Doç. Dr. Ömer Çakır, eserde Çanakkale savaşına katılmış er veya subay olan askerlerin mektuplarından 33'ünü seçtiklerini, orijinalleri ve yeni yazılı haliyle kitapta bir araya getirdiklerini söyledi. Doç.Dr. Çakır, "Subaylardan Mustafa Kemal Paşa, Selahattin Adil Paşa gibi Çanakkale cephesinde önemli görevlerde bulunmuş askerlerin mektupları olduğu gibi, Anadolu'nun değişik coğrafyasından Çanakkale'ye giden erlerin mektupları da bulunmaktadır. Sivaslı Sami efendinin, Harputlu Ali Haydar efendinin, Kastamonulu İsmail isimli askerin mektupları bunlardan bazılarıdır" dedi.

ŞEHİT VALİDESİ OLDUM PEK SEVİNDİM

Doç. Dr. Ömer Çakır, mektuplardan bir de örnek verdi. Kayserili bir annenin mektubunu açıklayan Doç.Dr. Çakır, Enver Paşa tarafından bir anneye evladının şehit olduğuna ilişkin mektubuna şehit annesinin verdiği cevabı ise şöyle açıkladı. "Oğlunun şehadet haberini alan bir anne Enver Paşa'ya hitaben cevabi bir mektup yazar ve şöyle der:

'Kumandan beyefendi oğlum, Ömer onbaşının şehit olduğuna dair mektubunuzu büyük kemal-i ta'zim ile aldım tekrar be tekrar okudum, tekrar be tekrar okudum ve pek çok sevindim. Sevindim ki şehit validesi oldum."

SAKARYA SAVAŞI İÇİN DE DÜŞÜNÜLÜYOR

Polatlı Belediye Başkanı Yakup Çelik, Çanakkale cephesinden yazılan mektupları 18 Mart şehitler gününde Polatlı'da sergileyeceklerini söyledi. Benzer çalışmayı Sakarya Meydan Muharebesi için de yapacaklarını söyleyen Çelik, “Sakarya Cephesinden Mektuplar isimli bir çalışmayı da bu çerçevede başlatmış bulunuyoruz" dedi.