Trabzon Araştırmaları Merkezi Vakfı (TAMEV) öncülüğünde düzenlenen sergide, Nuhoğlu Vakfı Başkanı Çetin Nuhoğlu’nun koleksiyonunda yer alan fotoğrafların yanı sıra katkıda bulunan Trabzonlu fotoğraf sanatçılarının da eserlerinin yer aldığı 120 fotoğrafa yer verildi. ‘Basılı Fotoğraflarımız, Cumhuriyet Dönemi Fotoğraf Koleksiyonu Gezginci Sergisi’, ilk sunumunu, Trabzon Hamam-i Zade İhsan Bey Kültür Merkezi’nde yaptı. Serginin açılışına TBMM eski Başkanı Necmettin Karaduman, işadamı ve Nuhoğlu Vakfı Başkanı Çetin Nuhoğlu, Trabzon Valisi Recep Kızılcık, Maçka Belediye Başkanı Ertuğrul Genç ve çok sayıda fotoğraf sanatçısı ile sanatsever vatandaş katıldı. Açılış töreninde bir konuşma yapan Çetin Nuhoğlu, koleksiyonun her kuşaktan profesyonel ve amatör geniş bir kitlenin ürünlerini kapsadığına işaret etti, “Amacım ülkemizdeki plastik sanatlar kültürünün ve fotoğrafın gelişmesine alçak gönüllü bir katkıdır. İnsanoğlu, artık her şeyi görsellik üzerinden öğreniyor, izliyor. Bu adım, fotoğraf sanatının özellikle genç kuşak tarafından ülkemizde tanınıp, sevilmesine ve fotoğraf koleksiyon objesi olarak geniş bir ilgi odağı olmasına katkı sağlamak amacıyla yapılmaktadır” dedi.

Serginin ülkede fotoğraf sanatının gelişmesinde ciddi bir ivme kazandıracağına vurgu yapan TBMM eski Başkanı Necmettin Karaduman ise, ilk sergilemenin Trabzon’da yapıldığına vurgu yaptı. Trabzon’un sporda olduğu kadar sanat ve kültürde de öne çıkmasını beklediğine işaret eden Karaduman, “Trabzon’u sporda olduğu gibi bir sanat, bir kültür şehri olarak önce çıkarmak için tüm hemşerilerimizin kollarını sıvaması lazım. Sergide yüksek sanat değeri olan Trabzonlu fotoğraf sanatçılarının eserlerinin de yer alması beni son derece mutlu etti. Fotoğraf sanatının aydınlığında paylaştığımız güzelliklerin bizi zenginleştirmesi temennisiyle emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.

Trabzon Valisi Recep Kızılcık'da, Trabzon’un spor, kültür ve sanat şehri olduğuna vurgu yapıp, “Trabzon bir spor, kültür ve sanat şehridir. Sanat şehri olduğumuzu daha gür sesle ülkemize haykırmamamız için bu serginin önemli bir vesile olacağını düşünüyorum” dedi.

Açılışın ardından katılımcılar 120 fotoğrafın yer aldığı sergiyi gezdi. Serginin Trabzon’dan sonra belirlenecek 15 farklı ilde de sanatseverlerle buluşturulacağı öğrenildi.

 

FT (TM/RT)