Sergilendiği ülkelerde büyük ilgi gördüğü belirtilen ve dünyaca ünlü Body Worlds Orijinal Vücut Dünyası-Yaşam Döngüsü Sergisi ile Türkiye’de ilk kez 'Ulusal Anatomi Haftası' düzenlendiği belirtildi. Türk Anatomi ve Klinik Anatomi Derneği, dünya tıp literatüründe örneği olmayan bu etkinliğin, önümüzdeki yıllarda 'Dünya Anatomi Haftası'na dönüşmesininin amaçlandığını belirtti. Kampanya, tıp eğitiminde kadavra sorununa dikkat çekmek ve bu konuda kamuoyu yaratmak isteyen Türk Anatomi ve Klinik Anatomi Derneği tarafından, 'Bağışlayın Tıp Yaşasın' sloganı ile Türkiye genelinde organize edildiği ifade edildi. 24-31 Ekim tarihleri arasında 1 hafta boyunca süren etkinliklere tüm tıp fakültelerinin Anatomi Anabilim Dalları katıldı.

Standta, halkın kadavra bağısı konusunda bilgilendirilmesine yönelik çalışmalar yürütülüldü. Body Worlds sergisinin Türkiye’de sergilendiği süre boyunca, kadavraların tıp eğitimine olan katkısı ve toplum sağlığı konusunda yarattığı farkındalık sayesinde etkinliğin Türkiye genelindeki tüm tıp fakültelerinde organize edilmesinin sağlandığı belirtildi.

Ulusal Anatomi Haftası etkinlikleri kapsamında, tıp eğitimindeki temel altyapı sorunları, tıp eğitiminde kadavranın önemi ve kampanyanın amaçları gibi konulara farklı çalışmalarla dikkat çekildi. Hacattepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Selçuk Tunalı, şöyle dedi:

"Türk insanı her ne kadar uzak gibi dursa da genel anlamda beden bağışına sıcak bakıyor. Iyi bir tıp eğitimi için beden bağışının ne denli önemli olduğu konusunda bir çok insan hemfikir. Body Worlds sergisi, insanların ölümün soğukluğundan uzaklaşmasını ve beden bağışının konuşulabilir, makul bir yaklaşım olarak gündeme getirmesini sağladı."

BEDEN NE KADAR SÜRE KADAVRA OLARAK KALABİLİYOR

Hacattepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Selçuk Tunalı, bir bedenin ne kadar süre kadavra olarak kalabileceği, bir kadavradan kaç öğrencinin yararlanabileceğinin en çok merak edilen konular olduğunu belirtti. Dr. Tunalı, bir hafta boyunca Body Worlds sergisinde doktorlar tarafından yapılan bilgilendirmeler sonunda 20 kişinin bedenini bağışlamaya karar verdikllerini ve bu kişilerin beden bağışında bulunmaları için Hacettepe ve Ankara Üniversiteleri’ne yönlendirildiklerine işaret etti.

Dr. Tunalı, yüzyüze yapılan görüşmelerde edinilen bilgiler doğrultusunda, sadece Ankara’da çok sayıda potansiyel beden bağışçısın olduğunu belirtirken, "Bu insanların yakın zamanda resmi olarak başvuru yapacaklarını düşünüyorum" dedi. Ulusal Anatomi Haftası çerçevesinde Türkiye genelinde çalışma yürüten Tıp Fakülteleri’nde de beden bağışı sayılarının önümüzdeki günlerde netleşeceği ifade edildi.

KADAVRANIN KULLANIM SÜRESİ 1 YIL OLMALI

Dr. Selçuk Tunalı, kadavra kullanım süreleri ve bir kadavrada kaç öğrencinin eğitim görebileceği konularına açıklık getirdi. Kadavra sıkıntısı bulunmayan ülkelerde bir kadavranın genellikle 1 yıl kullanıldığını belirten Dr. Tunalı, şöyle dedi:

"Ülkemizde bu süre 5-6 yıla kadar uzayabilmektedir. Biz bir kadavrayı en az 2 yıl kullanıyoruz. Kendi anabilim dalımızdaki uygulamaya göre bir hesaplama yapacak olursak, her bir laboratuvar grubunda 25 öğrencinin olduğu düşünülürse, bir kadavradan iki yıl boyunca en az 200 tıp öğrencisi yararlanabilmektedir. Tüm laboratuvar gruplarında kadavra bulunmaması halinde bu sayı 800'ün üzerine çıkabilir. Diş Hekimliği, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon ve Hemşirelik öğrencilerinin de zaman zaman kadavra ile uygulama yaptıklarını dikkate aldığımızda iki yılda en az 500 olmak üzere 2 bine yakın öğrenci bir kadavra üzerinde eğitim alabilir."



AY(AY/İD)