Avrupa Konseyinde söz alarak gündemle ilgili konuşan AK Parti Kayseri Milletvekili Pelin Gündeş Bakır, işyerleri, okul, üniversite ve hükümet binalarında, her türlü kamusal alanda, Müslüman kadınlar, Avrupa’da artan bir biçimde ayrımcılığa uğradığını belirterek, şöyle konuştu:

''Avrupalı demokratlar' grubu adına ifade etmek isterim ki, işyerlerinde, okullarda, üniversitelerde, hükumet binalarında, her türlü kamusal alanda, Müslüman kadınlar, Avrupa’da artan bir biçimde ayrımcılığa maruz kalmaktadır. Bu kadınlar görüntülerinden veya başörtülerinden kolayca ayırt edilebilmektedir. Aslında ihtiyaç duyulan, kimlikleri yüzünden ayrımcılığa uğrayanlar için uzun ömürlü ve kapsamlı stratejiler geliştirmeye daha fazla odaklanmaktır. Gündemimizdeki birincil stratejilerden biri eğitim olmalıdır ve atacağımız ilk adım, bu kadınların eğitime erişimlerinin önündeki tüm engelleri ortadan kaldırmaktır. Bu kapsamda, Avrupa Konseyi üye ülkelerini, üniversitelerdeki başörtüsü yasaklarını kaldırmaya davet ediyorum. Müslüman kadınlar için eşit istihdam fırsatları yaratılması en az eğitim kadar önemlidir. Bu ilk olarak kamudan başlamalıdır. Kamusal alandaki başörtüsü yasakları sadece Müslüman kadınların dini özgürlüklerini engellememekte fakat aynı zamanda onların kamuda iş bulmalarına engel olmakta ve evlerinin dışında bir hayat sahibi olmalarına mani olmaktadır. Bunun sonucu olarak bu kadınlar ailelerindeki erkeklere daha fazla boyun eğmek zorunda kalmaktadırlar. Başörtüsü yasakları, kadınları özgürleştirmeyecek, fakat onların sosyal durumlarını daha da kötüleştirecek, integrasyonlarına mani olacak, izolasyonlarına sebep olacak, getto ve parallel toplumlar oluşmasını teşvik edecektir. Bütün üye ülkeleri, Müslüman kadınlara, topluma katılabilmeleri ve profesyonel kariyerler yapabilmeleri için fırsat eşitliği sağlamaya, sosyal ve ekonomik bağımsızlıklarını kazanabilmeleri için yardım etmeye çağırmak istiyorum. Bu bağlamda onlara bazı başarılı rol modelleri sunmak da çok önemlidir.''

Kayserili parlementer Pelin Güneş Bakır, islami köktencilik veya islami aşırılıkçılık gibi medyada, siyasetçilerin duyurularında ve resmi yasal dökümanlarda sorumsuzca kullanılan etiketlerin, Avrupa ülkelerinde yaşayan Müslüman kadınları, aşırı sağ grupların birincil hedefi haline getirdiğini, ırkçı ideolojilere sahip insanları masum müslüman kadınlara karşı provoke edip kışkırttıklarını ekledi.



OE(OE/İD)