Menderes ilçesi Ahmetbeyli Baradan Koyu’nda geçen Perşembe günü umut yolculuğuna çıkan kaçakların bindirildiği tekne, aşırı yükten kayalıklara çarparak battı. Olayda 62 kaçak yaşamını yitirirken, 46 kişi de şans eseri kurtarıld. İzmir Adli Tıp Kurumu Morgu’nda otopsileri tamamlanan 62 ceset için, İstanbul’dan gelen Suriye Kürt Ulusal Konseyi üyeleri devreye girdi. Valilikte yaptıkları görüşmeler sonrasında, cenazelerin topluca Suriyeye götürülmesi istendi. Bu talebin olumlu karşılanmasıyla da, işlemleri valilik aracılığıyla yürütülmeye başlandı.

Bu arada, bugün de sabah saatlerinde Kuşadası kıyılarında bir erkek cesedi bulundu. Bu kişinin de gemide kaybolan Abdullah Hasan olduğunun teşhis edilmesiyle faciada ölenlerin sayısı 63’e çıktı.

SURİYE KABUL ETMİYOR

Olayda yaşamını yitiren kaçaklar için, valilik talimatıyla 63 tabut hazırlandı. Ayrıca bu tabutların taşınması için de yine soğuk hava sistemi bulunan TIR ayarlandı. Türkiye ile Suriye arasında yapılan görüşmeler sonrasında, Suriye’nin bu kişilerin ülkelerinden gizlice Türkiye’ye gittiğini, bu nedenle de tekrar topraklarına kabul edemeyecekleri yönünde görüş açıkladığı ileri sürüldü.

Şimdi Türk makamlarının, Dışişleri Bakanlığı aralıcığıyla, bu sorunu gidermek için görüşmelerini sürdürdükleri belirtildi. Bunun yanı sıra olayda şans eseri hayatta kalan 46 kişinin de sınırdaki Suriye kamplarına yerleştirilmesine karar verildi. Bu konuda da hazırlık yapıldı.

ÖLÜME ERBİLLİ ŞEMZİN GÖNDERMİŞ

Tekne faciasında yaşamını yitiren Irak Süleymaniyeli anne Semira Celal Ebdullah ile 4 yaşındaki oğlu Aiyn Abdullah’ın cenazeleri ise yakınlarınca teslim alındı. Semira’nın erkek kardeşi Zana Celal, ablasının ve yeğeninin tabutlarını teslim aldı. Celal’in oldukça üzüntülü olduğu gözlendi. Semira’nın eşi Mikayil’in ise, olaydan sağ olarak kutarıldığı ve halen polisin 'Geri gönderim merkezi'nde tutulduğu belirtildi.

Süleymaniye’de işsiz kalan Mikayil Abdullah’ın, kendilerine Avrupa ülkelerinde rahat bir hayat vaat eden ve Türkiye’den kolaylıkla bunu yapabileceğini söyleyen 'Erbilli Şemzin' tarafından kandırıldığı ortaya çıktı. Erbilli Şemzin olarak tanınan insan tacirininin, Mikayil Abdullah’ın yanı sıra öğretmenlik yapan eşi Semira Abdullah ve oğulları Aiyn Abdullah’ın 58 gün önce, turist olarak Türkiye’ye giriş yapıp İzmir’e geldikleri tespit edildi. Bu süre zarfında burada şebekeyle bağlantılı otellerde konaklayan ailenin, daha sonra yine Erbilli Şemzin tarafından olayın yaşandığı yere götürülüp tekneye bindirildiği ileri sürüldü. Aranan insan tacirleri arasında Erbilli Şemzin’in de önemli bir konumda bulunduğu belirtildi. Semira Abdullah ile oğlunun cenazesi, karayoluyla Silopi’ye götürüldü. Buradan da Irak’a geçirilip toprağa verilecekleri bildirildi.



TY(İÖ/COŞ)