Antalya'nın Lara semtinde yaklaşık 6 yıldır köpek eğitimi ve pansiyon hizmetleri veren Lara Dog Kennel'in (Köpek Evi) eğitmeni Murat Ali Tuna, 'Aşil'in eğitiminin yakında sona ereceğini söyledi. Tuna, 'Aşil'in yaklaşık 2.5 ay sonra polis teşkilatları için uluslararası standartları belirleyen Hollanda'daki Polis Köpeği Kulübü KNPV'nin sınavına katılacağını söyledi.

Truva'nın ünlü savaşçısı 'Aşil'in adını taşıyan Malinois ırkı köpek, narkotik ya da bomba alanının dışındaki hırsızlık, olay yeri inceleme, silahlı çatışma veya rehin olaylarında kullanılmak üzere eğitiliyor.

'Aşil'in eğitimine üç aylıkken başladıklarını anlatan Murat Ali Tuna, olay yeri inceleme eğitimleri sonunda yüzük, anahtar, boş kovan veya toprak altına saklanmış birçok delil niteliği taşıyan suç aletini en geç 10 dakika içerisinde bulabildiğini, yine 500- 1000 metrekarelik alanlarda saklanmış herhangi bir objeyi yine en geç 10 dakikada bulabildiğini söyledi. 'Aşil', su altında da bir dalgıç gibi delilleri çıkartabiliyor.

Tuna, 'Aşil'in sınavı başarıyla tamamlayacağına inandıklarını, sınav sonrası da Türk Polis Teşkilatı'na hediye edeceklerini açıkladı.

Murat Ali Tuna, 'Aşil'in en önemli özelliğinin ise en son Antalya'da bir akaryakıt istasyonunda tabancayla havaya ateş açan 50 yaşındaki Celal Gökçe tarafından kendisini ikna etmeye çalışan Konyaaltı İlçe Emniyet Müdürü Uğur Gökcan'ı vurarak şehit ettiği olayın benzerinin meydana gelmemesi için silahlı saldırı, rehin alma gibi olaylarda insan canının korunması adına kendi canını feda edebilecek düzeyde eğitildiğini söyledi.

ÖLDÜRÜCÜ NOKTALARDAN YAKALAMIYOR

Tuna, polisin dur ihtarına uymayan, elinde silahlı veya ateş eden, birini rehin almış suçlulara karşı komut verildiğinde, rehin alınan kişi ya da polisin canını kurtarmak pahasına kendi canını ortaya koyarak, hiç korkmadan suçluyu diz kapağı altı ya da omzuna yakın noktalardan yakalayıp etkisiz hale getirebildiğini kaydetti.

SUÇLUYU 30 DAKİKADA YAKALIYOR

'Aşil'in terör olayları için de kullanılabilir olduğunu belirten Tuna, 5- 6 kilometrelik bir kırsal alanda izini kaybettirmeye çalışan suçlunun köpek tarafından en fazla 30 dakika içinde etkisiz hale getirebildiğini kaydetti. Tuna, köpeğin aralıksız 20- 25 kilometre yol alabildiğini dile getirdi. Tuna, hayvanın iz takibinde yerden değil havadan koklama yöntemiyle suçlu veya delillere çok daha kısa sürelerde ulaşabildiğini de söyledi.

Tuna, 'Aşil'in sınavı başarıyla tamamlayacağına inandıklarını ve sınav sonrası da Türk Polis Teşkilatı'na hediye edeceklerini açıkladı.