Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezinde düzenlenen 'İkincil Arı Ürünlerinin Sağlık ve Kozmetik Sektöründe Kullanımı' konulu konferansta konuşan Dünya Arıcılar Birliği Genel Başkanı Gilles Ratia, dünyada arı ölümlerinin nedenlerini anlattı. Eski yöntemlerle arıcılık yapılan yerlerde ölümlerin fazla olmadığını belirten Ratia, dünyada arı ölümlerinin yüzde 34'le en fazla ABD'de olduğunu söyledi. Ratia şöyle konuştu:

"Dünyada arı ölümleri yaygın. Daha çok arı ölümleri, yoğun tarım yapılan bölgelerde oluyor. Geleneksel eski yöntemlerle arıcılık yapılan yerlerde ölümler ise fazla değil. Ancak göçer arıcılık yapılan yerlerde yoğun stres nedeniyle arı ölümleri fazla. Arı ölüm nedenlerinin başında tarımsal ilaç kullanımı geliyor. Ayrıca dünyada mono kültüre geçildiği için arının bulunduğu bölgede tek bitki türü hakim oluyor. Bu da ölümlere sebep oluyor. İklimsel değişiklikler, koloni üretimi sırasında yapılan hatalar ölümleri artırıyor. Arı ölümleri yüzde 34'lük oranla en fazla ABD'de. Bireysel çiftliklerde bu oran yüzde 100'e çıkabiliyor."

'KİMYASALLAR UZAK TUTULMALI' 

Arı ölümlerinin önlemek için kirlilik yaratan kimyasalların uzak tutulması gerektiğini anlatan Ratia sözlerini şöyle sürdürdü:

"Arıcılıkta organik üretim yapmayı tavsiye ederim. Ölüme neden faktörlerin büyük bir bölümü, organik üretime geçtiğimiz zaman uzakta kalıyor. Erzurum'da yüksek düzeyde ziraai ilaç kullanımı söz konusu olmadığı için temiz bir çevre var. Bölge çok geniş. Bu nedenle bölgenin içindeki koloni sayısı çok olmadığından arıların beslenmesi için daha geniş kaynak bulma imkanı var."



NÖ(KS/COŞ)