Kastabala'nın arkeoloji çevresinde Çukurova'nın Efes'i olarak anıldığını vurgulayan Prof.Dr. Turgut Hacı Zeyrek, "Bu direkleri tarihi kentin tam ortasına kim hangi mantıkla dikmiş bilemiyoruz. Ama şu anda buranın siluetini bozuyor" deyip, kaldırılmasını istedi.

Kazılarda asgari ücretle çalışacak işçi bulunamayınca, bu yıl Toprakkale Açık Ceza İnfaz Kurumu'nda kalan 20 hükümlüyü, 2 Temmuz'dan itibaren kazı alanında kendi istekleriyle çalıştırılmaya başladıklarını kaydeden Prof.Dr. Turgut Hacı Zeyrek, şunları söyledi:

"Kastabala'da kazı çalışmalarını 4 yıldır sürdürüyoruz. Bu yıl 30 Eylül'e kadar devam edecek çalışma programında sütunlu caddeler, tapınak alanları, hamam, tiyatro ve nekropol alanlarında kazılar yapacağız. Ancak bir dizi sorunlarla boğuşuyoruz. Güneş altında çalışacak işçi bulmakta güçlük çekiyoruz. Bu yıl asgari ücretle ve sigortalı olarak çalıştırdığımız gönüllü mahkumlarla buna çözüm bulduk. Kırmıtlı Köyü'nde yaşayan vatandaşların da antik kent bölgesinde tarım arazileri var. Biz kazı yaparken, bu insanlar 20 metre ilerimizde tarlasını sürüyor. Antik kentin içinden yüksek gerilim elektrik hattı geçiyor. Devlet elektrik direkleri tarihi dokuya aykırı bir görüntü ortaya koyuyor. Tarihi kalıntıların siluetini bozuyor. Bu direklerin de kaldırılması gerekiyor"


İE(OA/AAA)(FOTOĞRAF)


--- KUTU ---


Kastabala antik kenti



Osmaniye'nin merkezine 15 kilometre uzaklıktaki Kastabala Antik Kenti, yaklaşık bin 500 dönüm arazi üzerine kurulmuş. 13'üncü yüzyılda yapılan ve günümüzde Bodrum Kale olarak anılan kalenin eteklerinden başlayan Kastabala'dan günümüze kadar gelebilen kalıntıların hemen hepsi Roma dönemine ait. Kastabala'da günümüze oldukça iyi durumda ulaşan antik yapı kalıntıları arasında en önemlisi sütunlu caddesidir. Batı ucunda ise kentin tiyatrosu bulunuyor. Tiyatronun güneyinde hamam kalıntıları görülebilir. Kentin güney-batı kesiminde görülen sütun gövdelerinin oluşturduğu sütun dizisi bazı araştırmacılar tarafından agora, bazıları tarafından da ikinci sütunlu cadde olarak tanımlanıyor. Kentin güney, kuzey ve batısında çok sayıda mezar yapıları ile kaya mezarları var. Roma ve Bizans döneminde bölgenin önemli dini kent merkezlerinden biri olan Kastabala, 524-561 yıllarında meydana gelen depremlerden büyük zarar görmüş ve Haçlı seferlerinden sonra yerleşim merkezi olarak eski önemini yitirmiştir.