İzmir 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde, bugün görülen karar duruşmasına, tutuklu sanıklar Ahmet Tekin Baykal, Maksut Tuğlu ile bazı tutuksuz sanıklar ve avukatları katıldı. Duruşmada son savunmaları sorulan sanıklar, suçlamalarını kabul etmeyerek beraatlerini istedi. Mahkeme heyeti, savunma ve verilen aranın ardından sanıklarla ilgili kararını açıkladı. Karara göre, suç örgütü kurmak ve yönetmekle suçlanan Ahmet Tekin Baykal ve Zafer Yalçın, bu suçtan 3 yıl 1 ay 15’er gün hapis cezasına çarptırıldı. Baykal’a, ayrıca, örgüt adına gerçekleştirilen Vedat Orhan Çelenk, Ayhan Çelenk, Zeki Göktuğ, Sinay Erturun, Nevzat Soyugüzel, Tuncer Dal, Cemalettin Doğan’a karşı eylemler, Çeşme Plaj İhalesi, Adnan Menderes Havalimanı yemek ihalesi, kumar oynatma, tehdit, hürriyeti tahdit, gayrimenkullere el koyma, yağma gibi suçlardan da 67 yıl 15 gün hapis cezası verildi. Dava kapsamında yargılanan Sami Hoştan’ın örgüt yöneticisi olmadığı fakat örgüte yardım suçuna karıştığı belirtilerek 1 yıl 15 gün hapis cezası verildi. Hoştan’ın kumar oynatmak suçundan beraatine karar verildi.

TATLISES’E BERAAT

Sanıklar arasında bulunan yine kumar oynatmakla suçlanan, Nurullah Sağır, ünlü sanatçı İbrahim Tatlıses beraat ederken, Ahmet Tekin Baykal, Hasan İzmirli ve Mehmet Top’a 2 bin TL adli para cezası verildi. Çeşme Plaj İhalesiyle ilgili yargılanan Güzelbahçe Eski Belediye Başkanı Ertan Avkıran ile Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu’nun beraatine karar verildi, Maksut Tuğlu, Barış Öner, Erol Çehreli, Oktay Kumantaş, Mehmet Akgül, Serkan Gül, Barış Vural ve Ercan Şahin’e ise çeşitli hapis cezaları verildi. Ayrıca, suç örgütü üyeliği ve faaliyetlerinden dolayı avukat Mürsel Ünlü 21 yıl 4 ay, işletmeci Cezmi Arslan 34 yıl 4 ay, Maksut Tuğlu 50 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı.

ÖZCAN DENİZ’İN VURULMASI

Mahkeme heyeti ayrıca, 130 olayı tek tek değerlendirdiği kararında, sanıklardan Barış Vural’a 34 yıl 3 ay, Yıldırım Baran’a 12 yıl 9 ay, Serkan Gül’e 22 yıl 6 ay, Fikret Şahin’e 15 yıl 2 ay, İlker Doğdu’ya 11 yıl 10 ay, Bünyamin Aras ve Soner Kaçmaz’a 10’ar yıl, işadamı Cumhur Atış’a 11 yıl hapis cezası verdi. Sanatçı Özcan Deniz’in tabancayla yaralanması ve tehdit edilmesi olaylarının suç örgütüyle bağlantısı olmadığı gerekçesiyle Ahmet Tekin Baykal, bu suçtan beraat ederken, 'yaralama' suçundan Güven Ali Bülbül, Ömer Dalkaç, Tamer Manavcı, Mustafa Adaş 3’er yıl 9’ar ay, 'tehdit' suçundan ise Ömer Dalkaç ve Tamer Manavcı 1’er yıl 8’er ay hapis cezası aldı. Dava kapsamında tutuksuz sanıklardan Emniyet Müdür Yardımcısı Celil Taşkın ve avukat Ergün Bademci’nin de aralarında bulunduğu bazı sanıklar ise beraat etti.

23 KİŞİYLE İLGİLİ GÖREVSİZLİK

Ayrıca, 40 sanığa örgüt üyeliği suçundan 1’er yıl 15’er gün hapis cezası verilirken, Mehmet Aytaç Kocatoros’un da aralarında bulunduğu 23 kişi hakkında ise görevsizlik kararı verilerek dosyaları başka mahkemeye gönderildi. Son olarak dava kapsamındaki tutuksuz sanıklar Zafer Yalçın, Cezmi Arslan, Barış Öner, Barış Vural, Yalçın Şahin ve Yıldırım Baran hakkında yakalama kararı çıkartıldı.

OLAYIN GEÇMİŞİ

İzmir’de çete lideri olmaktan hükümlü Ahmet Tekin Baykal’ın başını çektiği suç örgütüne yönelik 2008 yılında 'Anafor' adlı operasyon gerçekleştirilmişti. Baykal’ın yönettiği çıkar amaçlı suç örgütünün, zorla çek senet tahsilatı, yağma, adam kaçırma ve işyeri kurşunlama gibi suçlarına karıştıkları gerekçesiyle İzmir başta olmak üzere Aydın, Balıkesir, Muğla, Samsun, İstanbul, Ankara, Mersin, Kayseri, Zonguldak ve Antalya’da 100 ev ve 35 işyerine baskın yapılmıştı.

TT(İÖ/SSA) (FOTOĞRAF)