Müftü Çelik, Ramazan ayının yaklaşmasıyla Müftülük bünyesinde hizmet veren '190' numaralı 'Alo Fetva Hattı'nı arayanların sayısında artış olduğunu söyledi. Ayda ortalama 200 kişinin bilgi aldığı 'Alo Fetva Hattı'nı, Ramazan ayının yaklaşmasıyla günde yaklaşık 15 kişinin aradığına değinen Çelik, vatandaşların dini konularda yanlış bilgi edinmemesi için çağrı hattını aramalarının kendilerini memnun ettiğini kaydetti.

Müftülük bünyesindeki çağrı merkezinde 2 kadın, 1 erkek görevlinin mesai saati boyunca vatandaşlara bilgi aktardığını dile getiren Çelik, genellikle ailevi sorunlar, günlük yaşamdaki davranışların dine uygunluğu gibi konularda bilgi almak için arayan vatandaşların son günlerde ağırlıklı olarak Ramazan ve oruç hakkında sorular sorduğunu belirtti. Vatandaşlardan zaman zaman çok ilginç sorular geldiğini kaydeden Çelik, Alo Fetva Hattı'nı arayanların yönelttiği bazı soruları şöyle sıraladı:

"Beslediğim kuşum öldü, Kuran okutmalı mıyım? İcrada satılan evi almak doğru mu? Müzik dinlerken hoşlanır gibi oldum, kendimden geçtim. Bir kitapta bunun nikâh bozduğunu okudum. Nikâhım bozuldu mu? Kola içmek dinimizce uygun mu? Kalıcı dövme dinimizce uygun mu? Yalan söylediğim konuda yemin ettiğim zaman ne yapmalıyım? Denize girmek oruç bozar mı? İftira attım, pişmanım, ne yapmalıyım? Ne kadar fidye ödeyeceğim? Kaç gün kaza orucu tutacağım? Adetliyken diş dolgusu yaptırabilir miyim? Sürekli idrar kaçırıyorum, abdest ve namazım nasıl olacak?"

Çağrı merkezini arayıp bilgi edinmek isteyenlere görevliler tarafından dini bilgilerin yanı sıra, toplumsal değerler gözönüne alınarak davranış ve ahlaki bilgiler de verildiğini dile getiren Çelik, "Vatandaşın dini konularda bilgi edinmek istemesi bizi mutlu ediyor. İnsanların dinini yaşaması, doğru bilgilenmesi ve bilgi sapmalarına karşı vatandaşları bilgilendiriyoruz. Her soru bizim için önemli. Bu yüzden her vatandaşımızın sorularını mutlaka yanıtlıyoruz" diye konuştu.

Ramazan ayının sıcak havaya ve tatil dönemine denk gelmesi nedeniyle 'Denize, havuza girmek, banyo yapmak orucu bozar mı?' şeklindeki soruların arttığına işaret eden Çelik, genize ağızdan ve burundan su kaçmadığı sürece denize, havuza girmenin ve banyo yapmanın orucu bozmadığını vurguladı.