Osmanlı İmparatorluğu ile Bulgaristan, Yunanistan, Sırbistan ve Karadağ arasında 100 yıl önceki Balkan Savaşı sırasında Çatalca'da şehit düşen 7'si subay 157 askerden oluşan 'Alaiye Taburu' için anma programı düzenleniyor. 157 Alanyalı asker için 15- 18 Kasım tarihlerinde yapılacak anma programına Alanya Kaymakamlığı, Alanya Belediye Başkanlığı, Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO), Alanya Şoförler Odası ve Alanya Kültür ve Sanat Vakfı (ALSAV) destek veriyor.

Etkinlikler kapsamında yarın Alanya'dan bir grup, otobüslerle Çatalca'ya gidecek. Geziye Alanya Kaymakamı Erhan Özdemir ve Alanya Belediye Başkanı AK Partili Hasan Sipahioğlu da katılacak. Çatalca'daki anıta, şehit düşen Alanyalı askerler anısına yaptırılan ve üzerinde isimleri yazılan mermer levhalar çakılacak. 17 ve 18 Kasım'da da Çatalca Kaymakamlığı'nın girişimi ile anıtta anma töreni ve ardından da panel düzenlenecek. Alanya'dan gidecek grup, 18 Kasım akşamı Alanya'ya dönecek.

ALSAV Başkanı Faruk Nafiz Koçak, 100 yıl önce Rusya'nın kışkırtmasıyla 4 ülkenin anlaşarak 13 Ekim 1912'de Osmanlı'ya savaş açtığını ve bunun üzerine Osmanlı Devleti'nin daha önce askerliklerini yapmış, 30 yaşın üstündeki yedek askerleri orduya çağırdığını söyledi. Savaşa 157 kişilik Alaiye Taburu'nun da katıldığını belirten Koçak, İstanbul'u almak için ilerleyen Bulgar kuvvetlerini, 17 Kasım 1912'de Çatalca'da konuşlanmış 500 kişilik Ürgüp ve 157 kişilik Alaiye Taburları'nın durdurduğunu anlattı.

ŞEHİTLERDEN 70'İNİN ADI BELİRLENDİ

Günlerce düşmanla çarpışan, yorgun ve uykusuz olan Alaiye Taburu'nun o gün uyuya kaldığını anlatan Koçak, şöyle dedi:

"Nöbetçi de uyumuş. Bu durumu çevredeki Bulgar bir köylüden öğrenen Bulgar kuvvetleri 18 Kasım sabahı bir baskınla taburdaki 657 askeri öldürdü. Şehitlerden 7 subay ve 150 asker Alaiyeli'dir. Daha sonra bu 157 Alaiyeli şehidin öldüğü Çatalca'ya bir anıt dikildi. Şimdi Alanya Belediyesi'nin katkısıyla isimleri tespit edilebilen 70 şehidin ismi mermer levhalara yazılarak anıta monte edilecek."



TE(SU/İD)