Ornitofoto Kuş ve Yaban Hayat Fotoğrafçıları Derneği, Dörtdivan'da akbabaların düzenli ve sağlıklı beslenebilmeleri için proje geliştirdi. Dörtdivan'a bağlı Sorkun Köyü pilot bölge seçilirken, proje finansmanı için Birleşmiş Milletler Küçük Destek Programı'ndan yardım alındı. Kurulan besleme istasyonuna 'Akbaba Lokantası' adı verilirken, profesyonel ve amatör fotoğraf sanatçıları için de kamuflajlı fotoğraf çekim alanı oluşturuldu.

Yapımı tamamlanan Akbaba Lokantası'nın açılışı dün yapıldı.

Bolu Vali Yardımcısı Halit Necdet Özeroğlu, Dörtdivan Kaymakamı Nursan Vural Zorlu, Dörtdivan Belediye Başkanı Sefer Akman, Milli Parklar 9. Bölge Müdürü Zeki Saltuğ, Ornitofoto Derneği Başkanı Mehmet Gürbüz ve fotoğrafçıların katıldığı açılış töreninden sonra lokantadaki akbaba fotoğrafları incelendi. Bolu Vali Yardımcısı Halil Necdet Özeroğlu, doğa koruma hayatındaki hayvanların koruma altına alınması gerektiğini söyleyerek, "Dörtdivan'da çok güzel bir proje hayata geçti. Burada yaban hayvanları doğal ortamlarından uzaklaşmadan beslenebilecekler, hem de fotoğraf sanatçılarına materyal oluşturacaklar" dedi.

Ornitofoto Derneği Başkanı Mehmet Gürbüz ise besleme istasyonu sayesinde akbabaların düzenli şekilde besleneceklerini belirterek, "Dörtdivan'daki akbaba tür çeşitliliği, Ankara ve İstanbul'a yakınlığı ve Kartalkaya yolu üzerinde oluşu bu seçimde etkili olmuştur. Besleme istasyonları sayesinde akbabaları düzenli olarak besinle buluştururken bir yandan da başta yöre halkı olmak üzere ülke genelinde eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları yürütülecek" diye konuştu.

Avcıların silah yerine ellerine fotoğraf makinesi almaları gerektiğini belirten Gürbüz, şöyle konuştu:

"Projenin diğer bir hedefi avcılara yöneliktir. Doğayı iyi bilen ve sürekli arazide olan avcıların yaralı, sakat hayvanları tespit ettiklerinde iletişim ağımız ile rehabilitasyon merkezlerine bilgi vermelerinin sağlanması, avladıkları ancak yemedikleri yaban domuzlarının besleme istasyonlarına getirilerek akbabalara besin olarak bırakılmasını amaçlıyoruz. Ayrıca aslen bir fotoğraf derneği olan Ornitofoto Kuş ve Yaban Hayat Fotoğrafçıları Derneği bünyesindeki fotoğraf eğitmenleri ile avcı derneklerine fotoğraf eğitimi verilmesi, avcıların silah yerine ellerine fotoğraf makinesi alarak görüntü avcılığı yapmalarının sağlanmasını hedefliyoruz."

Konuşmaların ardından bölgede bulunan kamuflajlı fotoğraf çekim alanında incelemede bulunuldu.



KY(MÇ/SS)