İstanbul'da bine yakın adli tıp uzmanının katılımıyla geçen hafta gerçekleştirilen '22'nci Uluslararası Adli Tıp Akademisi Kongresi'nde, Dünya Adli Tıp Akademisi Başkanı Prof. Dr. Duarte Nuno Vieira, adli tıp ve ilgili alanlara önemli katkı sağlayan kişi, kurum ve kuruluşlara 3 yılda bir verilen 'Uluslararası Adli Tıp Akademisi Bilim Onur Altın Madalyası'na Prof. Dr. Mete Korkut Gülmen'in layık görüldüğünü açıkladı. Madalya, Adalat Bakanlığı ve tüm yargı kurumlarının temsilcilerinin katıldığı kongrenin gala gecesinde Prof. Dr. Vieira tarafından Adanalı Prof. Dr. Mete Korkut Gülmen'e verildi.

30 yıllık meslek kariyerinde adli patoloji, ani ölümler, kalp ve damar hastalıkları, hekimlerin etik kavramları, insan hakları ve uluslararası etik sorumluluklar konularında yürüttüğü çalışmalarla, adli tıp biliminin tüm dünyada gelişmesine katkı sunan Prof. Dr. Gülmen, hayatı boyunca alabileceği en büyük ödülü aldığını söyledi.

ADLİ TIP BİLİRKİŞİLİĞİ GELİŞİRSE HUKUK DA GELİŞİR

Ödülün ömrü boyunca kendisini gururlandıracağını belirten Prof. Dr. Mete Korkut Gülmen, şunları söyledi:

"Bu madalyayı Türkiye'deki genç bilim insanları, genç araştırmacılar açısından önemsiyorum. Bu madalya bize, doğru çalışırsak çok şey yapabileceğimizin göstergesidir. Gençlerimiz bu başarının ardından kamçılanarak emin adımlar atacaktır. Bir ülkenin adli bilirkişiliği gelişirse, hukuku da gelişir. Dolayısıyla halkımızın günlük yaşamında daha gelişmiş bir hukukta yaşayabilir. 30 yıllık hekimim bu madalya alabileceğim en büyük ödül" diye konuştu.

20 yıl önce Türk doktorlar olarak dünya kongrelerinde 'Türkiye adına bir bildiri sunabilir miyiz?' diye heyecan duyduklarını anlatan Prof. Dr. Gülmen, bugün ise Türkiye'de dünya kongresi düzenlendiğini vurguladı. Bu tür tıp organizasyonların genç tıbbiyelileri motive edeceğini de kaydeden Prof. Dr. Gülmen, "Bizim adli tıp kurumumuz çok üst standartlarda çalışıyor. Artık dünya ülkeleriyle yarışa girecek seviyedeyiz" dedi.

Kendi alanlarında birçok sorun ve yakınma yaşanan ülkemizdeki adli tıp yapılanmasına ilişkin birçok rapor ve incelemesi de bulunan Prof.Dr. Gülmen, dünyada artık adli tıp fakülteleri açıldığını, Türkiye'de de enstitü olarak açılması için önayak olduğunu da belirtti.

PROF. DR. METE KORKUT GÜLMEN KİMDİR?

1957'de Adana'da doğdu. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olduktan sonra Sinop'ta göreve başladı. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde patoloji uzmanı oldu ve patolog olarak çalışmaya başladı. Bu sürede, adli tıp doktorasını tamamladı. 1995'te bir süre İskoçya Dundee Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde aktif görev yaptı. 1996 - 2001 yılları arasında, değişik zamanlarda ABD'de çeşitli mesleki çalışmalar ve eğitimlere katıldı. 1999'da doçent, 2005'da ise profesör oldu. Birçok adli tıp uzmanı doktor yetiştirdi. 1992'den 2010'a kadar Adana Adli Tıp Kurumu Morg İhtisas Daire Başkanlığı için Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi adına, danışman adli patolog öğretim üyesi olarak çalıştı. Türk Tabipler Birliği, Adli Tıp Uzmanları Derneği, Çukurova Patoloji Derneği, Türk Kanser Araştırma Derneği, Türk Patoloji Dernekleri Federasyonu, Akdeniz ve Amerikan Adli Bilimler ile Dünya Adli Tıp akademilerinin üyesidir. Dünya Adli Tıp Akademisi'nin Genel Sekreterliği görevini sürdürmektedir.



ÇA(OA/CK)