10 yıl önce rahatsızlanarak gittiği hastanede böbrek yetmezliği teşhisi konulan çiftçi Abdülkadir Sak, haftanın üç günü dörder saat diyalize girmeye başladı. Organ nakli için başvuran Sak'a Bursa'da beyin ölümü gerçekleşen ve kimliği açıklanmayan bir kişinin yakınları tarafından bağışlanan böbreği, Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü'nde başarıyla nakledildi.

10 YIL DİYALİZE GİRDİ

10 yıl böbrekleri hiç çalışmadığı için diyalize bağlanmak zorunda kaldığını, haftanın üç günü dörder saat süren diyalizin kendisini çok yorduğunu söyleyen evli ve üç çocuk babası Abdülkadir Sak, duygularını şöyle dile getirdi:

"Psikolojim bu durumdan çok etkilendi. Ancak sevdiklerim hep yanımda oldu. Tüm tetkiklerimi ve kontrollerimi düzenli olarak yaptırdım. Bugünü 10 yıldır bekliyordum. An geldi, 12'den vurdum. Beni Antalya'ya çağırdıklarında tam da kontrollerimi yaptırmak için Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne geliyordum. Hastaneye geldiğimde doktorum, kadavradan alınan böbreğin bana 6'da 6 uyumlu olduğunu söyledi. Çok mutlu oldum."

BÜYÜK ŞANS

Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü Müdürü ve Cerrahi Sorumlusu Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, Abdülkadir Sak'ın riskli gruptan bir hasta olduğunu, kalp ve damar sertliği hastalıkları da bulunduğunu söyledi. Doç. Dr. Ayhan Dinçkan şu bilgileri verdi:

"Bursa'daki kadavradan aldığımız böbrek, hastamıza 6'da 6 oranında uyumlu. O nedenle de çok şanslı. Tüm bu olumsuzluklara karşın hastamız düzenli olarak kontrollerine geliyordu. Çok disiplinli bir yaşamı var. Hastamız tam da kontrole gelirken kadavradan alınan böbreğin kendisine nakledileceğini öğrendi. Yaklaşık iki saat süren ameliyat sonunda yeterli idrar yapabildiğini gördük. Hastamız için her şey yolunda. 3-4 gün sonra taburcu edebiliriz."

Doç. Dr. Dinçkan, organ bağışı konusunda insanların daha duyarlı olmaları gerektiğini sözlerine ekledi.