“Tarafsız Cumhurbaşkanı!” Türkiye’nin politik gündemini belirlemeye devam ediyor. Gündemi belirlerken de insanı düşündürüyor. Öylesine düşündürüyor ki, insan bir delinin bir kuyuya attığı taşın 40 akıllı tarafından çıkarılmayışını anımsamadan yapamıyor. Gel de işin içinden çık, 550 tane yerli ve milli Milletvekili. Parlamentoya 550 Milletvekili seçileceğine göre yerli ve milli olmayı nasıl belirleyeceğiz ?

“Tarafsız” Cumhurbaşkanımız 7 Haziran seçimleri öncesi bir önceki seçimlerde 400 Milletvekili istiyordu. Seçim sonuçları belli oldu. Halk 7 Haziran seçimlerinde 400 tane yeterince milli parlamenteri meclise göndermedi diye seçimler yeniden yapılıyor. 1 Kasım seçimlerinde yerli malı 550 tane Milletvekili meclise seçilmeli, yoksa seçimler bu kez de gönderilenler yeterince yerli malı olmadıkları için tekrarlanacak. İnsanın kendisine ‘yahu biz hangi muz Cumhuriyet’inde’ yaşıyoruz sorusunu sorası geliyor.

Evet “Tarafsız” Cumhurbaşkanımızın 1 Kasım seçimlerinde “…TBMM’ye hangi partiden olursa olsun fark etmez, 550 tane yerli, milli, bedeni ve kalbiyle bu ülke için çalışacak milletvekili göndermenizi istiyorum” talebini bakalım halk yerine getirecek mi?. Gerçi milletvekili listeleri Yüksek Seçim Kuruluna verildi. Bu listelerde kimin yerli olup olmadığı henüz belli değil. Şimdi Partilerin 40 akıllısına düşen en önemli görev biran önce listelerinde milli olmayanları bulup elemek, yoksa 1. Kasım seçim sonuçları iptal olabilir.

Bu arada ben bu işin içinden nasıl çıkacağımızı düşünürken ilkokul anılarımdan bir tanesi aklıma gelmez mi.! En iyisi yerli malı, milli Milletvekili haftası düzenlemeye ne dersiniz.

Sahi milletvekilinin yerlisi nasıl olacak ?, ben ilkokul günlerimden hatırlıyorum yılda bir kez okullarda “Yerli Malı Haftası”, daha doğrusu “Türk Malları Haftası” düzenlenirdi. O gün erkek öğrenciler annesine börek, poğaça, unhelvası yaptırıp getirirdi. Kimi ise pazardan satın aldığı elma, armut, ceviz ve kurutulmuş meyveler getirirlerdi. Kız öğrenciler ise el işi dantel, çorab vb. getirip sergilerlerdi. O gün hep birlikte yer içer, şarkılar söylerdik. O gün biz çocuklar için bayramdı. Güzel başlayan bir gün bize zorla içirilen Amerikan orijinli süt tozuyla karartılırdı. Her nedense biz o dönemin çocukları süt tozunu sevmezdik. Milli ve yerli olmadığından olsa gerek. O süt tozu bize evde içirilen süt’ün tadını vermezdi.

O yıllarda ABD’ye sağlanan üstler karşılığında marshall planı çerçevesinde okullara süt tozu dağıtımı yapılırdı. Toz olarak gelen süt büyük kazanlarda kaynatıldıktan sonra öğrencilere dağıtılırdı. Böylelikle ABD kalkınma yardımı bize elektirik, yol ve su gibi, süt tozu olarak gelirdi. Biz çocuklar içmemek için bin bir bahane bulurduk. İçmediğimiz zamanlarda öğretmenden dayak yediğimiz günler olurdu. Yediğimiz dayak yerliydi, hemde okkalısından!.

Yerli Malı Haftası bugüne kadar bir etkinlik olarak sürüp geldi.Ne kadar yerli olduğu ise meçhul. “Tarafsız” Cumhurunbaşı başkanımız yerli ve milli Milletvekili istediğine göre , düzenlenecek ‘yerli malı, milli Milletvekili’ haftasında parlamentoya girmek isteyen adaylar kendilerini tanıtıcı etkinlikler düzenleyerek milli olduklarını ispatlayabilirler.

Bu durumda halk fazla kafa yormadan 550 tane yerli ve milli Milletvekilini meclise yollayacaktır. 550 Milletvekili’nin Meclise seçileceği kesin olmasına kesinde, kesin olmayan bunların ne kadar milli olup olmadıkları.

Yerli Milletvekili Türk’ün malı, her Türk Milli Milletvekili seçmeli! Bakalım bu kez halk yerliden mi, milliden mi, yoksa dişliden mi yana bir karar verecektir.