SÜHEYLA KAPLAN 


Alman Tagesspiegel gazetesinin Fransa'da son günlerde artan İslamcı saldırılar ve Erdoğan ile Fransa Cumhurbaşkanı Macron arasındaki gerilim ile ilgili olarak sorduğu soruya Steinberg, Türkiye'nin Avrupa'da ve Arap dünyasında kendisini İslamcıların koruyucu gücü olarak konumlandırmak istediğine dikkat çekti. 

Alman gazetecinin Fransa'da Muhammed karikatürünün yayınlanması sonucu bir öğretmenin öldürülmesi ve konuya ilişkin Erdoğan'ın açıklamaları nasıl bir rol oynadı Nice'deki saldırıda onun açıklamaları ne gibi bir sorumluluk taşımaktadır? şeklindeki soruya ise Steinberg şu şekilde yanıt verdi: 

'Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tepkileri, cihatçıların amaçladığı, öngördüğü seferberliğin bir örneğidir. Erdoğan, Samuel Paty'nin öldürülmesini eleştirmek yerine; Fransız siyasetini bu olaydan dolayı sorumlu tuttu. Erdoğan, Türkiye'yi Arap dünyasındaki ve Avrupa'daki İslamcıların koruyucu gücü olarak konumlandırmakta ve durumu suistimal etmektedir. Yıllardan beri Türk siyaseti bu şekilde yürütülmektedir'. 

Ayrıca Ankara ile Paris arasında Suriye, Ermenistan ve Doğu Akdeniz'de siyaseti nedeniyle artan son günlerde artan bir gerilim olduğuna da dikkati çeken Steinberg, 'Erdoğan'ın açıklamaları belki cihatçı tetikçileri cesaretlendirebilir, Paris ve Nice faillerinin bu desteğe ihtiyacı olmamalı' dedi. 

Erdoğan'ın kışkırtıcı politikası Almanya için ne kadar tehlikeli sorusuna ise Steinberg 

'Erdoğan'ın politikası problemli. Çünkü Alman devleti ile Türk toplumu arasında yabancılaşmayı hedefliyor. İslam düşmanlığı ile İslamcı düşmanlığı arasında ayrım yapmaması ve Türkler ile Kürtler, Müslümanlar ve Hıristiyanlar arasında da gerilimi körüklemesi en tehlikeli olanı' şeklinde yanıt verdi. 

Türk devletinin siyasi, dini-politik ve gizli servis faaliyetlerinin Almanya'da kısıtlanarak böylelikle politik etki alanının sınırlanabileceğini ifade eden Steinberg, 'Yıllardan beri Türk hükümetine karşı Alman hükümetinin sert hatlar çekmesi gecikti' dedi. 

Paty’nin ölümünün ardından Fransa'daki bazı kentlerdeki kamu binalarına Hz. Muhammed'in karikatürünün yansıtılması, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ‘düşünce ve ifade özgürlüğü’ vurgu yapması Türkiye olmak üzere pek çok ülkenin tepkisini çekti.

“Macron’un zihinsel noktada bir tedaviye ihtiyacı var. İnanç hürriyetinden, inanç özgürlüğünden anlamayan, kendi ülkesinde yaşayan milyonlarca farklı inanç mensubu insanlara bu şekilde davranan bir devlet başkanına başka ne denilebilir, öncelikle akli noktadan kontrol” ifadelerini kullanmış ve Fransız mallarını boykot çağrısı yapmıştı.