Başkent Tahran'daki pek çok Facebook ve Twitter kullanıcısı, dün geceki sürpriz internet serbestisini, yeni seçilen Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin izlediği yeni politikaların sonucu olarak yorumlamıştı.


Ruhani, Batı'ya açılmaya ve İran'ı şeffaflaştırmaya yönelik vaatlerde bulunmuştu.

Facebook'ta çok sayıda kullanıcı da dün gece "Teşekkürler Ruhani" yazan mesajlar göndermişti.


Mehdi isimli bir kullanıcı "Amerika'daki sevgili arkadaşlar, mucizelere inanır mısınız?! İşte bunlardan biri İran'da yaşandı ve Tahran hükümeti Facebook'a koyduğu filtreleri kaldırdı!!!" diye yazmıştı.


Ancak siteler bu sabah erken saatlerde yeniden erişilemez hale gelince pek çok İranlı kullanıcı bu sitelere girebilmek için yeniden proxy sunuculara yönelmek zorunda kaldı.


İran, Mahmud Ahmedinejad'ın yeniden cumhurbaşkanı seçildiği 2009'daki tartışmalı seçimler sırasında Facebook, Twitter ve benzeri sosyal iletişim ağlarına erişimi, muhalefet destekçilerince yaygın şekilde kullanılması sonrası engellemişti.

Ancak yeni cumhurbaşkanı Ruhani'nin kabinesindeki pek çok bakanın şahsi Facebook sayfası bulunduğu söyleniyor.


İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif adına da geçen hafta Twitter'da açılmış bir hesap bulunuyor.

2002-2007 yılları arasında İran'ın BM daimi temsilciliğini üstlenen Zarif, Washington ile Tahran arasındaki diyaloğu kurmaya yönelik çabalarıyla önde gelen Amerikalı yetkililerin saygınlığını kazanmış bir isim olarak biliniyor.

Geçen hafta Zarif'in Twitter hesabından Yahudilerin Roş Aşana yani Yeni Yılı'nı kutlayan bir mesaj göndermesi dikkat çekmişti.


Ruhani'nin ofisi, mesajın kendisi tarafından değil bir destekçilerinin açtığı hesaptan gönderildiğini söylemekte gecikmedi.


Bununla beraber kimi çevreler, İran'ın reform yanlısı siyasetçilerinin, sosyal medya hesapları üzerinde kasten kafa karışıklığı yaratarak aslında, kamuoyunun görüşlerini yokladıklarını ve öfkeli muhafazakârlar karşısında da bu tür mesajları -kendi resmi hesapları bulunmadığını söyleyerek- inkâr hakkını saklı tuttuklarını ileri sürüyor.