Kaspersky Labs adlı şirket tarafından ortaya çıkarılan "Maske" adlı virüsün, yedi yıldır çeşitli kurum ve kuruluşları hedef aldığı tahmin ediliyor.

Kapsamlı bir araştırma yapan uzmanlar, "Maske"nin yazılımının bugüne dek gördükleri "en gelişmiş tehditlerden birini" oluşturduğunu bildirdi.

"Maske"nin internet faaliyetleri, geçen hafta varlığının ifşa edilmesiyle durdu.

Kaspersky uzmanları, virüsün şimdiye dek 31 ülkede, 380'i aşkın organizasyon ve şirketi hedef aldığını ancak ne tür bir amacı olduğundan emin olmadıklarını söylüyor.

Buna göre virüs, bilgisayarlara sızarken bir dizi teknik kullanıyor; ayrıca Windows, Apple iOS, Linux gibi her tür işletim sistemine bulaşacak özellikte tasarlanmış.

Kaspersky virüsün Android ya da Apple akıllı telefonlara saldırabilecek türlerinin de olduğundan şüphelendiklerini vurguladı.

'Virüs belli bir ülkeden kaynaklanıyor'

Yazılım virüsü adını İspanyolca Careto (maske) kelimesinin, temel kodunda düzenli olarak belirmesinden alıyor.

Kodda yer alan kimi ipuçları da virüsün İspanyolca konuşulan bir ülkeden kaynaklandığına işaret ediyor.

Kaspersky şirketi "Maske"nin hangi ülkede yaratıldığına dair şüpheleri üzerine spekülasyon yapmamayı tercih etti.

Virüsün hedef listesinin başında Fas'taki organizasyonlar geliyor ancak Brezilya, İngiltere, Fransa, İspanya ve başka ülkelerde de faaliyetleri belirlendi.

Hükümetler ve finans şirketlerinin yanında büyükelçilikler, petrol ve doğalgaz firmaları, aktivist gruplar ve araştırma laboratuvarları da virüsün belge, şifreli kod çaldığı ve uzaktan erişim sağladığı diğer hedefleri arasında yer alıyor.