İstanbul’dan Dersim’e, Diyarbakır’a, Van’a dek buruk tebessümler kapladı yüzümüzü!

Henüz sandıklar kapanmadan, “4,5 yıl daha seçim olmayacağı” müjdeleri verildi. Suriye’deki yeni yapılandırmada Türkiye’nin oynaması gereken misyonun altı çizildi. Gelecek hafta açıklanacak olan yeni ekonomik programın reklâmlarına devam edildi. İlerki günlerde, olanların ardından daha daha neler olabileceği meçhul!!!

Bu halk aralıksız 3 yıl boyunca, seçtiği belediye başkanlarının yerine yapılan kayyım atamalarını yaşadı. Yani iradesi yok sayıldı da sayıldı. Bu halk seçim arefesinde, patates-soğan kuyruğuna girmek zorunda kaldı. Bu halk eğitim sistemindeki değişiklikler sebebiyle, çocuklarını oradan oraya taşıdı –o da taşımaya gücü yetenler-. Bu halk son 3 yıldır, kadın-insan hakları noktasında, o topraklarda gün yüzü görmemiş muameleleri tecrübe etti. Son 3 yıldır o topraklarda gerçekleşenleri sıralamaya sayfalar yetmez...

Yine de bu halk “umut fakirin ekmeği” diyerek; sandıklara girecek iradesinden vazgeçmedi. İradesinin “geçersiz” sayılan kısmına karşı hâlâ bir duvar örmeye çalışmakta!

Evet, İstanbul’dan Dersim’e, Diyarbakır’a, Van’a dek buruk tebessümler kapladı yüzümüzü! Ne bedellerle “ben de varım” demiş olan, bu varlığını sürdüren Kürt kadınının; onca badireler atlatıp yüzünün silinmesine izin vermeyişinin ürünlerini de, tüylerimiz diken diken izledik. Hapishanelerdekilerden, Leyla Güven’e dek; hepsinin o arenalarda ve bu halkın içerisinde şu son 20 yıldır attıkları adımları-deneyimleri tekrar hatırladık!

Tüm kayyım atamalarına, hukuksuz yargılamalara-tutuklamalara; adeta nefes almanın suç sayıldığı günlere tanıklık etti “seçmen” dediğimiz kitle. Ve iradesini sahiplenmek için sadece şu iki gündür değil, aylardır ne bedeller ödemekte!

TEBESSÜMÜMÜZ BURUK! Kemeri bu denli sıkılmış, sırtından yasaklar inmemiş bu halklar mozaiği, dilinin döndüğünce cevap vermeye çalıştı bu döngüye. BU CEVAP DAHİ FAZLA GELDİ; “yeni projeler”in aksamadan ilerlemesine!!! O memleketin toprakları, belki de birçoğunun artık kanıksadığı geçmiş zor günlerden daha da zorlarına tanıklık edecek. Tebessümümüz buruk...