Varhelyi bir başka soykırım daha yaşanmaması için 'Avrupa'nın kanayan yarasının bir an önce sarılması gerektiğini' ifade etti.

Srebrenitsa'da yaşanan katliamlara yönelik suçluların cezasını çekmesi gerektiğini belirten Varhelyi, "Katliam iki uluslararası mahkeme tarafından soykırım olarak tanındı. Bu herkes için açık ve net olmalı." dedi.

Varhelyi, Avrupa Birliği'nin temel değerlerini korumak amacıyla bu karanlık tarihin gözardı edilmemesinin önemine vurgu yaptı.

Bosna-Hersek hükümetinin yanında yer aldıklarını belirten Varhelyi, "Siyasi liderler birlik ve beraberlik içinde hareket edilmesine yardımcı oluyor; nefret, kin ve milliyetçi söylemlere yer verilmemesini sağlıyor" dedi.

Euronews'in haberine göre Varhelyi, sivil toplum örgütlerinin temel hak ve hürriyetlerin uygulanması ve demokratik değerlere yer verilmesi açısından Batı Balkanlarda ve Avrupa genelinde önemli bir rol oynadığını söyledi.

Srebrenitsa'da yaşananlardan ders çıkarılması gerektiğini belirten Varhelyi, Bosna-Hersek'e adalet ve insan onurunun korunması açısından Avrupa Birliği yolunda destek olacaklarını ifade etti.

1995 yılında Srebrenitsa'da 8 bin 372 Boşnak sivil Birleşmiş Milletler'in 'güvenli bölgesinde' Sırp askerleri tarafından katledilmişti.