Zaferin şifreleri

Önce Cluj ardından da ManU’yu deviren G.Saray’ın başarısı detaylarda gizli...

1996-2000 arasındaki prim sistemine dönen Cimbom’da Fatih Terim de her fırsatta Avrupa’nın önemini oyuncularına anlattı. Takım kurgusunu mücadele üzerine kurup, bu kararında ısrarcı olan İmparator zaferin de alt yapısını hazırladı.

ŞAMPİYONLAR Ligi’ndeki ilk 3 maçında sadece 1 puan toplayıp gruptan çıkma şansını mucizelere bırakan sarı-kırmızılılar, önce Cluj’u ardın da Manchester United’ı devirip 7 puana ulaşırken bu çıkışın sebebi ise detaylarda saklı. Sezon başında kurduğu kadrosu ile Rüya Takım olarak lanse edilen ancak teknik direktör Fatih Terim’in her defasında reddettiği bu slogan takımın da dengesini bozarken Devler Ligi’ndeki bu dirilişte başta Fatih Terim olmak üzere yönetimin payı da çok büyük.
GRUPTAN çıkabilme şansını Manchester galibiyetiyle birlikte yükselten sarı-kırmızılılarda gerek sezon başından bu yana sürdürülen kararlı tutum, gerekse de Terim’in kritik hamleleri zaferi getirdi. İşte Aslan’ı hayata döndüren 5 maddelik kararların detayları:

Varan 1: Prim sistemi eskiye döndü

1996-2000 yılları arasındaki efsane dönemin sonunda gelen UEFA ve Süper Kupa şampiyonluklarında primlerin de payı büyüktü. Bu dönemde Avrupa maçlarında UEFA’dan elde edilen galibiyet gelirinin yüzde 50’si takıma dağıtılırken daha sonraki dönemde ise bu uygulamadan vazgeçilmişti. Bu sezon grup maçlarında da bu durum devam ederken Cluj maçından önce yeniden bu uygulamaya gidildi.
Romanya’dan gelen 3 puanın ardından 1 milyon Euro’nun yarısı oyunculara dağıtıldı. ManU maçında primler zirve yaparken 18 kişilik kadronun tamamına kişi başı 50’şer bin dolar prim verildi.

Varan 2: Avrupa vurgusu

FATİH Terim her fırsatta önceliklerinin Şampiyonlar Ligi olduğunu yineledi. Ligdeki kayıpların telafisinin olacağının altını çizen kurt hoca, Karabük maçını da erkene alarak hedefini bir kez daha gösterdi. 4 günde bir maç oynamaya takımını alıştırmak istediğinin altını çizen Terim, bunun önümüzdeki günlerde de devam edeceğini vurgulayıp oyuncularını buna göre motive etti.

Varan 3: Vazgeçilmez kimse yok!

TAKIMDA kimsenin vazgeçilmez olmadığını hem oyuncularına hem de camiaya gösterdi Fatih Terim. Büyük maliyetlerle gelen başta Felipe Melo ve Nordin Amrabat’ın yanı sıra alternatifsiz olarak görülen milli oyuncusu Hakan Balta’yı kadroya almayarak net mesajlar verdi deneyimli teknik adam.
BU tutum takımın genelinde net mesaj olarak algılanırken sahadaki hırslı tutumunu her maç daha da artıran Riera hocasının gözüne girdi. Bu yolla Terim, isteksiz oyuncunun şansı olmadığını ortaya koydu.

Varan 4: Hamit’e destek

MÜCADELESİ ile göz dolduran ancak bir türlü skor olarak katkı sağlayamayan Hamit Altıntop’u ‘İmparator’, eleştirilere rağmen sahaya sürdü. Taraftarın, milli oyuncuya yönelik maç içindeki uğultularını da önemsemeyen Terim, mücadeleci yapısından memnun olduğu Altıntop’un gözden düşmesine izin vermedi.

Varan 5: Ekstra motivasyon

ÖNCE Mersin İY ardından da Karabük maçlarındaki puan kayıpları takımın huzurunu kaçırırken Fatih Terim farklı bir motivasyon uyguladı. Karabük maçından sonra 2 gün oyuncularıyla bu karşılaşmayı hiç konuşmayan Terim, oyuncularının üzerlerindeki baskıyı atmasını sağladı.
ManU maçından önce ise, “Hedefimiz belli. M.United’ı yenemeseniz bile Braga’da kazanıp yola devam ederiz. Ama ben sizin kazanacağınıza inanıyorum” sözleriyle oyuncuları rahatlattı.

Milliyet