Motor sporlarının dünyaca ünlü organizasyonu Dakar Rallisi'nin Türkiye sınırları içinde yapılan yerli versiyonu Transanatolia Rally Raid 2012, 13 Hollandalı, 4 İtalyan, 3 Alman, 1 Avusturyalı, 3 İngiliz, 2 Güney Afrikalı ve 22 Türk olmak üzere 48 takımın ilk etap startı, yarın saat 07.00'de Konyaaltı Beach Park Batı Kapısı'ndan verilecek. 325 kilometrelik etap, Akseki İmbat Gölü'nde sonlanacak.

Yaklaşık 2 bin 500 kilometre uzunluğundaki rallide 7 gün mücadele edecek sporcular, 11 Eylül'de Alanya'da yarışı tamamlayacak. Yarışa katılacak olan dünyanın ünlü sporcuları Konyaaltı Sahili’nde düzenlenen açılış seramonisine katıldı. Seramoni de sahildeki tatilcilere özel bir gösteri yapan sporcular, önce enduro motorları, ardından atv ve son olarak da arazi taşıtları ile izleyenlere keyifli dakikalar yaşattı. Enduro da motosikletler sahildeki kumlar üzerinde adeta dans ederken, zaman zaman düşenler de oldu. En ilginç görüntü arazi taşıtlarında yaşandı. Yabancı sporcular, büyük bir iddia ile çıktıkları Konyaaltı Sahili’nde kumlara saplandı. Arazi taşıtlarını kurtarmak için çekiciler devreye girerken, Türk sporcuların kullandıkları arazi taşıtlarının başarısı izleyenlerden alkış aldı. Zorlu sahil parkurunu başarı ile geçen Türk sporculardan Mehmet Bekçe, yabancı rakiplerinin kumlara saplanmasına esprili bir yaklaşım göstererek, “Biz biraz daha yatkınız bu işlere. Bu kum işte, buradaki kum işte. Tabi yol olsa adamların arabaları çok daha başka. Çok iyi gidebilirler de. Ama burası bizim köyümüz” dedi.

Transanatolia Ralyy Raid Pazarlama Müdürü Burak Büyükpınar, Türkiye'nin el değmemiş bölgelerinde ülke tanıtımına katkı sağlayacak, Anadolu kültürünün tanıtımını gerçekleştirecek organizasyonla bölgesel anlamda kültür ve dostluk köprüsü oluşturmayı hedeflediklerini söyledi. Büyükpınar, bu yıl üçüncüsü düzenlenen ve Dakar Rallisi'nin heyecanını taşıyan yarışta sporcuların zorlu parkurlarda sürüş yapacağını aktardı. Yarışta motor sporlarında dünyaca üne sahip Hollandalı Thomas de Bois, Alman Tina Meir gibi sporcular da yarışacak.

 

SE (SU/RT)