Sarı-lacivertli kulüp beş yıl içinde cezalandırıldığına benzer bir iddiadan yine suçlu bulunursa o zaman bu ceza yürürlüğe girecek.

Fenerbahçe'de yapılan açıklamada, Takımımızın, UEFA müsabakalarına katılmaya hak kazandığı, önümüzdeki 3 sezon UEFA müsabakalarından men edilmesine, bahsi geçen cezaya ait 3. sezonun ise 5 yıl süreyle ertelenmesine karar verilmiştir'' dendi.

Fenerbahçe, Başkan Aziz Yıldırım ve kulüp yöneticileri İlhan Ekşioğlu ve Şekip Mosturoğlu, altyapı koordinatörü Cemil Turan ve eski asbaşkan Ali Yıldırım için disiplin müfettişinden ek rapor alınmasına hükmedildiğini, cezalara UEFA Tahkim Kurulu'nda itiraz edileceğini de duyurdu.

Beşiktaş Kulübü'nün de verilen cezaya ilişkin Tahkim Kurulu'nda sonuç alamaması durumunda, Uluslararası Sport Tahkim Mahkemesi'ne (CAS) başvuracağı bildirildi.

Beşiktaş Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yaptığı açıklamada, "Şirketimiz UEFA Disiplin Kurulu'nun bu kararına, 3 gün içerisinde itiraz etme hakkına sahip olup, bu hakkını kullanacaktır"dedi.

UEFA Disiplin Müfettişi Miguel Palacios, Fenerbahçe’nin gelecek iki sezon Avrupa kupalarından men edilmesini, Aziz Yıldırım, Şekip Mosturoğlu, İlhan Ekşioğlu, Ali Yıldırım ve Cemil Turan'ın ise hak mahrumiyeti cezası almasını istemişti.

Müfettiş Palacios'un raporunda Beşiktaş'ın da bir yıl boyunca Avrupa kupalarından men edilmesi talep edilmiş ayrıca eski yönetici Serdal Adalı ve eski teknik direktör Tayfur Havutçu'ya da hak mahrumiyeti cezası verilmesi istenmişti.

Ceza alan takımların konuyu Tahkim Kurulu'na, oradan da sonuç alamazsa CAS'a (Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi) taşıma hakkı bulunuyor.

UEFA Steau Bükreş'e verdiği bir yıl men cezasını ise beş yıl süresince şartlı olarak erteledi.

Aziz Yıldırım'a uzaklaştırma

Bu arada, Aziz Yıldırım aleyhinde UEFA açıklamasından önce ciddi bir gelişme daha yaşandı.

İstanbul Anadolu 5. Asliye Mahkemesi Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım ile yönetim kurulu üyeleri Şekip Mosturoğlu ve İlhan Ekşioğlu’nu kulüp üyeliklerinden uzaklaştırdı.

Fenerbahçe kongre üyesi Recep Özcan'ın açtığı Kayyum davasında mahkeme Başkan Aziz Yıldırım, yönetim kurulu üyeleri Şekip Mosturoğlu ve İlhan Ekşioğlu'nun üyeliklerini dondurdu ve yöneticiliklerine tedbir kararı koydu.