Doğan Haber Ajansı'na özel röportaj veren Cengiz Durmuş, ilk olarak şunları söyledi;

"EĞİTİM SİSTEMİMİZ BİZİ TAM OLARAK DESTEKLEMİYOR"

"Federasyonlar olarak yaklaşık 60 yıldır futbol, basketbol ve voleybol hariç diğer federasyonlarımızın çoğunu, biz bakanlığımızın ve müdürlüğümüzün desteğiyle sporu gençlerimize iletmeye çalışıyoruz. Evet Türk sporunu bir yere getirdik, sağolsunlar destekleriyle ülkemizi temsil eden sporcular yetiştirdik ve Türk sporunu bir yerlere getiriyoruz. Tabii ki bunu yeterli bulmuyoruz. Biz federasyondan şunu istiyoruz; bütçeden daha ziyade uluslararası başarılar için, organizasyonlar için destek görelim. Biz de bütçemizi oluşturalım. Sporcularımızı daha başarılı, daha yüksek derecelere getirebilecek seviyeye çıkalım ve bunu da sponsorlarımız aracılığıyla yapabilelim. Sponsorlarımıza istediklerini verebilelim, onlar da mutlu olursa daha çok sponsor olur, daha çok sponsor olursa biz daha çok sporcuya ulaşırız inancını taşıyorum. Biz ülkemizin mevcut şartlarını biliyoruz ve onun için de elimizden gelen herşeyi yapıyoruz. Bunlar başarı oldukça sponsor, sponsor oldukça başarı, yani birbirini tamamlayan şeylerdir. Eksiklerimiz nedir diye düşündüğümüzde de eğitim sisteminden yana çok muzdaribiz. Çocuklarımız bugün Avrupa'da şampiyonluk için gruplarından lider olarak çıkmak için son maçlarına çıkıyorlar ve 42 derecede şu anda mücadele ediyorlar. Bunlar bizim için çok değerli. 12 yaşındaki çocuklarımız bizim için çok kıymetli. Şu anda Avrupa'da söz sahibiyiz, bikaç yıldır bunu başarıyorlar ama eğitim sistemimiz bizi bu düzeyde tam olarak desteklemiyor. Maalesef çocuklarımızın çoğu yurtdışından destekle ya da velilerinin destekleriyle, çabasıyla eğitim alabiliyor. Arzumuz, okul sistemi, eğitim sistemi, gerek ortaokul lise ve üniversite bazında bunları da bir yere getirebilmek. Bunun için sayın bakanımızın göreve geldiğinde spor lisesi gibi bir sözünü biliyoruz. Bizim için çok umut verici. Bizim federasyonumuz ve tenis adına çok önemli bir şey. Diliyorum ki tüm diğer branşlarda da bu tür şeyler olacak. Bizler başarıyoruz, daha da çok başarabilmek için desteğe ihtiyacımız var" dedi.

"2016 VE 2020 OLİMPİYATLARINDA SPORCULARIMIZIN OLMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ"

Ülkemizi olimpiyatlarda tenis branşıyla temsil edemedikleri için üzgün olduğunu sözlerine ekleyen Cengiz Durmuş, "Ülkemizi tenis branşında olimpiyatlarda temsil edemediğimiz için üzgünüz. Ancak 2016 ve 2020 olimpiyatlarında sporcularımızın olması için çalışmalarımız var. Kendimizi buna hazırlıyoruz. Umarım o konuda da en iyi şekilde temsil edeceğiz" diye konuştu.

"ANTRENMANDAN SONRA OKUL SİSTEMİNİ HAYATA GEÇİRMELİYİZ"

"Çocuklar için eğitim sistemindeki en büyük zorluklar nelerdir?" şeklindeki soru üzerine Durmuş, şu yanıtı verdi;

"Tenis öyle bir spor ki, günün en az 8 saatini kortta geçirmeniz gerekiyor. Antrenmanlar da okul saatiyle çakışıyor. Çocuğunuz öğlene kadar okula gitse, okuldan sonraki zaman da antrenmanlarda, hem mental hem fiziksel olarak sorun oluyor. Aileler de doğal olarak temkinli oluyor. Aileler çocuğu sporcu mu olacak yoksa öğrenci olup geleceği mi planlayacak noktasında çaresiz kaldıkları zamanlar oluyor. Bizlerin de yöneticiler olarak insanlara şu şöyle olur diyebileceğimiz bir garantimiz yok. Eğitim sistemimiz en azından liselerimiz ortaokullarımız çocuklarımızın bu anlamdakı mesailerini tamamlarsa ki bunu Avrupa ve dünyada yapan bir çok ülke var. Antrenmandan sonra okul sistemi var ki bu da çocuklara yardım anlamına geliyor. Bu böyle olursa bizim 12 yaşındaki yol ayrımına gelen çocuklarımızn tamamını kazanırız. Şu anda Avrupa'da söz sahibiyiz her branşta 12,14,16,18 yaşlara baktığınız zaman çok kıymetli şeyler yapıyoruz. Çocuklarımız şu anda burada bunun mücadelesini verirken yurtdışında yine diğer yaşlarda ülkemizi en iyi şekilde temsil etme mücadelesini veriyorlar. Yarı finallerde ve çeyrek finallerde ilk 8'in içerisindeyiz."

"BAKAN OLİMPİYATLARDAN DÖNDÜĞÜ ZAMAN, KENDİSİYLE SPOR LİSESİ KONUSUNDA GÖRÜŞMELER YAPACAĞIZ"

TTF Başkanvekili Cengiz Durmuş, "Spor lisesi şu anda ne aşamada ve aktif olursa Türk tenisini nasıl etkiler?" yönündeki soru üzerine, "Sayın bakanımız haklı olarak şu anda olimpiyatlara odaklanmış durumda. Madalya peşindeyiz ve heyecanla onları takip ediyoruz. Göreve geldiğinde böyle bir demeci oldu ve inanıyorum ki bu konuda altyapı çalışmaları da vardır. Milli Eğitim Bakanımızla da görüşmeleri vardır. Geldiklerinde aslında bu konuda görüşmeler yapacağız. Bu konuda son durum nedir diye gidip bir brifing verip, yardımlarını talep edeceğiz. Böyle bir şey olursa biz çocuklarımızın yüzde 80'ini kaybetmeyeceğiz ve kaybetmeyeceğimiz. Bu çocukları zaten kazanmak için çok çaba sarfettik. Bunlar 6 yaşından beri gelen çocuklar. 6 yaşından beri emek verip getirdiğimiz çocukların 6 sene sonra zaten istediğimiz yere geleceğini düşünüyorum. Tabii ki eğer kaybetmezsek. Biz buna gerçekten inanıyoruz" yanıtını verdi.


EA(UD/FG)