17 kulüpten 28 sporcunun katıldığı şenliğin açılış töreninde konuşan Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu Başkanı Yurdal Gümüş, binlerce zihinsel engelli ile down sendromlu gençleri spora kazandırdıklarını belirterek, birçok başarılara imza attıklarını söyledi. Gümüş, destek verilmesi ve önlerinin açılması halinde Avrupa’da da birçok başarılara imza atabileceklerini kaydetti.

Giresun Valisi Dursun Ali Şahin de, ilk kez düzenlenen etkinliğin Giresun’da yapılmasından duyduğu memnuniyeti belirterek, federasyon yetkililerine teşekkür etti ve “Down sendromlu gençlerimizin kendilerine imkan tanındığında neleri başarabileceklerini göreceğiz. Onlar bugün kendilerini ispatlayacaklar. Artık engellilerin önü açılmıştır. Engellilerimiz bugüne kadar evlerde adeta hapseder gibi tutuluyorlardı. Ama bugün çeşitli sportif karşılaşmalara katılmaları ne kadar güzel. Bu gelişme çocukların aileleri içinde birer mutluluk vesilesidir” dedi.

Konuşmanın ardından Federasyon Başkanı Gürdal yüzme oyunlarına desteklerinden dolayı Vali Şahin’e bir plaket verdi. Sporculardan Güneş Hayal, İstiklal Marşı'nın tamamını ezbere okuduktan sonra halk oyunları gösterisi sunuldu. Halk oyunlarına sporcular da eşlik etti.

Daha sonra yarışmalara geçildi. İlginç görüntülere sahne olan yarışmalarda bir sporcu boğulma tehlikesi geçirdi, 50 metre serbestte yarışan Can Ayaz ise, hakemlerin itirazına rağmen 150 metre yüzdü. Ayaz’ın bu azmi alkışlandı. Yarışmalar yarın tamamlanacak ve ödül töreni yapılacak.