FIFA Başkanı Sepp Blatter ve FIFA Genel Sekreteri Jerome Valcke'in ev sahipliğinde gerçekleştirilen etkinliğe, UEFA 1. Başkanvekili, FIFA İcra Kurulu üyesi ve TFF Onursal Başkanı Şenes Erzik, TFF Başkanı Yıldırım Demirören, TFF 2. Başkanvekili Servet Yardımcı, Spor Genel Müdürü ve TFF Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Baykan, TFF İcra Kurulu Üyesi Edip Eren, turnuvaya ev sahipliği yapacak olan Antalya, Bursa, Gaziantep, İstanbul, Kayseri, Rize ve Trabzon şehirlerinin vali ve belediye başkanları, TFF Genel Sekreteri Prof. Dr. Emre Alkin ile FIFA ve TFF'nin yetkilileri katıldı.

ORTAK DEKLARASYON İMZALANDI

Konuşmaların ardından sırasıya FIFA Başkanı Blatter, FIFA Genel Sekreteri Jerome Valcke, TFF Başkanı Demirören, TFF Onursal Başkanı UEFA 1. Başkanvekili ve FIFA İcra Kurulu Üyesi Şenes Erzik, TFF Başkanı Yıldırım Demirören, Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan ile ev sahibi şehirlerin temsilcileri ortak deklarasyonu imzaladı.

Yıldız adaylarının hemen hepsinin kendilerini ilk kez gösterme şansı bulduğu, büyük ilgi gören ve tüm dünyada yayınlanan FIFA U20 Dünya Kupası 2013 yılında 24 ülkenin katılımı ile gerçekleşecek. Turnuva 21 Haziran-13 Temmuz 2013'te düzenlenecek. Şampiyonaya Antalya, Bursa, Gaziantep, İstanbul, Kayseri, Rize ve Trabzon şehirleri ev sahipliği yapacak.

FIFA U20 Dünya Kupası tanıtım videosunun izlendiği ve FIFA Genel Sekreteri Jerome Valcke'nin açış konuşmasını yaptığı törende, sırasıyla FIFA Başkanı Sepp Blatter, FIFA Yönetim Kurulu Üyesi, UEFA 1. Baskanvekili ve TFF Onursal Başkanı Şenes Erzik, TFF 2. Başkanvekili Servet Yardımcı ile Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan birer konuşma yaptı.

BLATTER: "İNSANLAR FUTBOL İLE MUTLU OLUR"

FIFA Başkanı Sepp Blatter, konuşmasına, U20 Dünya Kupası organizasyonunu gerçekleştirecek Türkiye ile FIFA buluştuğunu ve bu nedenle buluşmanın "zirve" olarak adlandırıldığını belirterek başladı.

Ortak deklarasyonun imzalanacağı resmi törenin başkanlığını yürütüyor olmaktan mutluluk duyduklarını ifade eden Blatter, "U20 Dünya Kupası, FIFA'nın ikinci büyük organizasyonu ve en eskilerinden biridir. Oyun kalitesi olarak da Dünya Kupası'ndan hemen sonra gelmektedir. Bu yıl Olimpiyatlarda iyi oyunlar ve organizasyon gördük. U20 Dünya Kupası'nı en iyi şekilde organize etmeliyiz ki, bir kez daha Dünya Kupası'ndan sonra gelen en önemli organizasyon diyebilelim" dedi.

Maradona, Messi, Saviola, Bebeto, Kaka, Ronaldinho, Song, Owen, Trezeguet, Essien, Van Basten, Robben, Figo, Casillas, Iniesta, Xavi gibi oyuncuların daha önce gerçekleştirilen U20 Dünya Kupaları'nda oynadıklarını anımsatan Blatter, "Bunların bir kısmı halen Milli Takımlarında oynuyor ve onları izliyoruz. Türkiye'den örneğin Emre Aşık var; şampiyonada oynadıktan sonra iyi bir kariyere sahip oldu. U20 Dünya Şampiyonası öyle bir platform ki Milli Takıma çıkacak oyuncuları önce burada görebiliyoruz" şeklinde konuştu.

Organizasyonun Türkiye için aynı zamanda bir fırsat olacağını vurgulayan Blatter, "Burada gösterilecek performans gelecekte yapılmak istenen organizasyonlar için iyi bir prova olacak. Türkiye, dünyanın zor bir bölgesinde. Eminim futbolun sosyal-kültürel rolü bölgedeki durumu daha barışçıl bir zemine çekecektir. Bizler siyasi konulara girmeyiz, ancak yapacağımız şey insanları bir araya getirmektir. İnsanlar futbol ile mutlu olur. Türkiye'den gelen dostlarımıza başarılar diliyorum" ifadelerini kullandı.

ERZİK: "DÜNYA KUPASI AYARINDA OLACAK"

UEFA 1. Başkanvekili, FIFA İcra Kurulu Üyesi ve TFF Onursal Başkanı Şenes Erzik, FIFA Başkanı Blatter'in konuşmasından çok etkilendiğini belirterek, "İki şey için kendisine teşekkür etmek istiyorum. Birincisi; bizler için yaptıkları ve U20 Dünya Şampiyonası'nın Türkiye'de düzenlenmesini kabul ettiği için. İkincisi; bize yıllar içinde gösterdiği itimat için.

Ülkemizde gerçekleşecek bu organizasyonun gerçekten Dünya Kupası ayarında ve ona yakın olacağı konusunda sizleri temin ederim. Gelecekte düzenleyeceğimiz organizasyonlar için de bu organizasyonun örnek olacağını düşünüyorum" dedi.

SERVET YARDIMCI: "EN İYİ FIFA 20 YAŞ ALTI DÜNYA KUPASI ORGANİZASYONUNA İMZA ATACAĞIZ"

Türkiye'nin, bu üst düzey turnuvaya ev sahipliği yapmak için hazır olduğunu belirten TFF 2. Başkan Vekili ve İcra Kurulu Üyesi Servet Yardımcı ise, " 2013 FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası'na Türkiye'nin ev sahipliği yapacak olmasından dolayı büyük onur duyuyoruz. FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası'nın FIFA'nın takvimindeki büyük organizasyonlardan biri olduğunun son derece farkındayız ve sizi temin ederim ki; Türkiye, gelecek yaz düzenlenecek bu üst düzey turnuvaya ev sahipliği yapmak için hazır durumdadır. Bu prestijli organizasyona ev sahipliği yapmak için efor sarf eden herkese çok teşekkür ediyorum. Ayrıca burada yani FIFA'nın genel merkezinde bizi evimizde gibi hissettiren ve her zaman sıcak bir ev sahipliği gösteren FIFA Başkanı Sayın Sepp Blatter'e de özel olarak teşekkürlerimi sunuyor, kendilerini de Türkiye'de aynı misafirperverlikle ağırlayacağımızı buradan belirtmek istiyorum.

Biz, büyük çaptaki uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yapmak konusunda kendini kanıtlamış bir ülkeyiz. Bizim için en büyük önemi taşıyan FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası'nı da başarılı bir şekilde düzenlemek için son derece dikkatli olacağımızı garanti ediyorum.

Türk futbolunun, Türk futbolunun paydaşlarının ve ilgili kurumların bu organizasyona verdikleri destek tamdır. İdarecilerimiz, sponsorlarımız ve medyamız turnuvayı büyük bir sabırsızlıkla beklemekle beraber, bu organizasyonu tüm dünyaya en güzel şekilde seyrettirme isteğindeler.

Büyük bir futbol organizasyonu olan 2013 FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası bir festival havasında geçecek olmakla birlikte, bize ülkemizin güzelliklerini ve insanımızın sıcak misafirperverliğini de tüm dünyaya gösterme fırsatı verecektir. Tekrarlamak gerekirse; bu turnuvaya ev sahipliği yapacak olmaktan büyük gurur duyuyor, dünya çapında bu güzel oyunun 1 ay boyunca gündeminde kalacak olmamızın da ülkemiz için harika bir fırsat olduğunu düşünüyoruz.

Altyapı ve genç futbolcular bizim için oldukça önemli durumda. Bu turnuvaya katılacak oyuncuların içinden de geleceğin süper starları çıkacak. Bundan dolayı; Gelin FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası'nın genç futbolcuların hayallerini süslemesine izin verelim. Gelin hangi düzeyde olursa olsun ve neden gözetmeksizin genç insanları bu güzel oyuna katılmaları, futbol oynamaları ve bu oyunun birer paydaşı olmaları yönünde teşvik edelim.

Bu turnuva tüm dünyaya örnek bir gösteri olmakla beraber futbolu en güzel şekilde tanıtma fırsatı verecek ve gelecek nesillerde yer alacak futbolcuları da olumlu anlamda etkileyecektir. FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası, aynı zamanda Türkiye'nin dünyaya olan tanıtımına yardımcı olacak, ülkemizin çeşitli güzelliklerinin ve Türk insanının misafirperverliğinin de herkes tarafından fark edilmesini sağlayacaktır. Bu turnuvanın sonunda daha çok insanın ülkemizi ziyaret edeceğini ve Türkiye'nin ileride düzenlenecek prestijli uluslararası spor organizasyonlarına da en iyi şekilde ev sahipliği yapabileceğini herkese göstereceğimizi temenni ediyorum.

Son olarak bu rüyayı gerçeğe dönüştüren FIFA Başkanı Sayın Blatter, FIFA Genel Sekreteri Sayın Valcke ve FIFA ile TFF yetkililerine bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Onursal başkanımız Sayın Şenes Erzik de bugün burada bizimle birlikte. Kendisinin senelerdir Türk futboluna verdiği hizmetler, yaptığı liderlik, bu turnuvanın ev sahipliği adaylığı ve operasyonel sürecinde verdiği destek bizim için son derece değerli. Bu yüzden Sayın Erzik'e de buradan sonsuz minnetlerimi sunuyorum. Ayrıca yine bugün burada bizimle birlikte olan ev sahibi şehirlerin belediye başkanlarına, valilerine ve diğer yetkililerine de çok teşekkür ediyorum. Herkesin desteğiyle birlikte FIFA tarihindeki gelmiş geçmiş en iyi FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası organizasyonuna imza atacağımızdan hiç kimsenin şüphesi olmasın" şeklinde konuştu.

BAYKAN: "TÜRKİYE DAHA BÜYÜK ORGANİZASYONLARA DA HAZIRDIR"

Spor Genel Müdürü ve TFF Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Baykan da, FIFA ailesinin Türkiye'ye yönelik pozitif yaklaşımlarının kendilerini çok mutlu ettiğini belirterek, "Ülkemiz, başta futbol olmak üzere tüm spor branşlarının keyifle icra edildiği, ama futbolun ayrı bir yerinin olduğu ülke. U20 Organizasyonu'nu yapmaktan dolayı ayrıca mutlu olan bir ülke. Türkiye Cumhuriyeti, U20 Şampiyona'nın şimdiye kadar düzenlenenlerin en güzeli olması için Türkiye Futbol Federasyonu'na gereken her türlü desteği verecek" dedi.

U20 Şampiyonası'nın Türkiye'de düzenlenmesinin kararlaştırıldığı tarihte TFF başta olmak üzere ilgili tüm kurumlarda başka isimlerin bulunduğunu anımsatan Baykan, konuşmasını şöyle tamamladı: "Ülkemizde bir söz vardır; 'Devlette devamlılık esastır'. O gün ne denilmişse biz o sözlerin arkasındayız. Hazırlıklarımız tüm hızıyla devam ediyor. Şampiyona tarihinde bizler olmasak bile, verilen sözlerde ve hazırlıklarda hiçbir değişiklik olmayacaktır.

Türkiye, bugüne kadar birçok sportif organizasyonu başarıyla yerine getirdi. İzmir, Erzurum ve Trabzon'da spor organizasyonları; önümüzdeki yıl Akdeniz Oyunları, Dünya Salon Atletizm Şampiyonası, Güreş Şampiyonası, Tenis Şampiyonası, Golf Organizasyonu, kısacası; Türkiye için bu işler rutin oldu. Futbol adına 19'u devlet, 6'sı yerel yönetimler tarafından olmak üzere 25 yeni stadyum yapılıyor. Ülkemiz, daha büyük organizasyonları yapmak açısından fazlası ile hazır ve buna layık. Daha büyük organizasyonların da ülkemizde gerçekleşeceği inancı içerisindeyiz. Bu organizasyonu gerçekleştirecek olmaktan onur duyuyoruz."

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) Genel Sekreteri Jerome Valcke, Türkiye'nin gelecek yıl düzenleyeceği FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası'yla ilgili, "Bu kupa, önem açısından Dünya Kupası'ndan hemen sonra geliyor" dedi.

Valcke, bu kupanın, Dünya Kupası'ndan sonra FIFA'nın en önemli ikinci etkinliği olduğunu vurgulayarak, "Pek çok organizasyon yapıyoruz ama dünya kupasından hemen sonra bu kupa geliyor" diye konuştu.

Bugün bu zirvenin yapılma nedenini açıklayan Valcke, "Bütün paydaşları biraraya getiriyoruz ki bu kupayı en iyi şekilde düzenleyelim. Zirvenin sonunda, bir de resmi deklarasyon imzalayacağız" ifadelerini kullandı.


EÇ(GH/FG)