Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik "Futbolcular sendikalaşsın" diyerek bu yöndeki girişimlere destek verdi.

Şenol Güneş, Fatih Terim, Hakan Şükür, Emre Belözoğlu, Saffet Sancaklı ve Kemalettin Şentürk gibi futbol adamları da "Futbolcuların sendikası olması lazım" diyerek, olumlu yönde görüş belirtti.

Türkiye'de sendikalılaşma süreci Beşiktaşlı Şükrü Gülesin'in girişimleriyle başlamıştı.

Beşiktaş'tan 1950 yılında İtalya'nın Palermo takımına, oradan da Lazio'ya transfer olan Gülesin, 1965'te Türkiye'ye döndüğünde, İtalya'da gördüğü futbolcu sendikasını, Türkiye'de de hayata geçirmek istedi.

Gülesin'in kurduğu Profesyonel Futbolcular Sendikası, "Profesyonel Futbolcular, Antrenörler, Menajerler ve Monitörler Sendikası" ve "Futbol-İş" adlarıyla var olmaya çalıştı.

Futbol-İş'in "Sendikalar Yasası'na uymadığı" gerekçesiyle 1984'te kapanmasının ardından sporcuların yeni örgütlenme adresleri, eski Galatasaraylı Metin Kurt'un kurucuları arasında yer aldığı "Profesyonel Futbolcular Derneği (PFD)" ve "Amatör Futbolcular Derneği (AFD)" oldu.

Eser Özaltındere'nin İstanbul başkanlığını yaptığı, Beşiktaş sorumlusunun Mehmet Ekşi, Trabzon sorumlusunun ise Şenol Güneş olduğu AFD de 12 Eylül darbesi sonrası kapatıldı.

Askeri darbeyle tıkanan örgütlenme süreci, Metin Kurt'un da kurucuları arasında yer aldığı Spor Emekçileri Sendikası (Spor-Sen) ile yeniden başladı.

Metin Kurt

28 Aralık 2009'da da kuruluş dilekçesi verilerek, yasal süreç başlatıldı ve sendika, 25-26 Eylül 2010 tarihlerinde ilk genel kurulunu yaptı.

Metin Kurt ise Aralık 2010'da anlaşmazlığa düşerek Spor-Sen'den ayrılırken, mücadelesine, hayatını kaybetmeden kısa süre önce kurduğu "Spor Emek-Sen"de devam etti.

Sektörde en son "örgütlenme çatısı" olacağını iddia eden sendika ise Futbol Çalışanları Sendikası (Futbol-Sen) oldu.

Avrupa futbolunda sendikalaşma

Türkiye'de sektörün her geçen gün büyümesine karşın istenilen olgunluğa bir türlü erişemeyen futbolda sendikalaşmanın, Avrupa'daki tarihçesi 1900'lü yılların başlarına kadar gidiyor.

İngiltere'de futbolcuların sendikalaşma süreci, 2 Aralık 1907'de başlıyor.

İngiltere Profesyonel Futbolcular Sendikası olarak kurulan ve daha sonra adını Profesyonel Futbolcular Birliği (PFA) olarak değiştiren sendika, dünyanın en eski futbolcu örgütlenmesi.

Günümüzde bu kuruluşun 4 binden fazla üyesi var.

PFA'nın ayrıca profesyonel futbolcu sendikalarının oluşturduğu Avrupa merkezli FIFpro'nun (Uluslararası Profesyonel Futbolcular Federasyonu) 11 ülkeden oluşan üst yönetimde de üyesi bulunuyor.

Merkezi Hollanda'da olan ve 1965 yılında kurulan çatı örgüt FIFpro'nun, 50 binden fazla futbolcu üyesi var.

Afrika ve Asya ülkelerinden de temsilci bulunduran FIFPro'da Türkiye yer almıyor.

İtalya'da futbolcuların haklarına sahip çıkan İtalya Futbolcular Birliği (AIC), avukat Sergio Campana ve bazı eski futbolcular tarafından 3 Mayıs 1968 tarihinde kuruldu.

İspanya'da Ocak 1978 tarihinde kurulan İspanyol Futbolcular Derneği, (AFE) futbolculara, sportif kariyerleri boyunca ve futbolu bıraktıktan sonra haklarını koruyan bir kurum olarak görev yapıyor.

Almanya'da profesyonel futbolcular 1987 yılında kurulan "Sözleşmeli Futbolcular Birliği (VDV)" adlı sendika ile temsil ediliyor.

VDV, üyelerine, hukuki yardım, kulüp ile yapılan sözleşme ve prim anlaşmalarının incelenmesi, yabancı oyuncuların emekliklik primlerinin geri ödenmesi için yardım, bir kulüp ile sözleşmesi olmayan futbolcular için antrenman olanağı gibi birçok hizmeti ücretsiz olarak veriyor.Bbc turkce