Edirne Doğa Sporları Kulübü (EDOSK) ile Bulgaristan’ın Elhovo şehrinde faaliyet gösteren bir turizm şirketi, Bulgaristan sınırlarında doğup Türkiye sınırlarında Meriç Nehri ile birleşen ve sonra da Saros Körfezi’ne dökülen Tunca Nehri’nde kano keyfi yaptı. Türk ve Bulgar 8 kişinin yer aldığı kano gezisinde sporcular, 35 kilometrelik parkurunu 2 günde 6 saat kürek çekerek tamamladı.

Bulgaristan’daki özel şirket tarafından getirilen ve her biri iki kişilik olan kanolara binen Türk ve Bulgar sporcular, gezinin ilk etabına, geçen Çarşamba günü Suakacağı Köyü’nde başladı. Suyun zaman zaman rüzgarın da etkisiyle hırçınlaştığı alanlardan başarıyla geçen sporcular, kıvrımlarıyla ünlü Eğribük’ü zorlanmalarına rağmen başarılı bir şekilde geçerek ilk etabı, 6 saatlik bir zaman diliminden sonra Değirmenyeni Köyü’nde tamamladı. Yaklaşık 20 kilometre kürek çeken sporcular, geceyi de köyde geçirdi. Sabah erken saatlerinde yeniden nehre giren sporcular kalan 15 kilometrelik parkuru tamamlamak için Değirmenyeni Köyü’nden yola çıktı. Yaklaşık 2 saat süren parkurun ardından kanolu sporcular Tunca Köprüsü’ne ulaştı.

EDOSK Başkanı Avukat Gökhan Karakoç, Bulgaristan’dan gelen sporcular ile birlikte düzenlikleri kano gezintisinin nehirde yapılmış ilk etkinlik olduğunu söyledi. Tunca ve Meriç Nehirleri’nin her yıl taşkınlarla gündeme geldiğini ifade eden Karakoç, "Nehirlerimiz her yıl yaşadığımız taşkınlarla gündeme geliyor. Biz burada Bulgaristan’dan gelen dostlarımız ile birlikte kano ile yapılabileceğini gösterdik. Bundan sonrada bu etkinliklere devam edeceğiz" dedi.

ŞUBAT AYINDA TAŞMIŞTI

Geçen şubat ayında Bulgaristan’daki Ivanova Barajı’nın bazı bölümlerinin çökmesi nedeniyle Edirne'deki Meriç ve Tunca nehirlerinin debileri yükselmesi sonucu taşmıştı. Sel riski nedeniyle nehir çevresinde ev ve işyerleri valilik kararıyla boşaltılmıştı. Taştığında 240 metreküp olan Tunca Nehri'nin debisi üç gün sonra 95 metreküp seviyesine düşerek normale dönmüştü.



EÖ(LK/BT)