Sparta Prag, Porto ve West Bromwich Albion'da şampiyonluklar yaşadıktan sonra 4'üncü şampiyonluğu için Trabzonzspor'u seçtiğini söyleyen Cech, Futbol Federasyonu'nun, "Tam Saha" dergisine açıklamalarda bulundu. Futbola Inter Bratislava takımında başladığını belirten Cech, şöyle devam etti:

"Slovakya'da, özellikle Bratislava'da oynadığım dönemde fiziksel gücümü oldukça geliştirdim. Ardından Sparta Prag'a gittim ve Avrupa'nın önemli kulüplerinden birinin bünyesinde yer aldım. Sparta'da Şampiyonlar Ligi deneyimi yaşadım ve daha ziyade taktik bilgimi geliştirdim. Porto'ya gitmeden önce Prag'da ciddi bir hazırlık dönemi geçirdim. Porto'ya gittikten sonra ise teknik beceri yönünden ciddi eksiklerim olduğunu gördüm ve özellikle antrenörümüz Co Adriaanse'nin yardımlarıyla teknik becerilerimi çok hızlı geliştirdim. Şöyle söyleyeyim; Co Adriaanse sayesinde yarım sezonda hiç hayal bile edemeyeceğim bir mesafe kaydettim. Bunun ardından İngiltere'ye gittim. İngiltere'de ise agresif ve güce dayalı oyunda ayakta kalabilmeyi öğrendim. Kas gücüne dayalı bir oyunda daha agresif bir oyuncu haline dönüştüm ve böylece gelişimimde önemli bir aşamayı daha tamamlamış oldum."

"PORTO’YA QUARESMA’NIN NASIL OYNADIĞINI GÖRÜNCE TEREDDÜTLER YAŞADIM"

Porto’ya ilk transfer olduğu dönemde bazı tereddütler yaşadığını da belirten Cech, bu konuda şunları söşyledi:

"Özellikle de Quaresma'nın nasıl oynadığını gördükten sonra. Yaptığımız ilk idman o dönemde yeni açılan Dragao Stadı'ndaydı. Ortamdan çok etkilenmiştim. Kendi kendime, (İnanılmaz bir stadyum, burası müthiş bir yer) diyordum ve etrafımda idman yapan oyuncuların teknik becerilerini gördükçe daha büyük bir şaşkınlığa uğruyordum. Açıkçası kafamda ciddi endişeler oluşmuştu. Ama idmanlara başladıktan ve önemli bir gelişme kaydettikten sonra şunu gördüm; bir oyuncu ancak üstün yetenekli oyuncularla çalışırsa, antrenman yaparsa gelişim kaydedebiliyor. Ben Porto'da tam anlamıyla bunu yaşadım.,"

"OYNADIĞIM KULÜPLER ARASINDA PORTO’NUN YERİ FARKLI"

Oynadığı kulüpler arasında Porto’nun çok farklı bir yeri olduğunu da belirten Cech, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Formasını giymekten en fazla zevk aldığım takım şüphesiz ki Porto'ydu. Orada 3 kez şampiyonluk ve bir çok kez Şampiyonlar Ligi deneyimi yaşadım. Porto benim için her tarafıyla olumlu bir deneyimdi. Porto, şüphesiz ki Avrupa'nın en iyi kulüplerinden biri. En iyi yaptıkları şeylerden biri dünyanın genç ve yetenekli oyuncularını ucuza alıp çok yüksek meblağlar karşılığında Avrupa'nın büyük kulüplerine satmaları."

"QUARESMA MÜKEMMEL YETENEKLERE SAHİP"

Porto’da Beşiktaşlı Ricardo Quaresma ile birlikte oynadığını da hatırlatan Cech, eski takım arkadaşı olan Portekizli oyuncuyu överken şöyle dedi:

"Quaresma, mükemmel yeteneklere sahip bir oyuncu ve onunla birlikte oynamak benim için gerçekten büyük bir onurdu. Onunla birlikte oynadığım dönemde, (Quaresma, Cristiano Ronaldo'dan daha iyi bir oyuncu) deniliyordu. Sonrasında bir takım sebeplerle Ronaldo onu bazı düzeylerde geride bırakmış olsa da ben hâlâ Quaresma'yı dünyanın en iyi kanat oyuncularından birisi olarak kabul ediyorum. Büyük bir teknik becerisi var. Trivela denilen akıl almaz bir vuruşu kolaylıkla yapıyor. İyi bir oyuncu olduğu kadar çok da iyi bir insan. Onunla saha içinde olduğu kadar dışında da çok iyi bir dostluğumuz vardı. Quaresma'nın en önemli özelliklerinden birisi de şu; taraftarın onu sevdiğini, arkasında olduğunu bilirse, bambaşka bir performans ortaya koyuyor. Müthiş bir özgüvenle doluyor ve taraftar desteğiyle yapabilecekleri üst düzeye çıkıyor. Birlikte oynhadığım futbolcular arasında Quaresma’nın yerinin çok ayrı."

"İNGİLTERE PREMİER LİGİ EN KALİTELİSİYDİ"

Oynadığı ligler arasında en kalitelisinin Premier Lig olduğunu da belirten Cech, şöyle konuştu:

"Türkiye Ligi'ni ise bir çok özelliğiyle Portekiz Ligi'ne yakın buluyorum. İki ligde de fiziksel mücadele daha büyük bir önem kazanıyor. Türkiye Ligi'ndeki fiziksel ve taktik mücadelenin beni olumlu anlamda çok şaşırttığını da söylemeliyim."

“UEFA’DA BAŞARILI OLMAK İÇİN INTER MAÇINDAKİ GİBİ OYNAMALIYIZ”

UEFA Avrupa Ligi'nde başarılı olmak için Şampiyonlar Ligi'nde deplasmanda oynadıkları Inter maçının oyun zihniyetini sahaya koymaları gerektiğine vurgulayan Cech, şunları söyledi:

"Nasıl ki o maçta topa iyi sahip olup Inter'in etkili bir oyun ortaya koymasını engellediysek ve oyunlarını kilitlediysek, aynı zihniyeti ortaya koymamız lâzım. Bu işin defansif boyutu. Ofansif boyutta da daha fazla gol şansı yaratmamız, daha hareketli hücum varyasyonları yapmamız gerekiyor."

"COENTRAO MEVKİMDE BEĞENDİĞİM BİR OYUNCU"

Boş zamanlarında çok fazla futbol izleyen biri olmadığını da açıklayan Cech, kendisiyle aynı pozisyonda oynayan oyuncular içinde en fazla beğendiği ismin Fabio Coentrao olduğunu anlatırken de şöyle dedi:

"Portekiz Millî Takımı'yla 2010 Dünya Kupası'nda çok başarılı bir performans sergiledi, ardından da Real Madrid'e transfer oldu. İzlediğim, takip ettiğim nadir oyunculardan biridir Coentrao."

"GOL ATTIRMAYI SEVERİM"

Cech, gol atmaktan çok gol attırmayı sevdiğini belirtirken de şunları söyledi:

"Benim önceliğim gol atmak değil. Gol attırmayı, takım arkadaşlarına servis yapmayı seven bir oyuncuyum. Birinci sebep bu. İkinci sebep ise uzun boylu bir oyuncu değilim ve duran toplarda öne çıkmıyorum. Çünkü bu bana bir avantaj sağlamıyor. Bu iki sebepten dolayı gol sayım düşük kalıyor. Zayıf yönüm olarak ise şunu söyleyebilirim. Koşu anında iyi savunma yapabiliyorum. Ama rakibin koştuğu ve benim statik bulunduğum anlarda zorlanabiliyorum. Rakip kadar hızlı dönemeyebiliyor ya da ona gerekli cevabı veremiyorum. Bu yönde yaşadığım sorunları çözmem ve kendimi geliştirmem gerekiyor."

"BURADA ŞAMPİYONLUK YAŞAYABİLECEĞİME İNANIYORUM”

Trabzonspor formasıyla da şampiyonluk yaşamak istediğini söyleyen Cech, "Kariyerim boyunca 3 farklı takımda, 3 farklı ligde şampiyonluklar yaşadım. Türkiye'ye de aynı hedefle geldim. Trabzonspor'la 3 yıllık sözleşmem var ve ben bu üç yıl içinde bir şampiyonluk yaşayabileceğime inanıyorum" diye konuştu.

PSV MAÇI BİLETLERİ 1 SAAT İÇİNDE TÜKENDİ

Trabzonspor’un 23 Şubat’ta PSV ile deplasmanda oynayacağı UEFA Avrupa Ligi maçı biletleri kulübün resmi internet sitesi üzerinden satışa sunuldu. Kulübe ayrılan 1625 bilet 1 saat içerisinde tükenince bordo mavili taraftarlar kulübü telefon yağmuruna tuttu. Kulüp yetkilileri ise bu konuda yapabilecekleri fazla bir şey olmadığını belirtirken bordo mavili taraftarlar, daha önceki maçlarda olduğu gibi yine rakip takım tribünleri içerisinden bilet almayı planlayacaklarını söylediler.


YES(TM/AÖ) (FOTOĞRAF)