"HER GEÇEN GÜN YÜKSELİYORUZ"

Kampın ilk gününden itibaren yoğun bir tempo içinde çalıştıklarını belirten Şenol Güneş, antrenmanlarda oyuncularının tempolu ve hazır göründüğünü ifade ederken de şunları söyledi:

"Havaların da serin olması, yoğun tempoda bizi olumlu etkiledi. Hazırlık maçlarında verilen görevleri yapmaya, oyun disiplinine bağlı olarak oynamaya çalıştılar.  Daha hızlı ve tempolu oynamak durumundayız. O konuda yeterli değiliz ama topu aldığımızda pas yaparak atağa katılmak istiyoruz. Zaman zaman yavaş oynadığımız bölümler oluyor. Bazen rakibin baskısından çıkacak anlayışta yeterli seviyede değiliz. Ama fizik güç olarak, kuvvet ve dayanıklılık çalışmalarının sonucuna bağlı şekilde her geçen gün yükseliyoruz. Oyun kalitesi ve becerisi iyi olan oyuncularımızın, bu güçlerini kullandıklarında ne kadar etkili olabildiğimizi görebiliyoruz. Charleroi maçının son bölümünde daha iyi pas yapmaya ve oyunu daha fazla hızlandırmaya çalıştık. Bunu bizim artı değerimiz olarak görüyoruz. Oyunun belli bölümlerinde baskı karşısında gereksiz geri paslar yaptık. Oyun yapısı bakımından zamana ihtiyacımız olduğu bir gerçek ama şu anda lige daha bir aylık bir zaman olduğunu düşünürsek takımın oyun disiplini ve takım oyunu bakımından çalışması sevindirici. Kalite ve beceri de eklenince zaten bunun arkası gelecek."

YENİ TRANSFERLERDEN MEMNUN

Yeni transferlerin form durumunu olumlu bulduğunu da vurgulayan Şenol Güneş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Geride Bamba’nın Giray’la uyum olarak zaman zaman sıkıntı çektiği dönemler olabiliyor ama bunun dışında atletik yapı olarak iyi. Ama tabii bir çok maçta daha görev alması lazım. Daha zor maçlarda da oynatacağız, ondan sonra daha iyi görebiliriz. Soner ve Yasin’in becerileri var, zaman zaman iyi işler de yaptılar. Ama üzerine daha da koyacaklarını düşünüyorum. O yüzden böyle bir iki maçla iyidir, kötüdür, demek doğru değil. Ama olumlu sinyaller olduğunu düşünüyorum. Takımdaki eski ve yeni oyuncular arasında hiçbir farklılık yok. Yeniler yabancılık çekmiyorlar. Oyunun gereği olarak en iyisini yapmaya çalışıyorlar."

"KİMSENİN OYNAMA GARANTİSİ YOK"

Geçen sezona göre oyun yapısının hücum bölümünde değişiklik yapıp yapmayacağıyla ilgili bilgi veren Şenol Güneş, şunları söyledi:

"Tek veya çift santrfor oynayacağız diye bir şey yok. Vittek’i görmek istiyoruz. Uzun bir sakatlık geçirdi. Şimdi antrenmanlarda elinden gelen gayreti gösteriyor. Zaten genelde bir ağırlığı ve yavaşlığı var. Patlayıcı gücü olmayan bir oyuncu. İdman yoğunluğunun da etkisi var. Onu oynatmak durumunda kalıyoruz. Normalde dinlenmesi gerekiyor. Müsabaka az olduğu için oynattık ama çok da üzerine gitsek sıkıntı doğar. Paolo’yu kenarda oynattık, sonra santrfora aldık. Ama orada şu anda Halil daha iyi durumda. Bu duruma bakarak,(bu iyi, bunu oynatayım) dediğiniz zaman da bir kişiye yük bindirmiş olursunuz. Zaten bir arayışımız var. Oyuncuların performanslarını yukarıya çıkarmaya çalışıyoruz. Aynı şekilde orta saha için de geçerli. Yani şu anda oynayanların oynama garantisi yok, oynamayanların da, (ben daha oynamayacağım) demesi doğru değil. Dışarıda kalan oyuncular var ama Colman, Charleroi maçında oyuna girince çok büyük katkı yaptı. Bir başka maçta 11’de sahaya çıktı ama kötü başladı. Bunlar olabilecek şeyler. Bu tip durumlarına bakarak oyuncuları yüzde yüz değerlendirmemek lazım. Ama tabi yeni gelen oyuncular bir imtihana giriyor. Onlar için biraz daha zor iş. Bamba’nın anormal şekilde bir yorgunluğu var. O fizikteki bir oyuncunun adale yüklenmesi nedeniyle oyundaki performansı da olumsuz etkilenebiliyor. Bunlar tabi Soner ve Yasin için de geçerli. Oldukça özverili çalışıyorlar ve katkıları da iyi olan arkadaşlar. Eskilere baktığımızda zaman zaman bocalayanlar ama daha sonra düzelenler var. Bütün bunları harmanlayıp iyi bir kadro çıkarmak durumundayız. Şu anda, (bu çok formda, Trabzonspor çok iyi oynuyor veya çok kötü oynuyor) demek doğru değil."

YASİN FORVETE ALTERNATİF OLABİLİR

Defansı dörtlü olarak kuracaklarını, orta sahayı ikili veya zaman zaman tekli oynatabileceklerini ifade eden Şenol Güneş, aynı şekilde forveti de ikili veya tekli oynatacakları dönemler olacağını vurgularken şunları söyledi:

"Bu durum oyuncuların yapısına bağlı. Şu anda baktığınızda forvette oynayabilecek Halil, Vittek ve Paolo var. Paolo ve Vittek’in farklı stilleri var. Aynı şekilde Yasin’i de zaman aman forvette kullanabiliriz. Çünkü çabuk, oyun disiplinine bağlı ve gol becerisi olan bir oyuncu. Son maçta oynamayan Olcan ve Serkan var kenarlarda. Oyuncuları böyle tek tek değerlendirmek, imtihana almak istemiyorum ama genel olarak iyi ve uyumlu bir ekip. Verilen görevleri yapmaya çalışıyorlar. Oyuncuların becerilerini ne kadar yukarı çıkarabilirsek o kadar iyi olacağımızı düşünüyorum."

"OYNAMAYANIN BEKLEMESİNE GEREK YOK"

Takımdaki oyuncu sayısıyla ilgili de görüşlerini açıklayan Şenol Güneş, bu konuda şöyle konuştu:

"Transfer olan olur, gidenler kalanlar olur. Eylül ayına kadar bunlar konuşulacak. Ama bu yıl, ama seneye mümkün olduğunca yabancı oyuncuları azaltmak istiyoruz. Oyunculara da söyledim. Oynayan oynayacak, oynamayanın da beklemesine gerek yok. Mümkün olduğunca kulübün de ekonomik şartlarını da düşünerek durumu değerlendirmek zorundayız. Kulüpler her ne kadar yarışan kulüplerse de ekonomik ve ticari kuruluşlardır. Dolayısıyla kulüplerin kaybettiği bir sistem doğru değildir. Son yıllarda kulüp olarak ürettiklerimizin ekonomik yansıması olmadı. Bunu yaparken tabi yarışta olan bir takım olmak istiyoruz. Alabileceğimiz oyuncuyu hem uygun fiyatta, hem de çok iyi oyuncuysa alırız. Ama o zaman başkasını satmak durumundayız. Ama büyük paralarla oyuncu alır da sonra onu sorun yaparsak kulübün geleceğini karartmış oluruz."

"TRABZONSPOR YENİDEN YAPILANIRKEN YARIŞMALI"

Kadrodaki oyuncu sayısını da düşüreceklerini sözlerine ekleyen Şenol Güneş, yerli oyuncu almak istediklerini belirtirken şöyle dedi:

"Ekonomik olarak harcamalarımızı en iyi yerlere vermeliyiz. Tam tersini yaptık. Bizim sıkıntımız zaten o. Biz zaten başından beri aynı iddiadayız. Geçen yıl da size bunları söyledim. Değişen bir şey yok. Söylememe rağmen bunlar oldu, demek yerine, birbirimizi suçlamak yerine, birbirimizi sahiplenip, bunları nasıl düzelteceğimizi konuşmalıyız. Bunlar çok yazılıp çiziliyor. (Hoca istiyor, başkan istiyor) diye. Hoca, başkan, taraftar, medya olarak hepimiz aynı yerdeyiz. Bir kaleci hata yapmışsa, santrfor da üzülür, santrfor golü kaçırmışsa kaleci de üzülür. Sonuçta aynı takımdasınız. O yüzden kendimize hata yaptırmamak istiyoruz. Ama fikirlerimizi söyleyeceğiz. (Ben demiştim, yanlış yapıldı, o haklıydı, bu haklıydı) demeyi doğru bulmuyorum. Çünkü konuşarak yeni gündemler yaratmak doğru değil. Tam tersine, Trabzonspor yeniden yapılanırken, yarışmalı, diye düşünüyorum. Yeri oyuncu sayısının artmasından yanayım. Bunu bir kez daha söyleyeyim. Mümkünse yerli oyuncu alacağız."

"SEYİRCİMİZLE OYNAMAK ÇOK GÜZEL"

İlk kez seyircili bir hazırlık maçında sahaya çıktıklarını hatırlatan Şenol Güneş, şöyle devam etti:

"Seyircili oynamak tabii ki güzel. Seyircisiz oynamak iyi değil, dedim. Bazıları, o zaman niye oynattı maçı, dedi. Bu maçları oynayamayanlar da var. Seyirciyle oynamak güzel, hele bizim seyirciyle çok daha güzel. Gurbette formaya ne kadar aşık olduğunu gösteren taraftarımız var. Ne beni, ne de şahısları ama Trabzonspor’u seven bir taraftar kitlemiz var. Avrupa’nın göbeğinde bunları görmek güzel. Trabzonspor’a duygu bağı gözüyle böyle bakmak lazım. Charleroi maçına da taraftarımız geldi. Daha çok gelmesini isteriz. Çünkü Avrupa’da çok taraftarı olan kulüplerin başında geliyoruz. Onlara da sıcaklığımızı hissettirmemiz lazım. Gelen taraftarlarımıza teşekkür ediyorum. Seyircisiz maçların sadece bizim için değil rakipler için de zevksiz olduğunu biliyoruz. Bütün tribünler keşke dolu olsa. Ama hazırlık maçı bunlar. Hazırlık maçlarında ister istemez biz de oyuncular da seyirciler de istenilen seviyede o hazzı çıkarmıyor."

TRABZONSPOR SALONDA ÇALIŞTI

Şenol Güneş, Charleroi maçının ardından takımına ikinci kez yarım gün izin verdi. Bu sabah salonda çalışan bordo mavili futbolcular, öğleden sonrayı izinli geçirdiler. Futbolcular, yarın yine çift antrenmanla pazırlıklarına devam edecek.

FERHAT:"ANTRENMANDA ACI ÇEKİYORUZ Kİ SAHADA ÇEKMEYELİM"

Sol kanatta formaya göz kırpan Ferhat Öztorun, kamptaki antrenmanların yoğun geçtiğini vurguarken şöyle dedi:

"Gerçekten yoruluyoruz. Antrenmanda acı çekiyoruz ki sahada çekmeyelim. Bu sezon amacımız şampiyonluk kupasını kaldırmak ve Avrupa’da başarılı sonuçlar almak. Bu nedenle kampta herkes elinden geleni yapmaya çalışıyor."


ÖA(TM/AÖ) FOTOĞRAF