"BÜYÜK BİR GÜN YAŞADIK"

"Dün İstanbul için çok büyük bir gündü. Adaylık dosyamızı teslim ettik. Türkiye ve İstanbul çok önemli dönemden geçiyor. Avrupa'nın en büyük ve en hızlı büyüyen ekonomilerinden, en genç nüfuslarından birisi. Spora büyük yatırım yapıyor ve İstanbul tabii ki dünyanın en önemli ilgi merkezlerinden birisi. İstanbul'daki son zamanlarda olan bu değişim, Türkiye'deki değişim, bizim adaylık dosyamızı çok kuvvetli hale getirdi. Daha önce dört kere bu teşebbüs yapılmıştı ve bunlardan da derslerimizi aldık. Bu derslere iyi çalıştık ve çok iyi bir hazırlık dönemi geçirdik. İlk olarak Sayın Başbakan'ın, Sayın Spor Bakanımız Suat Kılıç'ın, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanının, Belediye Başkanının, Valinin, çeşitli bakanlıkların mektuplarını taktim ettim. Tabii ki hükümetin bu düzeyde bu konuya hakim olması Uluslararası Olimpiyat Komitesinde çok büyük etki yarattı. İstanbul bu konudaki ısrarından vazgeçmemesi de çok önemli. Son zamanlarda Türkiye'de çok önemli spor organizasyonları başarıyla tamamlandı. Türkiye'de bu konuda önemli yatırımlar yapıldı."

Hasan Arat, geniş açıklamanın Spor Bakanı Suat Kılıç tarafından yapılacağına dikkat çekerek, şöyle devam etti;

"ÇOK ETKİLİ BİR DOSYA"

Çok etkili bir adaylık dosyası olduğuna inanıyorum. Ama bu yarış daha yeni başlıyor ve 2013'ün Eylül ayına kadar devam edecek. Bu 5 tane şehrin aday olduğu bir yarış. Bunlardan Roma çekildi. Tokyo, Madrid, Doha, Bakü ve İstanbul var. İstanbul ve Türkiye şu anda dünyanın en fazla dikkatini çektiği yerlerden birisi. Ekonomisiyle, nüfusuyla, gençliğiyle, çok aktif olmasıyla çok ilginç bir yer. Tarihle modern Türkiye'nin bir arada yaşandığı çok önemli bir Dünya şehri. O açıdan, bu çalışmamızın başlangıç olarak olumlu olduğunu söyleyebilirim ama, önümüzde daha çok çetin yollar var. Bu yolları aşarken de, Türkiye'deki tüm birimlerinin muhalefetin, iktidarın, üniversitelilerin, öğrencilerin, gençlerimizin, spor elçilerimizin, bilim adamlarımızın ve herkesin bu işe katkı sağlaması lazım. Sanırım Spor Bakanımız da önümüzdeki günlerde de bunun işleyiş şeklini kamuoyuna açıklar. Çünkü bizim için önemli olan bu ilk aşamadır. İlk aşamada Kanada'nın Quebec kentinde aday statüsüne geçme aşamasıdır. Yani bu teknik çalışmanın başarıyla tamamlanması halinde sizi aday pozisyonuna sokuyorlar ya da eliyorlar. Türkiye bu güne kadar bu geçişlerde sıkıntı yaşamış. İstanbul da sıkıntı yaşamış bir şehir. Sadece bir kere geçebildi bu dönemi. Fakat bundan sonra biz rahmetli Sinan Erdem'in başlattığı bu yolda olumlu adımlarla devam edeceğimize inanıyorum. Sayın Cumhurbaşkanı ve Başbakanımızın ciddi bir desteği söz konusu. Spor Bakanı Suat Kılıç bu konu ile her gün ilgileniyor. Başvuru sırasında Lozan'daki gerek uluslararası medya, gerek Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) nezninde yaptığımız çalışmaların pozitif izlenimini aldığımızı söyleyebilirim."

TMOK Başkan Yardımcısı Arat, sürecin devamında sadece Başbakanın rol oynayabileceği bir sürecin yaşanmaması gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi;

"İKİ KITADA VE SADECE ÜLKEMİZDE"

"Türkiye'nin şansının hiç olmadığı kadar iyi olduğunun kanaatindeyim. Ama bu 115 üyenin yaptığı bir oylama. İyi çalışmadığınız sürece başaramazsınız. Bire bir çok iyi çalışmak gerekiyor. Türkiye'nin bu konuda öncü Büyükelçiler çıkarması gerekiyor. Manevi olarak bu işe gönül verebilecek insanların devreye girmesi lazım. Bu ne bizim, ne basının ne de Başbakan'ın tek başına yapabileceği bir iş değil. Belediyede çalışan herkesin bu konuda çok hevesli olduğunu farkettim. Çünkü biz İstanbul'da yaşayan insanlar olarak, bu şehirde yaşamaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bu şehri seviyoruz bir kere. İstanbul sevgisi, burada yaşamanın keyfini, bizim dışarıdaki İstanbul hayranlarına iletip, onlardan da destek almamız lazım. Turizmi bu konuda çok etkili olarak kullanmamız lazım. Bu konuda havalimanındaki taksi şoförlerinden, pasaporttaki polis memurlarına kadar herkesin emeğinin geçmesi lazım. Türkiye için son derece önemli ve staratejik bir adımdır. Bizim genç nesilin mutlaka spora yönelmesi lazım, Bunun için de olimpiyatlar büyük bir fırsattır. Bunu Yunanistan, Avustralya ve Çin de yaşadı. Olimpiyatlardan sonra elit atlet sayısında müthiş artış oldu. Bizim bu nüfusu en işi şekilde spora yönlendirebilmemizin en önemli çaresi olimpiyatlardır. Bu yapılacak olan tesislere halkın, gençlerin de olimpiyatlar bittikten sonra entegrasyonu sağlamaktır. Bunu yaptığımız takdirde ülkemize bir miras bırakabiliriz ki, bu miras, kalıcı bir miras olmalı. Ayrıca şuna dikkatlice bakmamız lazım. Olimpiyatların aynı anda iki kıtada yapılabileceği kent İstanbul, mükemmel bir açık hava tiyatro. Bu dünyanın hiçbir yerinde yok. Bu yüzden İstanbul'un bunu hak ettiğine inanıyorum."

Hasan Arat sözlerini tamamlarken, İstanbul'un değişen ulaşım sorununa da dikket çekerek, IOC'un bu konudaki duyarlılığına büyük ölçüde yanıt verildiğini de anlattı..

ULAŞIM BÜYÜK ÖLÇÜDE DEĞİŞTİ

"Çok ciddi bir etken. Marmaray, metro ağlarının genişlemesi, metrobüs, bütün bunlar bizim yaşam kalitemizde bir iyileşme sağladı. Bunu IOC'e ifade etmemiz, İstanbullular için de son derece önemli. Ayrıca İstanbul'un bu 10 yıl boyunca inanılmaz alt yapı yatırımları var. Bu alt yapı yatırımları konusunda Belediye Başkanı ve teknik ekipler, bu konuda ciddi katkılarda bulundu. IOC artık bir şeyin farkında. Türkiye artık, bir şeyi yapacağım dediği zaman, o şeyi yapabilecek bir ülke statüsünde. Bizler bile İstanbul'da yaşarken bakıyoruz. İstanbul'un şansını çok pozitif görüyorum ama çok emek vermemiz gerekiyor."


FG(UD/FG)