ŞİKE davasında Giresun-spor eski Başkanı Olgun Peker ile dönemin Fenerbahçeli Yöneticileri İlhan Ekşioğlu ve Şekip Mosturoğlu’nun da aralarında bulunduğu 19 kişi hakkında örgüt, tehdit ve resmi belgede sahtecilik suçlarından verilen hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı, bir üst mahkemenin itirazları reddetmesiyle kesinleşti. Böylece şike davasında örgüt kesinleşmiş oldu.

CEZA 5 YILLIĞINA ERTELENDİ

Şİke davası temmuz ayında İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nce karara bağlandı. Türk futbolunda şike yapıldığı iddiasıyla 48 sanığın ceza aldığı davada, Şekip Mosturoğlu, İlhan Ekşioğlu, Olgun Peker’in de aralarında bulunduğu 19 kişi hakkında ayrıca örgüt, tehdit ve resmi belgede sahtecilik suçlarından ceza verildi. Mahkeme 5 yılın altındaki bu ekstra cezalarda hükmün açıklanmasını geri bıraktı. Yani Yargıtay yolu kapalı olarak ceza verdi ve bu cezayı 5 yıllığına erteledi.

YILDIRIM İÇİN KARARI YARGITAY VERECEK


SANIKLAR, Yargıtay yolunun açılması için bir üst mahkeme olan İstanbul 17. Ceza Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkeme dün aldığı kararla, itirazları reddetti. Böylece 19 isim hakkındaki ‘örgüt, tehdit ve resmi belgede sahtecilik’ suçlarından karar kesinleşmiş oldu.
Bu arada F.Bahçe Başkanı Aziz Yıldırım’ın da aralarında bulunduğu 48 sanıklı ana davanın dosyası dün Yargıtay’a gönderildi. Dosyalar birkaç gün içinde Ankara’ya gönderilecek. Yargıtay kararı onarsa mahkemece verilen ceza kesinleşmiş olacak.

AİHM’DEN TRABZON’A JET YANIT

TRABZONSPOR’A AİHM’den kötü haber... Bordo mavili kulübün Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne şike davası nedeniyle yaptığı başvuru reddedildi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Sadri Şener, AİHM’in başvurularını usul yönünden reddettiğini belirtti.
Gerekçeli kararın daha sonra kendilerine yollanacağını dile getiren Sadri Şener, “AİHM’in bu kadar kısa sürede kararı sonuçlandırmalarını beklemiyorduk. Kararı gördükten sonra sebebini anlayacağız. Yarın (bugün) daha geniş kapsamlı bir bilgilendirme yapabiliriz” dedi.

Hükmün açıklanmasının geri bırakılması nedir?

SANIĞA yüklenen suçtan dolayı yapılan yargılama sonunda hükmolunan ceza, iki yıl veya daha az süreli hapis veya adlî para cezası ise; mahkemece, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilebilir.

Hükmün açıklanmasının geri bırakılması, kurulan hükmün sanık hakkında bir hukuki sonuç doğurmamasını ifade eder. Sanık aynı suçu 5 yıl içinde işlemezse, suçu hiç işlememiş gibi kabul edilir. Eğer 5 yıl içinde aynı suçu işlerse ceza işleme konur.

Kararla suçları kesinleşti

Avukat Şekip Hardal, “Bu sanıklar yönünden ‘örgüt’ suçuyla ilgili karar kesinleşti. Bu sanıklar için Yargıtay aşaması olmayacak” diye konuştu.

Cezası ertelenen isimler

- Şekİp Mosturoğlu, - İlhan Ekşioğlu,
- Olgun Peker, - Abdullah Başak, - Ahmet Çelebi,
- Alaattin Yıldırım, - Ali Kıratlı, - Cemil Turan,
- Çoşkun Çalık, - Erman Ertaş, - Fatih Akbaba,
- Mesut Erdoğan, - Samet Erdemir, - Samet Güzel, - Sami Dinç, - Şükrü Ongan, - Tamer Yelkovan,
- Yusuf Turhanlı ve - Özden Tütüncü.