Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, salı günü Diyarbakır 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmasına başlanmasından kısa bir süre sonra sürpriz bir kararla futbolcu Deniz Naki hakkındaki suçlamasını geri çekti. Davayı yerinde izlemek için Diyarbakır’a giden Alman Sol Parti milletvekili Jan van Aken, savcılığın ifade özgürlüğüne gönderme yaparak davanın durdurulmasını istediğini kaydetti. Jan van Aken, mahkemenin de bu talebi kabul ettiğini bildirdi.



Van Aken, davanın durdurulmasını "Uluslararası baskıların işe yaradığının" bir işareti olarak değerlendirdi. Sol Partili politikacı "O nedenle Türkiye’de bir şeylerin değişmesi için Alman hükümetinin bu tür olayların takipçisi olması gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.

Alman kamuoyunun ilgisi


Sol Parti Federal milletvekili Jan van Aken, Deniz Naki ve Cansu Özdemir

Amedsporlu Deniz Naki , 'Terör örgütü propagandası' yapmakla suçlanıyordu. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Deniz Naki hakkında hazırladığı iddianamede Facebook ve Twitter hesaplarından yaptığı 7 ayrı paylaşımda örgüt propagandası yaptığı gerekçesiyle bir yıldan beş yıla kadar hapisle cezalandırılması istenmişti.

Suçlamaları reddeden eski Alman Genç Milli Takımı oyuncusu Naki, barış mesajı vermek istediğini belirtmişti. 1989 Almanya doğumlu Naki’nin bugün Diyarbakır 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmasına başlanması öngörülmüştü. Davayı takip etmek için Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği’nden gözlemciler de Diyarbakır’a gitmişti.

Daha önce St. Pauli ve Paderborn futbol kulüplerinde de oynayan Alman vatandaşı Deniz Naki hakkındaki gelişmeler Alman kamuoyunda da yakından takip ediliyordu. Almanya'da Deniz Naki davasıyla Türkiye ile yeni biri krizin yaşanmasından endişe ediliyordu. DW/SID/dpa, BD/GA