2014 FIFA Dünya Kupası play-off serisi rövanş mücadelesinde Portekiz, Stockholm'de oynanan maçta İsveç’i 3-2 yenerek Brezilya’da yapılacak finallere katılmaya hak kazandı. Maçtaki tüm golleri iki takımın süper yıldızları Portekizli Cristiano Ronaldo ve İsveçli Zlatan İbrahimovic attı. İbrahimovic’in 68 ve 72. dakikalarda kaydettiği goller takımına yetmezken Real Madrid forması giyen Ronaldo, takımının bir ara 2-1 geriye düştüğü maçta adeta tek başına sahne alarak attığı gollerle (50./77./79.) Portekiz’e galibiyeti getirdi. Portekiz’deki 1-0’lık ilk maçın tek golünü de yine Ronaldo kaydetmişti.

Fransa'dan mini mucize

Fransa, ilk maçta 2-0 yenildiği Ukrayna’yı Paris’teki Stade de France’da ağırladı ve rakibi karşısında küçük çaplı bir mucizeye imza attı. ‘Avrupa’nın en iyi futbolcusu’ unvanlı oyuncusu Franck Ribery yönetiminde Ukrayna’ya 3-0’lık üstünlük sağlayan ‘Horozlar’, Brezilya’ya gitmeyi hak eden bir başka ülke oldu. Maçın gollerini Mamadou Sahko (22.), ofsayt tartışmalarının olduğu bir pozisyonda Karim Benzema (34.) ve Oleg Gusew kendi kalesine (72.) attı. Ukrayna’da Yevhen Khacheridi 47’nci dakikada ikinci sarı karttan oyun dışı kalınca konuk takım neredeyse ikinci devrenin tamamında 10 kişi mücadele etmek zorunda kaldı. Bu sonuçla ilk defa bir takım Dünya Kupası Avrupa grubu play-off turunda 2-0’lık ilk maçın ardından rakibini elemeyi başardı.

Fransız Karim Benzema (sağda) ile Ukraynalı Yaroslav Rakitsky'nin ikili mücadelesi


Yunanistan üçüncü kez finallerde

Yunanistan, ilk maçta 3-1 üstünlük sağladığı Romanya ile rövanş mücadelesinde 1-1 berabere kalarak Brezilya’nın yolunu tuttu. Yunanlar, play-off turu maçlarında Konstantinos Mitroglou’nun performansıyla güldü. Pire’deki ilk maçta 2 gole imza atan Olympiakoslu oyuncu, Bükreş’teki mücadelede de takımının 23’üncü dakikada tek golüne imza atarak Yunanistan’a 1994 ve 2010’dan sonra üçüncü defa Dünya Kupası finallerinin yolunu açtı. Romanya adına Yunan Vasileios Torosidis’in kendi kalesine attığı tek gol (56) ev sahibine yetmedi.

Mandzukic’e kırmızı Hırvatistan’ı bozmadı

Hırvatistan, favorisi olduğu maçta İzlanda’ya Zagrep’te 2-0 üstünlük sağlayarak Dünya Kupası finallerine giden bir başka ülke oldu. Bayern Münihli golcü Mario Mandzukic, 27’inci dakikada takımını 1-0 öne geçirirken, 38’inci dakikada rakibine yaptığı sert faul nedeniyle kırmızı kartla oyun dışı kaldı. Ancak bir kişi eksik oynamak da Hırvatları durduramadı ve maçın 47’inci dakikasında kaptan Darijo Srna takımına iki farklı üstünlüğü getiren golü attı. Bu sonuçla 0-0 biten ilk maçın ardından İzlanda’nın Dünya Kupası’na ilk kez katılma umutları bir başka bahara kaldı.

Manzukic (solda) Hırvatistan'ın ilk golünü attıktan sonra kırmızı kartla oyun dışı kaldı


Gana’nın tek golü Boateng’den

Gana ve Cezayir de Afrika elemelerinden Dünya Kupası finallerine katılmaya hak kazanan ülkeler oldu. Mısır deplasmanına sahasındaki ilk maçta aldığı 6-1’lik galibiyetin rahatlığıyla giden Gana, rakibine 2-1 yenilmesine rağmen Brezilya’daki finalleri garantileyen taraf oldu. Amr Zeki (25.) ve Gedo (85.) Mısır adına ağları havalandırırken, Gana’nın tek golünü 89’uncu dakikada Schalkeli yıldızı Kevin Prince Boateng attı.

Cezayir ise Burkina Faso'yu ağırladığı Blida'da oynanan rövanş mücadelesinde rakibini 1-0 yenerek Dünya Kupası finallerine gitmeye hak kazandı. Cezayir, Burkina Faso'daki ilk maçta rakibine 3-2 yenilse de deplasmanda attığı 2 golün avantajıyla mutlu sona ulaştı. Batı Afrika ülkesinin tek golünü 49'uncu dakikada Madjid Bougherra attı. Daha önce 1982, 1986 ve 2010 finallerine katılan Cezayir, gruplardan çıkamamıştı.