Çırağan Sarayı'nda düzenlenen "Sürdürülebilir Başarı İçin Liderlik Konferansı"nda konuşan Portekizli teknik adam Mourinho, Real Madrid'de İspanyol oyuncudan çok Türk oyuncu olduğunu belirterek, "Türk oyuncular çok iyi çocuklar. Haklarında sadece iyi şeyler

söyleyebilirim. Sportif başarı konusunda Mesut gelir gelmez, kazananlardan oldu. Real Madrid gibi bir kulüpte bu çok zordur. Çünkü zafer hepimize bağlı. Nuri ve Hamit önemli sakatlıklarla takıma geldi. İyi bir başlangıç yapmadılar. İyi başlangıç yapmadığınız zaman da iyi bitirmeniz zor olur. Diğerleri çalışırken onlar bir ameliyattan diğerine gidiyorlardı. Ekip geliştikçe başka oyuncular da geliyor, başarılı oluyorlar. Sakatlar için durum zorlaşıyor. Zor bir dönemden geçtiler. Acaba bu durumlarını toparlayabilecekler mi göreceğiz" dedi.

"ARDA TURAN İSPANYA'DA İYİ BİR İMAJ YARATTI, YETENEKLİ BİR OYUNCU OLARAK TANINDI"

Atletico Madrid forması giyen Arda Turan'ın, iyi oynayıp takımında önemli bir oyuncu konumuna geldiğini belirten Mourinho, "Şampiyonlar Ligi'nde oynamadı ama UEFA Avrupa Ligi de tüm dünyada yayınlanıyor. İspanya'da iyi bir imaj yarattı, yetenekli bir oyuncu olarak tanındı. Türkiye'nin dışındaki ilk yılıydı ve tamamen farklı bir kültürde yaşadı. Bendeki algısı pozitif oldu" ifadesini kullandı.

"FENERBAHÇE, BANA TEKLİFTE BULUNAN İLK YABANCI TAKIMDI"-

Sinpaş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik, Jose Mourinho'nun 2003 yılında Fenerbahçe'den teklif aldığını kendisine söylediğini aktarırken, araya giren Acun Ilıcalı'nın, "Fenerbahçe'ye gelmeme yanlışını nasıl yapmış?" demesi, salonda gülüşmelere neden oldu. Esprili bir şekilde "Daha çok gençtim" diyen Mourinho, "Porto'yu çalıştırıyordum. O yıl UEFA Kupası Şampiyonu olmuştuk. Fenerbahçe bana teklifte bulunan ilk yabancı takımdı. Ama bir duygu geldi içimden ve Porto'da kaldım. Ardından da Şampiyonlar Ligi şampiyonu olduk" ifadelerini kullandı.

"BASKI ALTINDA DAHA İYİ OLUYORUM"

Birlikte çalıştığı insanları dinlediğini vurgulayan Portekizli teknik adam, "Sürekli dinlemek zorundayım ama kararı ben veririm. Konuya ilişkin bilgime güveniyorum. Birlikte çalıştığım arkadaşlarım, oyuncularımın her biri benim için önemlidir. Baskı altında daha iyi oluyorum. Baskı geldiğinde mümkün olabilecek en iyi durumda olduğumu hissediyorum" dedi.

İstatistiklere göre mi, duygularınıza göre mi takım kurarsınız?" şeklindeki soru üzerine de Jose Mourinho, "Futbolda istatistikler rakamlardır. Rakamlara istediğiniz önemi siz atfedersiniz. Oyun bilgisi, bir durumu analiz etme yetisi en önemli şeylerdir. Futbol pek çok şey anladığını zanneden insanlarla dolu. Halbuki hiçbir şey anladıkları yok. Ama eleştirel olmak, oyunun bir parçası olmak istiyorlar. Onun için de oyunun bazı unsurlarını kullanmaya çalışıyorlar. Şampiyonlar Ligi finalinin rakamlarına baktığınızda 90 dakikada 17 korner kullanan Bayern Münih'in kazanması lazımdı. Chelsea ilk kornerini 89. dakikada attı ve gol oldu. İstatistikler size bir eğilim gösterir, ama eğilim oyunun salt gerçeği değildir. Her oyunun bir bilinmeyen tarafı vardır. İstatistikler ve diğer bilimlerden yardım alarak bu bilinmeyeni azaltabilirsiniz. Ancak oyun sizin kontrol edemediğiniz durumlarla dolu. Maça istatistikleri ve farklı bilgileri değerlendirerek takımı hazırlıyorum. Ama hakem düdüğü çalınca farklı bir ortam ortaya çıkabiliyor. Orada sizin kendi oyun bilginiz, duygusal aklınız devreye giriyor" şeklinde konuştu.

"BEŞİKTAŞ'IN BAZI MAÇLARINI İZLEDİM"

Mourinho, Türkiye ligini yakından takip edemediğini, sadece çok sayıda Portekizli futbolcunun oynadığını bildiğini ve Beşiktaş'ın bazı maçlarını izlediğini belirten Mourinho, Türkiye'de bu sezon uygulanan play-off sistemiyle ilgili görüşünün sorulması üzerine de şunları söyledi:

"Birtakım işler iyi gitmezken, deneme yapmak gerekir. Denemeden bilemezsiniz. Aksi takdirde hiçbir şey değişmez. İspanya'da şu an güzel bir lig var. Statlar dolu, televizyon hakları çok pahalı. Bu sezon bazı maçları öğlen saat 12'de oynamaya karar verdik ki Asya televizyonlarında 'prime time'da gösterilebilsin diye. Türkiye'de belki insanlar daha fazla şey bekliyorsa, rekabet yeterli değilse, başka çözümler aranabilir. Yeni durumların analizini yapmak gerekir. Değiştirmek gerekiyorsa değişir. Ama ben hiç play-off sisteminde çalışmadım."

Mourinho'nun konuşmasının ilk 20 dakikasından sonra kameramanlar ve foto muhabirleri salondan dışarı çıkarıldı. Bu arada konferansı yaklaşık 650 davetli izlerken, yaklaşık 100 basın mensubu da organizasyonu takip etti.