Fenerbahçeli Meireles'in gördüğü kırmızı kart ve ardından yaşananlar futbolun gündemindeki 1. yerini korurken, Tahkim'e yapılan duruşmalı başvuru toplantısı, Meireles ve Fenerbahçe Kulübü'nün verdiği görüntülü savunma sonrası 12 maçlık cezada indirim olup olmayacağı merakla bekleniyor.

Fenerbahçeli futbolcu Meireles'in aldığı cezayı ve hakem Halis Özkahya arasında yaşananları Prof.Dr. Turgay Biçer DHA'ya değerlendirdi.

Meireles'in kırmızı kartı gördüğü andaki ruh halinden, yaptığı hareket ve kendi tabiriyle "0" sıfır yönetimin sıfır " deyimine kadar tüm yorumlar üzerine Prof. Dr. Turgay Biçer analiz yaptı ve olayı süzgeçten geçirdi.

O hareketten sonra Hakem Halis Özkahya'nın neler hissettiğini ve hiç hırçınlaşmamasını ya da sert ve hızlı kartını çıkartmaması, kısacası reaksiyonunu da değerlendiren Biçer şunları söyledi:

"Bu düzeydeki sporcular örnek olmalıdır. Özellikle farklı kültürden gelen oyuncular yerel değerleri öğrenmeli ve yerli futbolculardan daha dikkatli olmak zorundadır. Küresel bir dünyada yerel değerler önemlidir ve özellikle iş insanları bunun farkındadır. Sporcu ne olursa olsun oyunun aktörü olduğu için herkesten daha dikkaltli olmalı, futbola ve futbolun değerleri olan herşeye ki hakem dahil saygı duymalı ve özellikle saha da ki hareketleri abatmamalıdır. Varsa itirazı insanları incitmeden ve daha saygılı davranarak şikayetini veya tepkisini dile getirebilme becersiine sahip olmalıdır. Özellikle de bu konuda spor psikologlarından veya profesyonellerden yardım almalıdır.

O kadar insanın önünde aşağılanmak kimsenin hazmedeceği bir şey değildir. Futbol 3 takımla oynanır hakemlerde buna dahildir. Hakemi yok sayar veya saygı duymazsanız o kendini her zaman var edecek bir şeyler bulmaya çalışır. Hakeme saygı futbolun ve sporculuğun bir parçasıdır. Hakemler sporculardan daha çok psikolojik yardım alıyor ; kendilerini koruma ve sakin kalma becerileri daha yüksek. Çünkü bunları her zaman

yaşıyorlar ve alıştıkları gibi sporcunun olumsuz davranışlarını içleştirmiyorlar. ustalaştıkça daha da sakin ve kararlı olabiliyorlar."

Meireles karttan sonra sahadan çıkarken GS tribünlerine "hadi oradan" şeklinde hareket yapıp sonra da FB formasını öpmesi konusunu da yorumlayan Biçer; "Sahadan çıkarken GS taraftarına işaret etmesi profesyellik becerisinden uzak olduğu ve duygularını kontrol altına alamadığının bir göstergesidir. Yanlıştır. Birileri burada bunun böyle olduğunu ve önemsememesi gerektiği anlatmalı ve öğretmeliydi." diye konuştu.


UD(UD/FG)