Antalya'nın Serik İlçesi'de MHK tarafından düzenlenen 'hakem eğitim semineri' sona erdi. Seminerin ardından MHK Başkanı Zekeriya Alp, Belek Beldesi'ndeki Gloria Serenity Otel'de değerlendirme toplantısı düzenledi. Toplantıya, UEFA Hakem Komitesi Üyesi ve eğitimcisi Jaap Uilenberg, MHK Başkan Vekili Yüksel Okçuoğlu ve MHK üyesi Zihni Aksoy katıldı.

38 YIL SONRA İLK KEZ

MHK Başkanı Alp, Cüneyt Çakır'ın Brezilya'da düzenlenecek 2014 Dünya Kupası finalleri için Avrupa'dan belirlenen 18 aday hakem arasında yer aldığını açıkladı. Doğan Babacan'ın 1974'te Almanya'da yapılan Dünya Kupası'nda düdük çalmasından 38 yıl sonra ilk kez bir Türk hakeminin Dünya Kupası finallerinde düdük çalabilme şansı yakaladığını kaydeden Alp, "Haziran ayında yapılacak Avrupa Şampiyonası (EURO 2012) finallerindeki başarısı, Cüneyt Çakır evladımızın 2014 Dünya Kupası finallerine Avrupa kıtasını temsilen belirlenecek 9 hakem arasına girip giremeyeceği hususunda karar verilirken etkili olacak" dedi. Alp, ayrıca Serkan Gencerler'in de 17 Yaş Altı Avrupa Şampiyonası'nda görev alacağını belirtti.

SÜPER FİNAL HAKEMLER İÇİN DE İLK

UEFA Hakem Kurulu Üyesi ve Eğitimcisi Uilenberg ile UEFA eğitimcileri Sharp ve Larsen'in 3 günlük eğitim seminerinde, MHK tarafından belirlenen 14 üst klasman hakem ile 26 yardımcı hakeme katkılarda bulunduğunu anlatan Alp, eğitim seminerine çok önem verdiklerini belirtti.

Süper Lig'in 53 yıllık tarihinde ilk kez uygulanacak Süper Final projesinin hakem camiası olarak kendilerinin de yeni tanıştığı bir olgu olduğuna dikkati çeken Alp, şöyle dedi:

"Süper Final'de oynanacak maçlarda görev alacak üst klasman hakemimiz, üst klasman yardımcı hakemimiz ve bizler, çok detaylı bir hazırlık sürecindeyiz. Bu hazırlık aşamasında hem 34 haftalık lig grubunda öne çıkan kararlar, pozisyonlar değerlendirildi, hem de EURO 2012 için UEFA'nın hakemlere uyguladığı eğitim programları tatbik edildi. Bu 3 gün boyunca müsabakalarda öne çıkan fauller ve fena hareketler, disiplin uygulamaları, hakem-yardımcı hakem ve 4'üncü hakem arasındaki işbirliği, ofsayt ve oyuncuların seyircileri tahrik edici davranışları gibi konular değerlendirildi. Bu konulardan biri de kenar yönetimlerin 4'üncü hakemlere karşı takındığı ve zaman zaman agresifleşen tavırları oldu. Süper Final gibi, önemli maçların oynanacağı bu periyotta, kenar yönetimlerin heyecanını ve stresini muhakkak ki anlıyoruz. Ancak hakem otoritesini sarsacak eleştiri ve tavırları kabul etmemiz mümkün değil. Bu konuda 4'üncü hakemlerimiz yeterli yetkiye sahip ve gerektiğinde bu yetkiyi kullanmalarını kendilerinden istiyoruz."

FUTBOL KEYFİ ZİRVE YAPACAK

Süper Final'de Türkiye'de futbol heyecanının zirve yapacağını belirten Alp, "Futbolcularımızın, seyircilerimizin ve yöneticilerimizin de sağduyulu davranmasını, sahadaki tek otoritenin hakem olduğunu bir kez daha hatırlatmak istiyoruz.

Ülkemiz için ilk olacak bu projede, futbolun keyfi ve heyecanı öne çıkmalı. Kötü örneklerden ziyade iyi örnekler, hakemlerimizi çok daha iyi motive ediyor ve daha doğru kararlar vermelerini sağlıyor" diye konuştu.

TÜRK HAKEMLER HAKETTİĞİ YERE GELDİ

UEFA hakem eğitmeni Jaap Ulenberg ise Türk hakemlerin uzun bir aradan sonra Avrupa'da yerini almaya başladığını söyledi. Spor Toto Süper Lig'de bu sezon Türk hakemlerin çok iyi bir performans sergilediğini kaydeden Ulenberg, "Hakemler geçen sezona göre çok büyük mesafe katettiler. Tabi ki hakemler de insan ve hata yapabilir. Fakat Türk hakemleri Avrupa'da ve dünyada gerçek yerlerine kavuştu. 16 yıl sonra bir Türk hakemi Avrupa şampiyonasında görev alacak. Bu Türk hakemliği açısından büyük bir başarıdır. Geldiğimiz nokta iyi ama yeterli değil" diye konuştu.