Süper Lig hakemlerinden Kuddusi Müftüoğlu, Alanya İşletme Fakültesi'ndeki söyleşide, son zamanlarda sıkça gündeme gelen hakem kararları ve hakemlik mesleği, maçların sonunda aldıkları eleştirilerle ilgili konuştu. Özgeçmişini ve hakemlik mesleğine ilişkin bilgi verdikten sonra öğretim görevlileri ve öğrencilerin sorularını yanıtlayan Müftüoğlu, zor bir iş olmasına rağmen hakemliği gençlere tavsiye ettiğini belirtti.

17 YILDIR HAFTA SONUM YOK

Bu yılın Süper Toto Süper Lig'de 13'üncü sezonu olduğunu belirten Müftüoğlu, şöyle dedi:

"5 yıl FIFA hakemliği yaptım. Futbol hakemliği başlangıçta kolay, ama ilerleyen zamanlarda meşakkatli bir yolculuk. Bu aslında bir hayat yolculuğu. İlerleyen zamanlarda profesyonel müsabakalarda görev aldıktan sonra bu işin ne kadar önemli ve ne kadar çok çalışma gerektirdiğini anladım. 17 yıldır sadece Haziran ve Temmuz aylarında hafta sonum var. Hakemlik bir sevda. Çocuklarımdan birisinin doğumunda dahi bulunamadım. Dışarıdan bakıldığında çok farklı anlaşılıyor olabilir. Ama iyi ki ben hakemliğe başlamışım. Şu anda Türkiye'de erkekler tarafından tanınan bir kişiyim. Sizin televizyonda seyrettiğiniz maçları ben içeride izliyorum Türkiye’nin bütün illerini görme, gezme şansım oldu. Üstelik bir de para veriyorlar. Ancak bu seviyeye gelmek de kolay değil. Bu süreçte dürüst, çalışkan ve cesaretli olan ön plana çıkıyor.”

YURT DIŞINDA HAKEMLERİ KİMSE TANIMAZ

Türkiye'de hakemliğin çok popüler olduğunu aktaran Müftüoğlu, "Aslında hakemlik futbolda asli unsur değil. Asli olan futbolcular ve teknik adamlar. Ancak her maçtan sonra hakemler gündeme gelip ön plana çıkıyor" dedi. Yurt dışında kimsenin hakemleri tanımadığını belirten Müftüoğlu, "Müsabaka içinde 300-400 belki 500 karar veriyoruz, fakat 2-3 çok önemli yanlış kararla sanki müsabaka sonuçlarını hakem tayin ediyor. Bütün hataları hakemlere fatura etmek sadece bizim gibi ülkelere mahsus" diye konuştu. KULÜP BAŞKANLARI POPÜLER OLMAMALI

Kulüp başkanlarının popüler olmaması, hakemleri kimsenin bilmemesi gerektiğini dile getiren Kuddusi Müftüoğlu, "Bu işte bilinmesi, tanınması gerekenler sadece bu işin emekçileri olan futbolcu ve teknik kadro. Türkiye'de futbolcuların hataları 100 kez konuşuluyorsa, hakemlerin hataları 5 kez konuşulmalı" dedi.

Gençlere hakemliği tavsiye ettiğini belirten Müftüoğlu, "Hakemlik aynı zamanda insanları tanıma, kendini geliştirmek için önemli bir araç. Hakemlik karar vermede de çok etkili. Bir müsabakada olaylar anlık gelişiyor. O anda karar vermeniz gerekiyor" diye konuştu.

KADINLAR DA KÜFÜR EDİYOR

Taraftarın, futbolcuların ve kulüp başkanlarının hakem aleyhinde sözler söylediği ve bu durumda hangi duygulara kapıldığına yönelik soru üzerine Müftüoğlu, şöyle konuştu;

"İsyan ediyorum. Hakemin basınla konuşma, cevap verme hakkı bazen oluyor. Maçtan sonra her türlü hakareti ve yorumu yapıp yönlendiriyorlar. Bu doğru ve adil değil. Siz hakem aleyhinde konuşanları dinlediğinizde kafanızda hakemlerle ilgili önyargılı düşünceler oluşuyor. Çok fazla küfür ediliyor. Küfürden dolayı sahalar kapanıyor. Maçları izlemeye kadınlar geliyor. Kadınlar da küfür ediyor. Onların da küfürleri değişik oluyor. Kadınların küfürlerine alışmamışım, ama onların küfürleri enteresan. Bu küfür işini çözmedik maalesef. Hakemlik küfür edilecek bir meslek gibi görülüyor, bu da bizi üzüyor.”

SORUMLU HAKEM DEĞİL

Bir öğrencinin, pazar günü Trabzonspor ile Fenerbahçe arasında oynanan maçta Fenerbahçeli Emre Belözoğlu'na yapılan harekete maçın hakemi Kamil Abitoğlu'nun sarı kart gösterdiğini, kendisinin yönettiği maçlarda Beşiktaş'ın sürekli puan kaybettiğini ve bunda da bir art niyet aradığını söylemesi üzerine Müftüoğlu, şu karşılığı verdi:

“Art niyet söz konusu değil. Her hakem sahaya çıktığında başarılı olmak ister. Hakemlerimiz çok iyi eğitimli ve çok da iyi çalışıyorlar. İspanya'ya da baktığınızda çok ciddi hakem hataları görürsünüz. Ama orada kimse art niyet aramaz. Toplumda hakemler hakkında söylenenler, hakem ağabeylerimiz, spor yazarlarının bizler hakkında söylediği olumsuz sözler izleyiciyi yönlendiriyor. Hakem 1 metreden pozisyonun şiddetini ölçemeyebiliyor. Trabzonspor ile Fenerbahçe arasındaki maçta sorumlu hakem değil. Sorumlu o müsabakayı o atmosfere getiren etkenlerdir. Hakeme 'Gel burada çok ciddi bir savaş var, gel çöz' demek ne kadar doğru."

TEK HAKEM İSMİ YOK

Hiçbir hakemin hiçbir müsabakada art niyetli olduğunu düşünmediğini aktaran Kuddusi Müftüoğlu, "Geçen yıl sonunda yapılan ve halen gündemde olan operasyonda bir tek hakem ismi yoktur. Bu süreçte tek hakem yoktur. Çünkü biz gittiğimiz yerleri, yemek yiyeceğimiz restoranları bile çok dikkatli seçeriz. Müsabaka tebligatını aldıktan sonra telefon konuşmalarını dikkat eder bilmediğimiz kişilerle görüşmeyiz" diye konuştu.

PLAY-OFF'U DOĞRU BULMUYORUM

Play-off konusunda Galatasaray’a haksızlık yapılıp yapılmadığı şeklindeki soruya ise Müftüoğlu, "Gelişmiş ülkelerde yok. Bu yıl kurallar böyle konulmuş. Bu kurallara göre şampiyon belli olacak. Avrupa’da birkaç ülkede var. Sezon başı çok hızlı alınmış bir karar. Bunun ne kadar adil olduğunu benim söylemem doğru olmaz. Ancak play-off sisteminin doğru olmadığını söyleyebilirim" karşılığını verdi.

ŞİKEYE BİR ŞEY SÖYLEYEMEM

Bir başka öğrencinin şike iddianamesi ile ilgili sorusu üzerine Müftüoğlu, "Bu Türkiye Futbol Federasyonu'nun bir kararı. Bu konuda bir şey söyleyemem. Alınan kararı bilgi sahibi olmadığım için yorumlayamam" dedi.

ESKİ HAKEMLER GÜNDEME GELMEK İÇİN ELEŞTİRİYOR

Hakem kökenli kişilerin ilerleyen zamanlarda neden eski meslek gruplarını eleştirdiğine yönelik soru üzerine Müftüoğlu, "Bunun nedeni hakemliğin çok popüler olması. Bir kişi hakemliği bitince unutuluyor. Bu kişi hatırlanmak için hakemi eleştiriyor ki, hatırlansın. Ben hakemliği bıraktıktan sonra yorumcu olmayacağım. Bütün birikimimi hakem arkadaşlarıma aktaracağım. Bu arkadaşların yaptıklarını doğru bulmuyorum" diye konuştu.