Hırvatlar ile Sırpların arasını Çakır bulacak


Tarih 13 Mayıs 1990... Eski Yugos-lavya’nın iki köklü takımı Dinamo Zagreb ile Kızılyıldız, Zagreb’deki Maksimir Stadı’nda karşılaşıyor. Derbi niteliğindeki bu maçın prestijden öteye pek bir önemi yok.

Zira genellikle Sırpların desteklediği Kızılyıldız birkaç hafta önce Hırvat rakiplerinin önünde şampiyonluğunu ilan ediyor. Ancak bir tarafta ‘Arkan’ lakaplı Sırp kasabı Zeljko Raznatoviç önderliğindeki Kızılyıldız’ın 3 bin kişilik ‘Delije?’ grubu, diğer yanda ‘Kötü Mavi Çocuklar’ diye adlandırılan Dinamo Zagreb’in 10 bine yakın fanatik taraftarı müsabaka başlamadan şehri birbirine katıyor.

Aslında bu durum Tito’nun ölümünden sonra tırmanmaya başlayan milliyetçilik duygularının yeşil sahalara da sıçradığının ispatı. İlk düdük çaldığında olay çıkarmak için sabırsızlanan milliyetçilere gün doğuyor. Henüz 10. dakika oynanırken her iki grubun holiganları tek tek sahaya girerek demir çubuklarla kavgaya tutuşuyor. Sırp kökenli oldukları tahmin edilen polisler ise Zagreblileri coplarla etkisiz hale getirmeye çalışıyor. Kızılyıldızlı oyuncular da soyunma odasının yolunu tutuyor. “Polisler, Hırvatları dövüyor.” diye düşünen Dinamo’nun kaptanı Zvonimir Boban ise bir Zagrebliyi hedef alan polise uçan tekme atıyor. İşte bu tekme, ülkenin bölünme sürecinin en somut işareti oluyor. Yugoslavya’nın parçalanmasında büyük rol oynayan unutulmaz mücadelenin bir nevi rövanşı, tam 23 yıl sonra bugün yine aynı statta yapılacak.

Hırvatistan ve Sırbistan Milli Takımları savaştan sonra ilk kez karşılaşacak. Tarihî sınavı ünlü hakemimiz Cüneyt Çakır yönetecek. FIFA tarafından birçok kritik randevu için görevlendirilen ve futbol dünyasına ismini duyuran Çakır, belki de son yıllarının en anlamlı 90 dakikasında düdük çalacak. Bu kez milli takımlar düzeyinde, 2014 Dünya Kupası elemeleri için Zagreb’deki Maksimir Stadı’nda boy gösterecek Hırvat ve Sırplar, genç hakemimize güven duyduklarını dile getiriyor. Çakır’ın gerilimli maçların üstesinden geldiğini hatırlatan her iki ülkenin futbol federasyonları başkanları, adalet konusunda hemfikir. Sırplar ‘soğukkanlı’ bir yapıya sahip olduğuna inandıkları 37 yaşındaki Çakır’ın, atmosferden ve ev sahibinin tribünlerinden etkilenmeyeceği görüşünde.