22 Ekim Pazartesi günü yapılacak olan 3. Olağan Genel Kurul'da federasyon başkanlığı adaylığından hem yönetim olarak, hem de ekip olarak çekilme kararı aldıklarını bildiren Çeker, "Bunun amacı, gelecekte Türk güreşinin yeniden yapılanması için yeni gelecek olan yönetime fırsat vermek, önünü açmak. Çekilme lafı çok ağır bir laf. İstişare yaptığımız ekibimle beraber ve iradenin de isteği üzerine güreş camiasının bütün olarak genel kurula gidebilmesi doğrultusunda Güreş Federasyonu başkanlığına adaylıktan çekildim. Umarım gelecek olan yönetim, Türk güreşinin bizim atmış olduğumuz doğru adımları sürdürürler" diye konuştu.

Çeker, göreve geldiklerinde "Türk güreşi dünyanı zirvesine" sloganıyla yola çıktıklarına dikkat çekerek, "Antrenör eğitim hem sporcu sayısının çoğaltılması, başarılı sporcuların istihdamı ve kulüp sayılarının arttırılarak Türk güreşine katkı sağlamaları yönündeydi. Bunların hepsini başardığımıza inanıyorum. Anadolu'da Türk güreşini temsil eden illerde kulüpler kurulmasını sağladık. Güreşin beşiği olan Anadolu'da Sivas'tan başlamak üzere Amasya, Samsun, Tokat, Erzurum, Kayseri ve Kahramanmaraş gibi illerimizde büyük yatırımlar yaptık" dedi.

Başarısız bir federasyon olmadıklarını dile getiren Çeker, "İstatistiksel olarak son 16 yılın başarı ve başarısızlık oranlarını aldık. 1 yıl 3 ay yönetimde kalan bizim yönetimimizin katkısının yüzde 9 olduğunu tespit ettik. Bundan dolayı mutluyum. Türk güreşine olumsuz yönde etki edecek hiçbir şey yapmadık. Türk güreşi büyük başarılara doğru yürüyordu ve bu başarıların devamı, Türk güreşinin birlik ve beraberliği için adaylıktan çekilmiş durumdayım" ifadelerini kullandı.

Çeker, göreve geldiği ilk 3 ay içerisinde yüzyılın en büyük organizasyonu diye adlandırılan 106 ülkenin katılımıyyla gerçekleşen bir dünya şampiyonası düzenlediklerini hatılatarak, "Bu şampiyonada Grekoromen Milli Takımımız 7 sikletin 4'ünde final yaparak, takım halinde dünya ikincisi oldu. Serbest Güreş Milli Takımımız dünya 29'unculuğundan dünya 4'üncülüğüne geldi. Aldığı madalyalarla yıldız ve gençlerimizde takımlarımız dünyada ilk 3'ün içerisinde. Ancak olimpiyatlara 1 yıl gibi bir sürede hazırlandık. Beklentilerimiz yüksekti ancak olmadı. Biz her zaman iradeye ve Türk güreş kamuoyuna ve büyüklerimize saygı duyduk ve duymaya devam edeceğiz. Onun için Türk güreşinin geleceğinin sağlam, emin adımlarla yürümesi için tek adayla gidilmesi, camianın birleşmesi açısından önemli olduğu bizlere vurgulandı, biz de o doğrultuda hareket ettik" şeklinde konuştu.

Seçim demokratik bir haktır" diye konuşan Çeker, "Ancak yıllardır camianın ayrılmaması noktasında federasyon başkanının atamayla gelmesi, alt kadrosunu rahat kurması ve hizmet vermesinin daha iyi olacağını kanaatindeyim. Bu doğrultuda adaylıktan çekilmiş bulunuyorum. Türk güreş camiasına bundan sonra birlik ve beraberlik içerisinde başarılar diliyorum. Biz spor camiasının bir askeriyiz, hangi birimde görev verilirse o noktada hazırız" dedi.

Çeker, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türk milletinin anatomik yapısında güreş var. Bu milletin evlatları imkanlar verildiğinde bunları başaracak durumda. Bizim dönemimizde en az 55 yakın tecrübe kazanmış yıldız, genç ve milli takım kadrolarında hizmet vermiş antrenör kardeşlerim var. Arayış içerisinde olunmasın. Bu kadroların her birisinde hizmet verebilecek ve Türk güreşini kalkındırabilecek seviyede ve kapasitedeler. Türk güreşçisine ve Türk evladına inansınlar. İhtiyaç olduğu noktada tabiki takviye yapılabilir ancak ben bulunduğum dönemde bir bütünlük içerisinde bu inançtaydık. Başarılı olduğumuz inanıyorum."

"Her zaman millet olarak büyüklerimize ve bu yönde irade belirten, her zaman için önümüzü açmış, yol göstermiş büyüklerimizin taleplerini hiçbir zaman geri çevirmeyiz" diyen Çeker, "Ancak biz yönetim olarak hiçbir şekilde dışlayıcı olmadık, bütünleyici olduk ve seçimlere katılan bütün bireylere görev verdik. Camia ayrı değildi ancak şunu gördüm; seçim olduğu için kırılmalar oldu" dedi.

"ADAYLARIN SEÇİME GİRME NOKTASINDA ÖNÜNÜN KESİLMESİNE KARŞIYIM"

Çeker, birilerinin seçime girme noktasında önünün kesilmesine karşı olduğunu vurgulayarak, "Ben buna maruz kaldım' demiyorum. Hizmet istişareyle olur. Biz istişare yaptık ve böyle bir sonuç ortaya çıktı. Seçime 3 gün var. Bana gönül dostluğu yapan beraber mücadele ettiğimiz ekibime teşekkür ediyorum. Hoşgörülerinden dolayı hepsine teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

"ÖNDER YAKŞİ'NİN CELA BELGESİ SAHTE"

Çeker, daha önce açıklanan ve Avrupa Güreş Federasyonları Birliği (CELA) Yönetim Kurulu'nda görev yaptığı iddia edilen Önder Yakşi'nin ekrakın sahte olduğunu bildirdi.

Konuyla ilgili son kararı Uluslararası Güreş Federasyonları Birliği'nin (FILA) verdiğini belirten Çeker, "Böyle bir yönetim kurulu üyeliği yoktur. Yönetim kurulu üyeliği seçimle gelir. Bu da olimpiyat sonrası ülkenin teklifiyle yapılır. Bu konuda FILA Başkanı Martinetti'nin bize gönderdiği yazı da var. Bireysel ilişkilerle alınan evrakların geçerliliği olmadığı ve Önder Yahşi'nin almış olduğu evrağın sahte olduğu ortaya çıkıyor" şeklinde konuştu.


EA(UD/FG)