İbrahim YILDIZ/İSTANBUL, TİGER Wods gibi dünyanın en iyi golf oyuncuları Antalya Belek’te düzenlenecek “Turkish Airlines World Golf Final” için Türkiye’ye geliyor.


9–12 Ekim tarihleri arasında Türkiye Golf Federasyonu ve Türk Hava Yolları’nın ana sponsorluğunda Antalya Golf Kulübü Sahası PGA Sultan’da düzenlenecek Turkish Airlines World Golf Final 50’den fazla ülkede canlı yayınlanacak. Turnuva ile ilgili olarak Türkiye Golf Federasyonu Ahmet Ağaoğlu ve THY Genel Müdürü Temel Kotil bir basın toplantısı düzenledi.


GOLFTE LİDER OLMAK ZORUNDAYIZ


Belek’te düzenlenecek olan Turkish Airlines World Golf Final’de Tiger Woods, Rory Mcllroy, Charl Schwartzel, Lee Westwood, Hunter Mahan, Matt Kuchar, Justin Rose, Webb Simpson gibi dünyaca ünlü golfçüleri büyük para ödülü için yarışacaklar.


Türk Hava Yolları Genel Müdürlük binasında düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan THY Genel Müdürü Temel Kotil, “Bildiğiniz gibi golf özellikle batı kültüründe çok önem arz ediyor. Dolayısıyla havayolu olarak özellikle üst segmentdeki ulaşımda da business yolcuyu yakalamada golf sponsorluğu çok önemli bir aktivite olacak. Biz daha öncede Antalya’da düzenlenen bayanlar golf turnuvasına da sponsor olmuştuk. Golf sporu, ilk kez Brezilya’da 2016 yılında düzenlenecek olan olimpiyatlarda spor aktivitesi olarak yer alacak. Bu turnuvanın Türkiye’de gerçekleşmiş olması olimpiyatlar için önem arz ediyor. İnşallah 2020 olimpiyatları Türkiye’nin ev sahipliğinde gerçekleşir. Golf konusunda Türkiye’nin çok daha yol alması gerekiyor. Geldiği mesafe muazzam ama lider konumda değil. 2023 Türkiye lider ülke olacaksa golfte de lider olmak zorunda. Yapılan aktivitelerde gösteriyor ki buradaki sponsorluğumuz ve bu turnuvada dahil Türkiye’ye golfte lider konuma gelir” dedi.


7 MİLYAR YOLCUYU ETKİLEYEN İNSANLARLA ÇALIŞIRIZ


Bir basın mensubunun "Tiger Woods ile sponsorluk için anlaşması yapmak ister misiniz? sorusuna Kotil, "7 milyar insanı etkileyen isimlerle çalışmak isteriz. Bunun için çabamız var. Kim dünyanı etkiliyorsa biz onunla beraber olmak istiyoruz.Bu anlaşma gereği Tiger Woods tanıtım filminde de oynuyor.Bu da bizim için önemli" diyerek yanıtladı.


THY’NİN İMAJI ÖNEMLİYDİ


Türkiye Golf Federasyonu Başkanı Ahmet Ağaoğlu  5 yıl önce 10 milyon dolar verilse de Tiger Woods'un Türkiye'ye getirilemeyeceğini, Türkiye'nin ve THY'nin imajı sayesinde bu oyuncuların Türkiye'ye geleceğini belirterek "Dünya finali nasıl oldu, Sayın Suat Kılıç'a Dünya Amatör Golf Şampiyonası ile alakalı bir brifing verirken kendileri ‘Tiger Woods nerede' dedi.Bizde kendisi profesyonel biz  Dünya Amatör Golf Turnuvası düzenliyoruz dedik. Bir yolunu bulun onların finalini de yapın. Biz destek oluruz dediler. Hiç kolay olmadı. Çok sıkıntılar çok engellemeler yaşadık. Bundan 5 yıl önce olsaydı bu asla mümkün olamazdı. 5 yıl önce 10 milyon dolarda verseydiniz Tiger Woods'u Türkiye'ye getiremezdiniz. Tiger sporcu kariyerinde Almanya'nın doğusuna ve Dubai'nin batısına geçmedi. Tiger katıldığı turnuvaların reytinglerini bire üç artırıyor. Her şey ülke vizyonuyla doğru orantılı. Ülkenin dışarıda bıraktığı imajla doğru orantılıdır. 2012 yılında çok daha farklı şeyleri öne sürerekten ülkeye gelmesini çok rahat kabul ediyor. Türkiye'nin ve THY'nin imajı Tiger'ı ve diğer oyuncuları bu finale getirdi. THY'nin imajı yurt dışında inanılmaz. Tiger'ın menajeri ile konuşurken bu turnuvanın ismini THY olarak düşünüyoruz dedik. Tiger'ın Türkiye'ye gelmeyi kabul etmesinde ve fiyatını aşağıya çekmede bunun çok etkisi oldu. THY'ye bütün dünyada ki önemli sporcuların büyük saygısı var. Dünya spor kamuoyunda THY'nin dünya spor kamuoyunda çok olumlu bir ismi var. Biz bu avantajı kullandık. Tiger Woods'a katılım bedeli rakam olarak ifade etmeyeyim benzeri bir müsabakada ödenen paranın yarıya yakın bir bölümünü ödedik bunda da Türkiye'nin ve THY'nin imajı etkili oldu.Önümüzdeki sene resmi takvime giriyor bu turnuva. Dünya sıralamasında 50 golfçü seneye de burada olacak." diye konuştu


12 MİLYON DOLARLIK GOLF TURNUVASI


Gazetecilerin turnuvanın bütçesiyle ilgili soruları üzerine Ağaoğlu, "Turnuvanın bütçesi 12 milyon dolar. Turnuvanın sadece operasyonel giderleri Spor Toto veya Gençlik Spor Genel Müdürlüğü tarafından karşılanıyor. Para ödülleri veya diğer masraflar tamamıyla sponsorlar ve seyirci geliri tarafından karşılanıyor. Para ödülü 5 milyon 200 bin dolardır. Birincinin para ödülü bir milyon 750 dolar, ikinci bir milyon dolar, üçüncü dördüncü 600 bin dolar, beşinci ve altıncı 400 bin dolar, yedinci ve sekizinci 300 bin dolar. Tiger Woods ile beraber 4 oyuncuya katılım bedeli ödendi. ” diyerek yanıtladı.


Türk seyircilerin golfe ilgisinin az olduğunu söyleyen Ağaoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: “15-20 bin seyirci toplamda bekliyoruz. Bu seyircilerin yüzde 80'i yabancıyken geri kalan kısmı Türk seyirci olacak. Tahmini her bir ülkeden çok düzenli olarak 4 bin civarı bir yabancı seyirci ağırlarken, bin civarında Türk seyirci ağırlayacağız. Yabancılara bilet satışından mutluyum. Yurt dışından 5 bin seyirci gelip de Türkiye'den bin seyirci geliyorsa değerlendirmeyi siz yapın" şeklinde konuştu.Konuşmaların ardından THY Genel Müdürü Temel Kotil, Türkiye Golf Federasyonu Başkanı Ahmet Ağaoğlu’na maket uçak ve çini vazo hediye etti.



İY (FOTOGRAFLI)