TMOK'un Ataköy'deki merkezinde gerçekleşen sunumda konuşan Bakan Kılıç, "Geçtiğimiz yıl Sayın Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın imza ve taahhütü olan mektubu IOC'ye verdik. Bunu yapan tek ülke Türkiye. İstanbul 2020 için iyi hazırlandık, çalışıyoruz, almamamız için hiçbir neden yok. Çünkü en kuvvetli aday ülke biziz" dedi.

HALKIN YÜZDE 87'Sİ İSTİYOR

İstanbul'da yapılan bir anketin sonuçları açıklayan Bakan Kılıç, "Halkın yüzde 87'si Olimpiyat istiyor. Türkiye genelinde 16 kent'te yapılan sonuçta da aşağı yukarı aynı verileri aldık.  Buradan gelen rakam yüzde 85, İstanbul Olimpiyat'ı gerçekleşmeli" şeklinde konuştu.

İSTANBUL BİR DÜNYA KENTİDİR

Tanıtım öncesi ve sonrası medyanın İstanbul 2020'ye sahip çıktığını vurgulayan Gençlik ve Spor Bakanı, kentin bir Dünya şehri olduğuna dikkat çekti ve , "Altyapısı, hoşgörüsü, büyüklüğü ve büyük ölçekli bir kent oluşu, barışa giden bir yolda Olimpiyat ruhu ile meşaleyi yakmaya aday olan tek kent İstanbul'dur. 2020'nin İstanbul'a verilmesiyle Dünya'da Olimpiyat adına adım atılmayan kent kalmayacaktır. Bu nedenle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkarnı Kadir Topbaş ve çalışanlarına, TMOK Başkanı Uğur Erdener'i, mektubu sunuş sırasında yaptığı konuşma ve Türkiye'yi tam manasılyla ön plana çıkartan Başkan Yardımcımız Hasan Arat'a, 61.Hükümet olarak TBMM'ne, desteklerini esirgemeyen ve 10 başvurumuz sırasında güvence mektuplarını veren 10 Bakanlığa teşekkürü bir borç biliyorum. Artık ok yaydan çıktı..Medya bundan sonra bu büyük projenin takipçisi olacaktır." dedi.

BAŞBAKAN SAATLERCE ÇALIŞTI

Suat Kılıç başvuru mektubu verilmeden önce Başbakan Erdoğan'ın, Dolmabahçe çalışma ofisinde yerli ve yabancı kişilerden oluşan hazırlık komitesi ile saatlerce toplantı yaptığının altını çizerek, "Bir bakışta, bir kıtadan diğer kıtada görülebilen muhteşem bir açılış gerçekleştirilecek. Haydarpaşa Garı bu nedenle yeniden dizayn edilecektir. Oradaki açılış manzarası ile ortaya çıkan sahne, Dünya'nın en eşssiz manzaralarından biri olacaktır. Yani 2 İstanbul'da bir Olimpiyat açılışı gerçekleştirilmiş olacak, boğaz boydan boya Karadeniz'den başlayarak ışıklandırılacaktır." dedi.

TESİSLERİMİZİN DURUMU VE İLAVE YAPILAR

İstanbul 2020'nin gerçekleştirilmesi adına kente tam 36 tesisisin hazır olacağını kaydeden Bakan Suat Kılıç daha sonra şu bilgiyi verdi:

"Kent'te 11 mevcut tesis bulunmaktadır. 10'u yeni,1 0'u detaylandırıcı antrenmanlara hitab edecek tesis, 5 adet revize edilecek tesisle 25 rakamına ulaşacağız. Halen kent'te bulunan 5 stadımızda olimpiyatlara hizmet verecek diğer tesislerimiz olarak belirlenmiştir. Ancak önemli bir hususu söylemeden geçemeyeceğim. IOC Olimpiyat için harcanan tek kuruşun bile heba olmamasını birinci şart olarak gösteriyor. Tesislerimiz milli ekonomiye katkı yapacak ve ölü yatırım biçiminde asla kalmayacaktır. Bunun altının çizilmesini istiyorum. Her tesis kullanılacak. Bundan kimsenin şüphesi oılmasın. Başka adayların neyi eksik bizi ilgilendirmiyor. Bizim artılarımız çok fazla. Geç kalınan hiçbir noktamız yoktur. Logo bildirimimiz ve Olimpiyat sloganını, Kanada'daki sunuma yetiştireceği. Üstelik bu iki önemli hususu yarışma eseri olarak belirleyeceğiz.

TOPBAŞ'TAN YENİ HAMLELER

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise, Fulya'ya giden bir tünel yapımı olacağını, İnönü Stadı'nın yeni şekliyle birlikte, Kabataş'tan geçip, Beşiktaş ve Mecidiyeköy güzergahı ile Bağcılar'a ulaşan bir metro projesinide 2020 Olimpiyatlarına kadar bitirecekleri müjdesini verdi.

ULAŞIM SÜRELERİ BİLE HESAPLANDI

Suat Kılıç sözlerine son verirken, "IOC Olimpiyatlar sırasında bir yerden, bir tarafa yapılacak ulaşım için en çok 30 dakika süre veriyor. Bizim planlarımız bu rakama yakındır. Süremiz bir yerden yere ulaşımda 25 dakika olarak hesaplanmıştır.

BEŞİKTAŞ'LILAR RAHAT OLSUN

Bakan Kılıç, "Geçtiğimiz Dolmabahçe toplantısında İnönü Stadı'nın yeni şekliyle ortaya çıkacağı müjdesini vermiştim. Şimdi daha da ileri gidiyorum. Olimpiyatları aldığımız taktirde İnönü Stadı, Rugby müsabakalarının yapılacağı bir Stad olacaktır. Buarada yine geçen toplantıda söylediğim 75 milyon nufüslü Türkiye'de 2.5 milyon lisanslı sporcu var sözüne bir ek yapmak istiyorum. Rakam son 10 yılda 8-10 kat artarak bizi memnun eden bir noktaya ulaşmıştır" diye konuştu.


FG(UD/FG)