G.Saray, 90'lı yılların sonundan itibaren Florya'nın toprak zemininde yetişen bu gençlerle sportif açıdan tarihinin en parlak günlerini yaşadı. Bu dönem sonrasında alt yapıda bir devamlılık olmasa da, sırasıyla Sabri Sarıoğlu, Arda Turan, Aydın Yılmaz, Emre Çolak ve Semih Kaya gibi isimler Florya'da yetişen oyuncular olarak bayrağı taşıdılar. Son yıllarda şampiyonluk adayı olan Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor bu sayıda oyuncuyu alt yapıdan, üst yapıya çıkaramadı.

Galatasaray işte bu yüzden alt yapısı ile övündü ve her zaman Florya Metin Oktay Tesisleri'nin tozunu yutmuş gençlere "öz evlat" muamelesi yapıldığı ileri sürüldü. Taraftarın da alt yapıdan gelen oyunculara her zaman daha fazla ilgi göstermesi normal olarak karşılanıyordu. Hangi yönetici futbolla ilgili konuşsa, alt yapıdan gelen oyuncuların "özel" olduğundan bahsediyordu.

Oysa G.Saray'da iş paraya gelince; alt yapıdan gelen "öz evlatların" birden "üveye" dönüştükleri görülüyor.

Galatasaray'da oyuncularla yapılan sözleşmeler belki de günümüzün ekonomik koşulları gereği dolar ya da euro ile yapılıyor. Ancak bir istisna var; alt yapıdan gelen oyuncular TL ile mukavele yapmak zorunda. G.Saray'ın kadrosunda profesyonel sözleşmeli 30 futbolcu var. Alt yapıdan gelen Emre Çolak, Semih Kaya, Aydın Yılmaz, Mertcan Caner Öztürk ve Eray İşcan ücretlerini TL ile alıyor. Geride kalan 25 futbolcuya ise dolar ve euro olarak ücretleri ödeniyor.

Genç oyuncuların yıldız oyunculardan az para kazanmaları normal bir durum ancak, son dönemde çoğunlukla ilk onbirde yer alan Emre Çolak ve Semih Kaya'nın sözleşmeleri biraz dramatikleşiyor. Gösterdikleri performans ile A Milli Takımı seçilen bu iki genç oyuncu, Galatasaray'dan yılda sadece 450 bin TL kazanıyor ve bu parayı 10 taksitte aylık 45 bin TL olarak alıyor.

LİGDE HENÜZ 1 DAKİKA FORMA GİYMEYEN FURKAN'IN FİYATI 700 BİN EURO

Emre ve Semih'in sözleşmeleri Süper Lig'de alt sıralarda yer alan kulüplerin oyuncularından bile düşük. Oysa Fatih Terim'in kadroya almadığı Milan Baros sadece, takımdan ayrı antrenmana çıkarak ayda 270 bin euroyu cebine indiriyor. Kayserispor'dan son anda transfer edilen genç Furkan Özçal'ın yıllık sözleşmesi ise 700 bin euro. Furkan henüz ligde bir dakika forma giymedi.

Galatasaray, Ünal Aysal Yönetimi ile birlikte kurumsallaşma adına önemli adımlar atarken, alt yapısından yetişmiş öz evlatlarına iş paraya gelince "üvey evlat" gibi tavır alması tartışmaya açık bir durum oluşturuyor.


KÇ(UD/FG)