"BU ÜLKEDE SADECE ATATÜRK'ÜN HEYKELİNİ DİKERİM"


"AZİZ YILDIRIM'DAN ÖNCE HANGİ YILDIZLAR GELİYORDU TÜRKİYE'YE?"


"ALEX İYİ OYNARSA SÖZLEŞMESİ UZAYABİLİR"


"FENERBAHÇE'NİN KAPISI EMRE'YE HER ZAMAN AÇIK"


"BEN KONUŞURSAM ÇOK KİŞİ ÜZÜLÜR, ZAMANI GELİNCE DE KONUŞACAĞIM"


"ŞİMDİDEN SÖYLÜYORUM, FENERBAHÇE BAYAN VOLEYBOL TAKIMI BU SENE DE DÜNYA ŞAMPİYONU OLACAK"


"AVRUPA'DAN HER GELEN HAKEM KAPALI ÇARŞI'YA GİDİYOR. HEPSİNE HEDİYELER ALIYORLAR"


İSTANBUL,


Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, Alex de Souza'nın efsane olmadığını ifade ederken, takımın patronunun Aykut Kocaman olduğunu söyledi.



Başkan Aziz Yıldırım, NTVSpor'da yayınlanan Futbol Aktüel programına canlı yayın konuğu olarak, Fuat Akdağ, Rıdvan Dilmen ve Güntekin Onay'ın sorularını yanıtladı. Aziz Yıldırım'ın yaptığı çarpıcı açıklamalardan satır başları şöyle:


"ŞEHİTLERİMİZE ALLAH'TAN RAHMET DİLİYORUM"



Ülkemizdeki terör olayları nedeniyle her sabah güne üzülerek başlıyoruz. Şehit haberleri alıyoruz, günü öyle yaşıyoruz. Burada şehit olanlara herkesin huzurunda Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Bugün Metin Oktay'ın da ölüm yıl dönümü. Ona da Allah'tan rahmet diliyorum.


"ALEX EFSANE DEĞİL"



Fenerbahçe'de Aziz Yıldırım, Aykut Kocaman ve Alex var; 3A deniyor. Böyle bir formül olmaz. Bunu yazanlar kendilerini Fenerbahçe Kongresi'nin üzerinde görüp bizi beğenmiyor. Benimle hiç konuşmayanlar, konuşmuş gibi yazıyor. Twitter çıktı güzel oldu. Okumazlar diye herkes bir şeyler yazıyor. Ekonomi sayfalarında getir götür yapanlar büyük adam oldu, bizleri karalıyor. Ekonomik olarak iyi gidiyoruz, bizi kötülüyorlar. Türkiye'de sabah kalktığında neşeli olma şansınız yok. Hep karalama. Fenerbahçe'nin Yönetim Kurulu vardır. Fenerbahçe sadece futbol kulübü değildir. Artık bunu kabul etmeleri lazım. 10 yılda bunu oturttuğumuzu düşünüyorum. Yine de getirip her şeti futbol takımına bağlıyorlar. Alex 4-5 yıl önce yuhalandı. O da üzgündü, gitmek istiyordu. Ben o gün "Alex, tamam git kardeşim" deseydim, bugün Alex sorunu olur muydu? Bir hiyerarşi sistemi var. Futbol hayatlarının sonuna gelen büyük yıldızlarda egolar öne çıkabiliyor. Alex bu takımın değeridir. Bir dosta attığı tweet kamuoyuna yansıtılırsa her gün kavga çıkar. Alex'in kızgın olması, üzgün olması normaldir. Ben de kızıyorum. Arkadaşımı kızıyorum, kardeşime kızıyorum. Ben de bunu twitter'a yazsam gazetelerde yer kalmaz. Aykut Kocaman bu takımın patronudur. Her yetkiyi vermişiz. Kendisi 2 yıldır da başarılıdır. Aykut Kocaman'ın istekleri doğrultusunda bir yola giriyoruz ama buna izin vermiyorlar. Bu büyük bir olay değil. Hocasıyla oturup konuşuyorsa sorun yoktur. 1 maç oynamadı diye bunları kavga haline getirmek yakışmıyor. Alex diye bir problemimiz yok. Alex bu takımın oyuncusudur. Otururuz, konuşuruz. Sözleşme uzatırız, uzatmayız. Alex kalabilir de, kalmayabilir de. Sürekli bir şeyler yazılıyor. Kafa karıştırmaya çalışıyorlar. Bazıları 'Alex oynamalı' diyor. Mesela darılmaz diye söylüyorum, Oğuz. Ortega'yı sen oynatmadın. Bir tanesi daha aynı şeyi söyledi. Oturduk üçümüz, oynatacak mısın diye konuştuk. Ortega'ya "Seni oynatacağım" dedi, oynatmadı ve o hafta Ortega gitti. Alex, iyi bir oyuncu, kaptanımız. Ancak efsane değil. Böyle efsane olunmaz. Efsane başka bir şey. Ben efsane kelimesinin kullanılmasına karşıyım.


"BU ÜLKEDE SADECE ATATÜRK'ÜN HEYKELİNİ DİKERİM"



Ben Metris'teyken geldiler. Heykel yapma niyetimiz var dediler. Ben de "yapın" dedim. Taraftar yapar, biz bir şey diyemeyiz. Alex'in heykeline karşı çıkmamın bana ne faydası olabilir ki? İşim yoksa ben de katılırım. İşim varsa gitmem. Ben bu ülkede sadece Atatürk'ün heykelini dikerim ve gider gerekeni yaparım. 14 senede şahsım adına bir şey yaptırmadım. Taraftar her şeyi yapar, saygı gösteririm. Müsaitsem giderim, değilsem kendimi ayarlayıp organize etmem.


"ALEX BELKİ GELECEKTE ANTRENÖR OLUR"



İnsanlar üzgün zamanlarında dostlarına bir şey yazabilir. Bunu alıp kullananlarda suç var. Aykut Kocaman, Alex'e "Bazen seni kullanmayabilirim, sen takıma ağabeylik yapacaksın. Bana yardım edeceksin" diyor. Belki gelecekte antrenör olur. Ben Alex'le konuştum ve gerekeni anlattım. Adamları tartışmanın içine sokmanın anlamı yok.


"ŞAMPİYONLUK HEDEFİ KOYMADAN ŞAMPİYON OLAMAZSINIZ"



Fenerbahçe Avrupa'yı düşünmüyormuş. Bunu yazanlar yalan söylüyor. Ben böyle şeyler demem. Ben sadece 3 yıl önce 3 yıl şampiyon olacağız dedim. İlk yıl Trabzonspor ile oynadığımız son maçla kaybettik. 15 top kaleye girmedi. İkinci sene şampiyon olduk. Üçüncü sene tüm Türkiye'yi domine edecek bir kadro kurmuşken başımıza olaylar geldi ve dağıldık. Dağılmamıza rağmen birlik beraberlik içinde 29 yıl alamadığımız Türkiye Kupası'nı aldık ve yarım puanla ligi ikinci bitirdik. Bunları 3 yılda yapmak bence başarıdır. Şampiyonluk hedefi koymadan şampiyon olamazsınız. Avrupa şampiyonluğu hedefi koysam benimle dalga geçecekler. Bir hedef koyamazsak, vizyonumuz eksiktir. 3 yıl şampiyonluk sözü bir hedeftir.


"AZİZ YILDIRIM'DAN ÖNCE HANGİ YILDIZLAR GELİYORDU TÜRKİYE'YE?"



Aykut Kocaman transferleri kendisi yaptı. Kuyt'ın Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu var. Mehmet Topal milli oyuncu, Valencia'dan alındı. Egemen milli oyuncu Beşiktaş'tan alındı. Hasan Ali milli oyuncu. Krasic'i söylemeye gerek yok. Meireles, Şampiyonlar Ligi şampiyonu Chelsea'nin oyuncusu. Vizyonları yok diyorlar. Fenerbahçe'den 11 ismin 9'u milli oyuncu. Spartak Moskova'ya elenebiliriz. Elenmeyeceksin diye kural mı var. Stoch o golü atsa olacaktı. Meireles elma, armut değil ki hemen gelsin. Roberto Carlos'u almak için 2 yıl uğraştık. Buraya gelmek için birkaç oyuncuyu aradı, gelme paranı alamazsın dediler. Sen getirmek istiyorsun 50 kanaldan telefon geliyor kötülemek için. Bir ünlü menajer para almak için transferin önünü kesti. Ali Yıldırım direkt kendisi devreye girince Türk menajerlerle olayı çözdü. Herkes kolay sanıyor. Aziz Yıldırım'dan önce hangi yıldızlar geliyordu Türkiye'ye? Hagi de artık bitmiş diye geldi. Milli takıma çağırılmayan sadece Alex ve Cristian var. Ne vizyonundan bahsediyorlar? Her türlü hedefi koymuşuz. Bilmeden karalıyorlar."


"ABDULLAH AVCI İLE SELÇUK'UN KAVGASINI BU KADAR BÜYÜTMENİN NE ANLAMI VAR?"



2001 yılından beri Avrupa'da en başarılı Türk takımı Fenerbahçe'dir. Başka takım yok. Neden başarılı olamıyoruz demeliyiz. Hep beraber bunun nedenini bulmalıyız. Bir maç mağlup oluyoruz herkes aşağılara çekiyor, bir maç kazanıyoruz herkes yukarılara çekiyor. Abdullah Avcı ile Selçuk'un olayını bu kadar büyütmenin ne anlamı var? Bunlar Türk sporuna katkı değildir. Sabah akşam kavga ediyoruz. İçerde bir maç kaybetsek, "Abdullah Avcı istifa" diyecekler. "Selçuk bu takımda oynamalıydı" deseler tamam, ama bu konu uzatılınca olmuyor.


"ALEX İYİ OYNARSA SÖZLEŞMESİ UZAYABİLİR"



"Alex ile Aykut arasındaki sorunu siz yaratıyorsunuz. Aile içinde olan, aile içinde kalır. Bazı şeyler çok büyütülüyor. Alex efsane değil derken, her şeye sizin efsane dediğiniz için o kelimeleri kullandım. Attığı gollerden dolayı ona efsane diyebiliriz. Türkiye'de efsane olayı abartılıyor. Sadece Alex için demiyorum. Bazı isimleri onore etmek için efsane dersiniz. "Aziz Yıldırım efsane başkan" Aziz Yıldırım ne yapmış? Sadece görevimi yaptım. Efsane olan her zaman armadır, kulüptür. Kimse kulüplerin üzerine geçemez, geçersek kulüpler yok olur. İnsanlar Aykut - Alex, Avcı - İnan kavgasını bırakmalı. Dostlarımıza duygularımızı paylaşamazsak çatlarız. Alex de duygularını paylaşacak. Bunları abartırsak olmaz. Aykut Kocaman ile konuştum, Alex'ten faydalanacak. Kendine yarar sağlayacak ismi kenara atabilir mi? Kendisini zor durumda bırakacak operasyon yapar mı, yapmaz. Bazen yanlış kararlar da alabilirsiniz. Bu kadar büyütmenin anlamı yok. Yetki verilen birine yetkisini kullanması için yardım edeceksiniz. Alex iyi oynarsa sözleşmesi uzayabilir. Ne olup, ne olmayacağı belli olmaz.


"FENERBAHÇE'NİN KAPISI EMRE'YE HER ZAMAN AÇIK"



Emre'yi ben kendi isteğimle kulübe getirdim. Evladım gibidir. 4 yıl içinde katkılar verdi. Profesyonelce hareket etti. Milli takımda olan hırçınlığı Fenerbahçe'ye yansıtıldı. Burada olunca Milli Takım'a yansıtıldı. Emre basınla hiç barışamadı. Ben Metris'teyken Trabzonspor maçında olanlar çok kötüydü. Kendisi bana geldi ve söyledi. Ben de kendisine, "Sen dışarıya git bir rahatla" dedim. Onun dinlenmesi anlamında gitmesi iyi oldu. Fenerbahçe'nin kapısı her zaman Emre'ye açık.


"GAZİANTEPSPOR MAÇINDA TRİBÜNDE PROVOKASYON VARDI"



Gaziantepspor maçında bir organize vardı. Ben bunu gördüm ve olaya müdahale ettim. 1990 yılından beri Fenerbahçe'nin içindeyim. Nerede, ne olduğunu anlayabilen insanım. Tribünleri çok iyi bilirim. 1. dakikada herkes aynı şeyi söylüyorsa bir organize vardır. Duyum almadım ama anladım. 1-0'dan sonra takımın morali düştü, Aykut hoca üzüldü. Oyuncular değersiz sanmaya başladı kendini. 1-0'dan sonra Gaziantep bizim yarı sahamızda oyun oynadı. Fenerbahçe tarihini bilmeyecek kadar aptal bir adam mıyım? 3 Temmuz'a darbe vuran Manisa maçındaki bayanlar ve çocuklardır. Ben oraya gelen kadın ve çocuk taraftarların hepsine teşekkür ediyorum. Farklı bir şey düşünsem o an söylerdim. Ama ben provokasyon olduğunu gördüm. Rica ederim diyorum, azarladı diyorlar. Benim konuşma tarzım bu. Dünyada görülmemiş, ilk defa siz görmüş olun. Bir de bize uysunlar. Gerekirse bir kez daha yaparım. Bunlar olabilecek şeyler. Taraftarın kadın ve erkeği olmaz. Erkekler de olsa aynı şeyi yapardım. Bana 'sen git, yuh' dediler. O zaman da aynı şeyleri yaptım, kalktım Alex'i alkışladım."


"AMATÖR SPORLARA DEVLETİN DESTEĞİ YOK"



Şimdi ben Fenerbahçe'nin daha da büyümesi gerektiğini düşünüyorum. Fenerbahçe Türkiye'dir. Fenerbahçe olmazsa Türkiye'de bir şeyler eksiktir. İslam Çupi de bunu söylemiş. Fenerbahçe büyüdükçe ülkemiz de büyüyecek. Olimpiyatlara 18 tane sporcu gönderdik. Fenerbahçe buna mecbur mu? Ben bütün her şeyi getirdim buraya. Bize kimse "bunları amatöre alın, biz de size bu katkıları yapacağız" demedi. Kulüp futboldan gelen gelirleri buraya harcadı. Artık böyle bir şey yapamıyorsunuz. Fenerbahçe geçen sene yaşadıklarına rağmen amatöre katkı yaptı. Nevin Yanıt Avrupa Şampiyonu olduğu için 34 altın alıyor devletten. Bu da 24 bin TL'ye denk geliyor. Bizim harcadığımız daha da fazla. Devletin amatör şubeler üzerinde desteği yok. Fenerbahçe gibi atletizm pisti olan boks alanı olan var mı? "Nimet Karakuş Gençler Dünya ikincisi oldu. Kulüp devletten 10 altın alabiliyor. 6 bin liraya denk geliyor. Gamze Bulut'tan Fenerbahçe'ye 176 altın geldi yani 110 bin TL. Misyon tamam ama bir karşılığı olmalı. Kamuoyu takdir ediyor ama açığı nereden kapatacağız? Yelken, masa tenisi, boks, atletizm, voleybolda, basketbolda bir çok isim olimpiyatlara gitti. Bunun karşılığında Fenerbahçe ne aldı? 1998-2010 bütçesine bakarsak 256 milyon Dolar amatöre harcanmış. Gelirimiz 155 milyon Dolar. Ben başkan olduğum süreçte 100 milyon Dolar karşılıksız amatöre giden para var. Bunları futboldan ayırdık. Devletin atletizme hiçbir katkısı yok. Atletizm şubesine son 5 yılda 12 milyon verilmiş. Yatırım yaptık ama 10 milyon eksideyiz. Yelken şubesinde 3 milyon Dolar'a yakın açığımız var. Bunları Fenerbahçe'nin Türk sporuna ne gibi katkısı var, bilinsin diye anlatıyorum. Fenerbahçe Türkiye'dir diyoruz, bu anlaşılsın diye açıklıyorum. Voleybol bayan şubesinde 2 milyon TL gibi bir açığımız var. Voleybolda Fenerbahçe çığır açtı. Bizim arkamızdan Eczacıbaşı ve Vakıfbank geldi. Mahmut Uslu, Murat Özaydınlı, Hakan Dinçay ile bir maça gittik. 100 kişilik bir taraftar var, karşımda 5 kişi bağırıyordu. Şimdi 5 bin - 6 binlere geldi. Masa tenisinde açık 2 milyon. Masa tenisinde Avrupa'da şampiyon olduk. Türkiye'de kimse önemsemiyor. Çinliler var ama başarı aldıklarında Türkiye diyorlar. Almanya'da Hitler mezarından kalksa bu nasıl milli takım der. Bayan basketbolda 26 milyon TL açık var. Fenerbahçe'nin 100 milyon Euro'luk bankaya olan borçlarının karşılığı budur. Stadı yaptık, Bolu'da 26 milyona tesis yaptık. Ankara'da kendi arazimizde tesis yaptık. Kendimiz daha bir sürü tesis yaptık. Basket salonunu Ülker ile yaptık. Bir ricam olacak, o tesise bundan sonra Fenerbahçe Ülker Arena derseniz seviniriz. O tesisin tapusu Fenerbahçe'de. Murat Ülker'e de katkılarından dolayı teşekkür ederiz. Vizyonumuz yok ama her branşta şampiyon çıkartıyoruz. Bu seneki basketbol takımımızın Final Four'a kalacağı söyleniyor. İnşallah kalır. Aziz Yıldırım devletten yardım istiyor, bana yardım etsinler sporcuların olimpiyatlara gitmesini sağlayalım. Zamanında stat kulübün elinden geldi. Rahmetli Saracoğlu, yanlış söylemeyeyim 1 lira karşılığında bu stadı Fenerbahçe'ye vermiş. Biz geldik tribünleri yaptık. Stadı bu hale getirdik. Toprak bizimdi, beton devletindi. Biz onu yıktık, betonu da kendimiz yaptık. Burada bir tek betonun parası var. Şimdi bu stat devletin mi Fenerbahçe'nin mi? Zamanında paranın bir kısmını biz ödedik, bir kısmını da sponsorlar ödedi. Her şeyi kendimiz yaptık. Devletin bize bir tesis yardımı yok. Bir tek kapalı salon yapılırken bize yer yardımı yaptılar. Bir de Topuk Yaylası'nı yaparken para yardımı aldık.


"BEN KONUŞURSAM ÇOK KİŞİ ÜZÜLÜR, ZAMANI GELİNCE DE KONUŞACAĞIM"



Ben aslında süreçle ilgili konuşmak isterim. Çünkü mahkemede kısıtlı konuştum. Mahkemede her söylediğimiz kamuoyuna iyice aksettirilmedi. Yargı sürecinde fazla yorum yapmamam söylendi. Tabii bir gün konuşacağız bunları. Yaşadığımız süreç sadece Fenerbahçe'nin yaşadığı bir süreç değil, Türkiye'nin yaşadığı bir süreç. Açıkçası Fenerbahçe'nin bu süreci yaşamasının Türkiye adına bir şans olduğunu düşünüyorum. Fenerbahçe'den başka kimse bu olayların altından kalkamazdı. Başında T.C ibaresi bulunan her kuruma saygılı olacağımı söyledim ve söylüyorum. Biz şikeden dinlenmedik. Dinlendiğimiz tarihte şike suç değildi. Biz silahlı örgütten dinlendik. Eğer siz 25 milyon taraftarı olan bir başkanı, her gün ortada olan bir insanı silahlı örgütten dinliyorsanız bence yanlış vardır. Bu karar alınmadan kimler silahlı örgütten dinleniyordu? Olgun Peker. Ben nasıl suçsuzsam, onun da suçsuz olduğunu düşünüyorum. Olgun Peker de Giresun'da olan bir olay nedeniyle bu yaşananlara monte edildi. Beni madem dinleyeceksiniz, sadece beni dinleyin. Benim 4 tane silahım var, ama eve galip bakmadılar. Silahlar Aziz Yıldırım'ın evinde bulunmuş gibi kamuoyuna sunuldu. Medyada bazı kişilere bir şey verilerek bir takım şeyler yaratıldı. Ben kaçacakmışım. Benim mezarım burada. 2 Temmuz'da Şekip Bey bir şeyler duymuş, bana anlattı. Çok şey biliyorum. Şimdi bir şeyler anlatırım, bu operasyonları yapanlar üzülür. Zamanı gelince belgelerle, görüntülerle anlatacağım. Metris'e giderken, 6222'nin bilmem kaçıncı maddesinde şike suçunda yazıyordu. Halbuki ben örgütten yargılanıyordum. Baktılar olmadı değişiklik yaptılar. Şike olmadı, silahlı örgüte de sokamıyorlar, silah yok, bu sefer örgüt liderliği haksız kazanç dediler. Sonra benim bu örgüt ileride cebir ve şiddet yapabilir dediler. Tüm bunlar sonunda şiddet bulamadılar "Sonra şiddet yapabilir" dediler. Bu mantıkla bu hadiseyi oturttular. Varsayımla İbrahim Akın'a 100 bin Euro verdi dediler. Aziz Yıldırım 100 bin Euro verdiyse ispat etsinler. Ben verdiysem ya kendi hesabımdan ya da kulüp hesabımdan verdim. Hesaplarım incelendi, hiçbir şey çıkmadı kanunsuz. Benim hesabımda bir şey yok. Kulübün hesabını incelettiler. Ordan da aleyhimize bir şey çıkmadı. Mahmut Özgener'e diyorum ki, "Kenan Bey geldi ben de gerekeni yaptım." Ben şike yapacak olsam TFF Başkanı'na bunu söyler miyim? Kenan Bey'e kişisel bir borç verdim. Aslında bunlar biri daha önce dinliyorlardı. 23 diye tarih atıyorlar 25'ine atıp veriyorlar. Demek sonra da alıp düzeltiyorlar. 6222 sayılı kanunla ilgili şiddet ve düzensizlikle ilgili kısmı o zamanki Sayın Bakan'la konuştuk. Şike ve teşvik kanunuyla ilgi bir çalışma içinde bulunmadım. Bu kanun için yazılan bir kitap var, okunursa bu kanun nasıl çıktı görülür. Şiddet ve düzensizlikle ilgili olanı Ekrem Bey'le birlikte yaptık. Sonradan tüm kulüpler geldi, görüştük. Bu kanunla ilgili hiçbir çalışmamız olmadı.


"BU BİR ŞİKE DAVASI DEĞİLDİR, SONUNDA GÖRECEĞİZ"



Bu bir şike davası değildir, sonunda göreceğiz. Fenerbahçe şike yaptıysa, Türkiye'de kimse şike yapmadım diyemez. Bu bir şike davası değildir. Bu şike davası olsaydı tüm oyuncular alırdınız. Diyelim ben Eskişehir'e para verdim. Biri Bülent Uygun'a, Fenerbahçe'ye şöyle şöyle oyna diyor. Şöyle şöyle oynarsan yenersin. İsim vermeyeceğim. Maç bitiyor yeniyoruz, Bülent'i arayıp senin 5 numaran maçı sattı, seneye Fenerbahçe'ye gidecek diyor. Madem şike davası, bunu diyen adamı alacaksın, sorgulayacaksın. Öbür taraftaki herkesi Ümit Karan toplayıp konuşmuş. O zaman herkesi çağırın konuşun. Bunları alın konuşun dedik. Bir tanesi 50 milyar verdik diyor. Çağır, sor araştır. Aziz Yıldırım'ı suçlamak istiyorsan sadece bunlar olur. Aziz Yıldırım dışında olan bir şey varsa da çağır onları anlattır. Tüm dava Aziz Yıldırım'a bir şey bulmak. Sivas'a para gitti deniyor. Komutan geldi, Vali geldi, Belediye Başkanı geldi ifade verdi. Çantayı anlattı. Hala devam ediyor. Benim 50 bin Dolar'ım olsa yatağın altına koyar sabah da kalınca bakardım, yerinde mi diye. Arabada mı bırakacağım? Şu dosyada ne varsa sorumlusu benim. Benim için insanlar hapiste yattı. Her şeyin sorumlusu benim. Yargı süreci sonunda daha iyi bilgiler alacağız. Biz Fenerbahçe'yiz. Biz küseriz de darılırız da. Şu anlatılanlar içinde tüm sorumlu benim. Davada gizli ne var ki. Yakalayıp söyleyebilecekleri bir şey kalmadı. Ben bu işleri yapsaydım iki kez direkten dönmezdim. İki kez şampiyonluk kaçırdık. İnsanlar ağladı, üzüldü. Ben bir şeyler yapsaydım, o şampiyonlukları hallederim. 90 bin verdiğiniz oyuncuyu şikeden transfer edeceksiniz, o sizi satmaz mı? Ankaragücü'nden kaleci Serkan var. O şike yapsa kaleye koyar mıyız? Sezer var, tertemiz çocuk. Şike parası verdiğim adamı kulübe alır mıyım? Sen şüpheye düşersin acaba bir şey yaptı mı diye? 19 maç şike yaptık diye açıklamalarda bulundular. Sonunda 7 maç çıktı. Yalnız biz değil, Beşiktaş, Sivasspor ve Trabzonspor da işin içinde var. Hakim istiyor, savcı istemiyor. Yargıtay kararından sonra görürüz. Bu şike davası değil. Ben örgüt üyesi olmam, olamam. Trabzonspor ile berabere kaldık, stat yandı. Saha içinde, saha dışında bir tane Fenerbahçeli oynamayın, yenilin dedi mi? Trabzonspor ile ilgili tapeleri işleme koysunlar görün bakalım neler olacak? Mehmet Yıldız duyum aldım diyor. Bizim için böyle bir şey var mı? Varsayımla bu dava olmaz. Böyle bir kulübü bunlarla lekelendirmeyin. Bunu yapanlar da yaptıranlar da sanıyorum şu an üzülüyordur diye düşünüyorum. Mehmet Berk iki tane çok önemli konu söyledi. Biz bu davanın 2-3 ayda unutulacağını sanıyorduk dedi. Bu vahim bir olaydır. Bunu diyorsanız vahim şeyler var. Nasıl bir güç bunu yaptı olayına girersek televizyon kapanır. Görevden alınmadan çıkıp her şeyi açıklayacaktınız. "


"BEN ÖRGÜT LİDERİ OLAMAM"



Samet 1,5 sene ceza aldı. Vederson 5 ay ceza alıyor. Ben satın aldığım bir adamı kulübe alır mıydım? 19 maç şike yapıldığını söylediler. Şimdi 7 maça indi. Sadece biz değil Beşiktaş var, Trabzon var. Bu Yargıtay'ın sonunda neyin ne olduğunu öğreniriz. Ben örgüt lideri olamam. Trabzon ile ilgili tapeleri işleme koysunlar bakın neler çıkıyor. Ama araştırmıyorlar. Varsayımla bu dava olmaz. Mehmet Berk 2 çok önemli konu söyledi. "Biz bu davayı 3-4 ayda biteceğini sandık" Bu çok vahim bir konudur. Bütün basında yazılanların yüzde 90'ı "yalan" dedi. Bu da vahim. Görevden alınınca bunu açıklama ihtiyacı doğdu.


FENERBAHÇE'NİN CAS'TAN ÇEKİLME SEBEBİ...



CAS Davası ile ilgili Fenerbahçe, hem Türkiye Cumhuriyeti'nin, hem de kendi menfaatlerini düşünerek geri çekildi. Fenerbahçe'nin menfaatleri Türkiye'nin menfaati neyse odur. Mali kayıplar bir türlü telafi edilir. Kalmayacak olan şey lekedir. Kimse Fenerbahçe'yi suçlayamaz. Ömrüm yetene kadar bu mücadele devam edecek. Bu çok yanlış bir suçlamadır. Fenerbahçe camiası bunu hak etmedi. Bu hadise tamamen yanlıştır, sürülen bir lekedir.


"BÜTÜN AKREDİTASYONLARI BEN YAPACAĞIM"



Melih Gökçek'le aram olmamasına rağmen mutfakta konuştuk. Mehmet Ali Bey'le anlaştırdım. 29 Haziran'da seçim benim sayemde oldu. Hiçbir seçimde kimseyi önermedim. Hiçbir yere tavsiyem olmadı. Ben net konuştuysam başkan ve yönetimle konuştum. Her şey söylediler. Nerede Aziz Yıldırım'ın konuşması. Bir tek iyi hakem verin demişimdir. Hakem iyi idare etsin diye "Oğuz Bey'i de verin" demişimdir. Neden herkes gerçekleri çabuk unutuyor. hakem yapınca sorun yok, biz yapınca hemen ceza. Rakiplerin bize oynadıklarıyla diğerlerine oynadıkları aynı mıydı? Beni fazla konuşturmasınlar, ben çok şey biliyorum. Böyle şike davası olmaz. Resmimi basan gazetenin muhabirini stada almıyorum. Daha da ileri gideceğim. Ben yüz kızartıcı suçla içeri girmedim. Ben Fenerbahçe'yi şampiyon yaptığım için içeri alındım. Fenerbahçe şampiyon olmasaydı bu operasyon olmazdı. Ben o gazeteye gitsem beni içeri alırlar mı? UEFA, TSYD'yi tanımaz, beni tanır. TSYD sadece bir dernek. Benim için o resim şereftir. Ama o yapılan etik değil. TSYD işlevini yerine getirsin sonra gelsin benimle muhatap olsun. Bütün akreditasyonları ben yapacağım. Ne kadar emekli varsa yukarıda. Alakasız insanlar geliyor, sonra yer az geliyor.


TOPUK YAYLASI KONUSU



İzzet Bey'in oğlunun sünneti varmış. Sonra sünneti duyunca erken gitmedim. İzzet Bey daha önce benim dosyamda bilir kişiydi. Beni davet etti. Ben de telefon ettim. "Gelmem yanlış olabilir" dedi. Sonra ben de gittim 1 saat durdum. Ben vebalı falan değilim. Madem oradakileri suçluyorlar ben mahkemeye veriyorum, onlar da versinler. Ben kimseyle kapalı kapılar ardında görüşmem. Böyle terbiyesizlik olmaz ya ayıp. Fenerbahçe havuz sistemine büyük katkılar yaptı. Fenerbahçe çıkarsa Anadolu kulüpleri şimdiki paralarını alamaz. Kendileri ne yapıyorlar onu açıklasınlar. Bu işler nargile içmeye benzemiyor.


"HAYATIM BOYUNCA KİMSEDEN KORKMADIM"



Türkiye'ye büyük oyuncu getirme durumu ortadan kalkıyor. Türkiye'nin sistemi yok. Alt yapıya daha fazla önem verilmeli. Türkiye'de gazete okuyan insan sayısı da belli. Neden artmıyor. Doğru yaz işin de doğru olsun. Doğru yaz doğru yazılsın. En büyük görev bize ve taraftara düşüyor. Fenerbahçe yalnız değil. Galatasaray da, Beşiktaş da bu tepkiyi koymalı. Bu sadece benim değil herkesin derdi. Şekip'le de İlhan'la da hiçbir sorun yok. Ben olduğum sürece onlar da buradalar. Her şey dosyada. Ben kimseden hayatım boyunca korkmadım.


"ŞÜKRÜ SARACOĞLU'NUN ADI İNMEDİ, İNMEYECEK DE"



Şükrü Saracoğlu'nun adı inmedi, inmeyecek de. Her şey para değil. Bizim için orası bir vefa. O stadı kazanmayı sağlayan birinin adının orada kalması gerekiyor.


"NE YAPTIYSAM TÜRK SPORU İÇİN YAPTIM"



Tüm kulüpler bir araya gelip yeniden bir barış sağlamalılar. Galatasaray'la 3 Temmuz'dan önce kavga mı ediyorduk. Hep beraber geziyorduk. Bu operasyon yapılana kadar Sayın Şener'le muhabbetsizliğimiz mi vardı. Adnan Polat'la da öyleydi. Yıldırım Bey'le de öyleydi. Ben herkesle de oturup yemek yemem. Ferit Şahenk bana yakın, hiç arayıp bu yanlış yanlış demiş miyimdir. Erman Toroğlu için de ben bir şey yapmadım. Toplumun örf adetine ters konuşmalar yapılıyor. Medya Fenerbahçeliymiş. Değil, geçmişte de değildi. Fenerbahçe'yi sadece Fenerbahçeliler yönetir. Ben TSYD Kupası'nı kaldırdım. Herkes bana düşman oldu. Kötü adam olduk. Ne yaptıysam Türk sporu için yaptım. Kapalı salon yaptırdım. Fenerbahçe'nin tapulu malı. Aykut Kocaman da bana söyledi. Seneye Avrupa'ya kampa gitmeyeceğiz. Seneye Avrupa'dan çok takımlar gelecek. Galatasaray, Arena'yı yaptıi yani Devlet yaptı. Fenerbahçe karşı çıktı mı? Ama aynı karşılığı biz de bekliyoruz. Kıskanmak yok. Buraya yapılan şeyler bu ülkeye yapılıyor demektir. Ben Fenerbahçeliyim, Fenerbahçeli öyle kolay pes etmez.


"ŞİMDİDEN SÖYLÜYORUM, FENERBAHÇE BAYAN VOLEYBOL TAKIMI BU SENE DE DÜNYA ŞAMPİYONU OLACAK"



Mehmet Ali Aydınlar ile ters düşmedim. Ben Metris'te yatarken, tersi olsaydı mahkemesi varsa onlar hakkında yorum yapmazdım. Hergün de gider ziyaret ederdim. Hastaneye gelince söyledim, sakın tuzağa düşme dedim. Yöneticilerle sürekli görüşüyor, avukatı da bana geliyor. Kendisi çıktı dedi ki, "Yargılama başlasın kimin ne olduğunu göreceğiz." Çocuğu vefat etti, hemen yanına gittim, gerekenleri yaptık. Acısına katıldık. Ali Koç'la beraber mevlütüne geldik. Sonra yanında olanlar geldiler. Bir şeyler ver dediler. Biz de kız takımını verdik. Devre arasında kızlar arasında sorunla çıktı. Kızlar arasında gruplaşma olmuş. Sporcuları çağırdım, kendisi gelmedi. Bunun olmaması gerektiğini söyledim. O sene de kız takımı şampiyon oldu. Kimseyi olaylara karıştırmadım. Kendisi oranın başkanıymış gibi çalıştı. Başarısızlık varsa ben de başarı varsa bende değil, Fenerbahçe'dedir. Şampiyon olduk, ama oradaki rakipler zayıf. Şimdiden söylüyorum Fenerbahçe bu sene de Dünya Şampiyonu olacak. Kupayı bile ona kaldırttım.


"231 MİLYON DOLARI ARTIRAMIYORUZ"



"Bu havuz sisteminde bunu bu noktaya kim getirdi? Aziz Yıldırım. Bizde bir sıkıntı varsa benim bu havuz dışında olmam gerekir. Biz havuzun dışında kalmalıyız. Biz lekesizsek havuza devam ederiz. Ceza çıkarsa gereği neyse yapılır. Herkesi suçlamaya devam edeceklerse havuzun dışına çıkarım dedim. Ama devam etmesini istiyorsanız kimse Fenerbahçe hakkında konuşmayacak. Kulübün büyümesi için havuz sisteminde önümüz kesik. İddaa'ya bakıyorsunuz, herkes eşit alıyor. 3,5 - 4 civarında. Oradan da bir artırım yok, reklamlarda yok. Bilet fiyatlarını da artıramıyoruz. Fenerbahçe'nin 231 milyon Dolar'ı fazla artırma şansı yok. Bunlar dışında en önemli projelerden biri İddaa. İddaa'nın yüzde 93'ü Avrupa takımlarına, 7'si ise Türk takımlarına. Fenerbahçe bu sene isim hakkından dolayı 25 milyon TL alması lazım ama şimdi 5 milyon TL alıyor. Hiçbir antrenörü kadro konusunda uyarmam. Ailede bir sorun olursa oturur konuşursun. Selçuk beni ziyarete geldi. Güldü, neden güldün dedim. Bana uzaktan vur diyeceksin demi diyor. Hiçbir teknik direktör gidince söyledi mi "Başkan benim işime karıştı" diye. Aykut Kocaman'a kimse bunu niye oynatmadın diye sormamıştır, sormaz da... Fenerbahçe, tarihinin en önemli kadrolarından birine ulaştı. Fenerbahçe'nin bu sene UEFA'da ilerlemesi gerekiyor. Bu sene Fenerbahçe UEFA'da bir şeyler yapmalı.


"GALATASARAY ŞAMPİYONLAR LİGİ'NDE BİR YERE GİDEBİLMELİ"



Hiçbir antrenör gittikten sonra başkan bana bunu yaptı, bunu söyledi, ondan ayrıldım dedi mi? Ben yine söylerim, Güntekin Bey'i oynatmıyor musun? Oynatmıyorsa sorumlusu o. Ben öyle diyorsam, antrenör de oynatmıyorsa o adam kişiliksizdir. Aykut Kocaman'a kimse bunu niye oynatmadın diye sormaz, sormamıştır da. Adama söyledin, söyledin ev bıraktı gitti. Ne yapacağız? Bunlar çocukça şeyler. Ortega öyle gitti. Fenerbahçe'nin rahat bırakılması lazım. Fenerbahçe bu sene iyi bir kadro kurdu. Galatasaray'da Şampiyonlar Ligi'nde belli bir noktaya gidebilmeli. Bir yerde okudum Marsilya zor takım demişiz, UEFA'da nasıl gidecekmişiz? Avrupa'da artık her takım zor. Portekiz-Azerbaycan maçını izledim. Bayağı zorladılar ve bayağı iyi oynadılar."


"FENERIUM'DA CİROMUZ 59 TRİLYON"



"Fenerium'dan bahsedeyim sonra Abdullah Bey kızar. 50'ye yakın mağaza açtık. Ciromuz 59 trilyon. 7 ayda 39 trilyonluk gelirimiz var. Önümüzdeki yıl 100 trilyon ciromuz var dedi. Ondan sonra halka açalım dedi. Kartal Yuvası ve Galatasaray Store ile Fenerium'un birleşmesi olmaz. Fenercell var, taraftar kart var. Fenerbahçe'nin Sportif A.Ş. olarak piyasa değeri 665 milyon 745 bin Dolar. Bu piyasa değeri Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor'dan daha fazla. Bu krizlerden önce 1,5 milyar Dolara çıkmıştık. Üç kulübü topluyorsunuz, Fenerbahçe'nin değeri onlardan daha fazla."


"HEDEF 1 MİLYAR DOLAR NAKİT"



"İki projede çalışmalar devam ediyor. Bir tanesi taraftarlarla ilgili. Kimse Türk sporu için fedakarlık yapmadı. Bunların anlaşılması gerekir. Yoksa bi kendi fedakarlıklarımızdan vazgeçip büyümek için bir şeyler yapacağız. En büyük hedef kulübe 1 milyon üye yapmak. Bu biraz zor. Buradaki amaç sivil toplum örgütü olan Fenerbahçe'nin daha büyük hale gelmesi. Kongrede bunu öneriye sunacağım. Gelecek parayı iyi kullanmak. Faiziyle 70-80 milyon dolarlık rakamla amatöre katkı yapacağız. Bunun için çalışmalar yapıyoruz. 5 yıl içinde bu rakamlara ulaşabiliriz. 1 milyar dolar bankada nakiti olan Fenerbahçe'yi yaratmak istiyoruz. Anne karnındaki çocukların bile Fenerbahçe üyesi olması için gerekeni yapacağız. Böylece yeni doağnları bile Fenerbahçeli yapacağız. İkinci plana geçelim. Şu an ön anlaşmayı imzaladık. Daha fazla açıklama yapmayacağım. Fenerbahçe'ye yılda 200-300 milyon Dolarlık bir gelir gelecek. 1 ay içerisinde gerekli açıklamayı yapabiliriz diye düşünüyorum. Gerekli olan hazırlıklar yapıldı. Bilgisayarlı hazırlıklar kuruldu."


"ARTIK HERKESİ MAHKEMEYE VERECEĞİZ"



"Tarla konusunda beraat ettik. hem savcı hem hakim bey ifadelerimizi kabul etti. Cevap vermeye bile gerek duymuyorum. Siz sormadınız ben söyleyeyim. Şekip Bey'in gizli tanık olduğu söylentiler çok ayıp. Fenerbahçe yöneticisi gizli tanık olmaz. Gizli tanık olan ceza almaz. Mahkemeye gizli tanıkları getirmediler. İki tane gizli tanık var, ikisi de gelmedi. Fenerbahçeli yöneticisi bu şekilde gizli tanık olmaz, olamaz. Gizli tanık olman için bir şeyleri yapman, o işlerin içinde olmak lazım. Bunu yapmak için bir takım şeyler olmalı ama yok. Bir daha söylüyorum; biz şike yapmadık."



"Kafanızdan geçeni şike diye yorumlayamazsınız. Kanunu iyi okumalısınız. Şekip Bey ile ilgili herkes insaflı olsun. İnsanların aileleri var, çocukları var. Biz sokak insanları değiliz, biz sokaktan gelmedik. Herkes dikkatli olsun. Ben 60 yaşındayım, öbür arkadaşlar 40-45 yaşında. Ailelerimiz var, sokağa çıkıyoruz. Eminsen çık her şeyiyle kanıtla. Bir tanesini mahkemeye verdik. Dedik bu twitter senin mi? Bunları sen mi yazdın. Yarın twitter'dan yazacaklar. Herkesi mahkmeye vereceğiz."


"MİLLİ TAKIMDA BİLE ŞİKE VAR DİYORLAR"



Üzüntüler yaşadık. Kalkıp iftira atanların, benimle ilgili söylemlerin dinlemesiyle bana yakıştırılanların olmadığını gördük. Bir tane kendi işimle ilgili bir şey var mı? Bir tane ihale almış mıyım? Devleti soymuş muyum? Devlet büyüklerine bir şey demiş miyim? Levent Kızıl ile konuşmalarımız var. O bizim arkadaşımız, kardeşimiz. Yolsuzluk, operasyon yapmış mıyım? Benim pozisyonumda olan bir insanda saydıklarım olmaz mıydı? Olurdu ama bende yok. Ben hiçbir hata yapmadım. Milli Takım'da şike var diyorlar. Ama hep olay biziz. İlk başkan olduğumda bana gelip bir eski bir Galatasaraylı gazeteci sorular sordu, biz de şampiyon olacağız dedik. Ama bizimkiler tecrübeli dedi. Nasıl tecrübeli dedik? Bizimkiler onu bunu yapıyor dedi. Bütün medyada herkes kendini temiz yaptı. Eski gazeteciler 'bunlar teşvik primi veriyor, siz vermiyor musunuz' derdi. Lig şaibeli dediler, Bursa şampiyon olunca sustular."


"AVRUPA'DAN HER GELEN HAKEM KAPALI ÇARŞI'YA GİDİYOR. HEPSİNE HEDİYELER ALIYORLAR"



"Biz 2006'da 'Hakeme söyle doğru idare etsin' diye rica etsin dedik. Bu şike mi, değil mi? Denizlispor maçı kurallara göre oynanmadı. 16 dakika uzatma vardı. Gidecektin soyunma odasına, maç oynanmayacaktı. Avrupa maçlarında Şenes Erzik'e git görün dedik. Bir şey mi dedik? Sadece onu görünce adil olsun diye. Hakemler bir şey mi yaptı bunun karşılığında? Avrupa'dan her gelen hakem Kapalı Çarşı'ya gidiyor. Hepsine hediyeler alıyorlar. Alıştırmışlar, ben mi alıştırdım. Bu iddia değil, ben söylüyorum. Yapmayan varsa ben söyleyeyim kim yapıyor. Bu şike mi? Adama hediyeler alıyorsun, mağlup oluyorsun gidiyor. Biz kaç kere mağlup olduk böyle. Bunu zaten federasyon idare ediyor. Bochum dosyası vardı, ne oldu? Böyle şike davası olmaz. Açık ve net söylüyorum, Yargıtay olmasa daha çok şey söylerim."


"FENERBAHÇELİ OLMAKTAN GURUR DUYUYORUM"



Benimle beraber çalışan, ayrılan herkese teşekkür ediyorum. Yeni gelenlere de teşekkür ediyorum, bu zorlu süreçte burada görev alacakları için. Aykut Kocaman ve ekibine, ayrıca tüm sporcularımıza tutumlarından dolayı teşekkür ediyorum. Benim için ne varsa Fenerbahçe'dir. Benim başka hiçbir beklentim yok. Hayatım boyunca Manisaspor maçında tribüne gelen kadın taraftarları unutmayacağım. Fenerbahçeli olmaktan gurur duyuyorum. Biz en az biz temiziz diyenler kadar temiziz. TV'ler karalamakla bu işler olmaz. Herkes daha aklı selim olmalı. Herkese başarılar diliyorum. 2020'yi de inşallah Türkiye alır. Bir hatamız olduysa da herkesten özür diliyoruz.


os (os/fg)