Fenerbahçe Kulübü, Kuyt'ın transferi konusunda kulübü Liverpool ve futbolcunun kendisi ile görüşmelere başlandığını öğleden sonra Kamuoyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) bildirdi. Daha sonra ise anlaşma sağlandığı ifade edildi.

Kuyt için Liverpool'a 1 milyon euro ödeneceği öğrenilirken 32 yaşındaki futbolcuyla 3 yıllık sözleşme yapıldı.

Teknik direktör Aykut Kocaman, menajer Hasan Çetinkaya ve yönetici Ali Yıldırım Hollanda'da milli oyuncuya imzayı attırdı.

Liverpool Kulübü ile Kuyt'ın sözleşmesindeki opsiyonundan yararlanılarak anlaşma yapılırken, transferi sonlandıran yönetici Ali Yıldırım, "Transfer camiamıza hayırlı olsun. Dırk Kuyt istikrarlı bir oyuncu. Fenerbahçe 4'üncü takımı olacak. Bu bizim için önemli. 6 yıldır Liverpool'da oynuyor. Sözleşmesindeki çıkış opsiyonundan faydalandık. Gerekli mali açıklamaları daha sonra yapacağız. Çok önemli bir oyuncuyu camiamıza kazandırdık. Hayırlı olsun" diye konuştu.

32 yaşındaki Dırk Kuyt'ın uzun süre takip edildiği, antrenmanlardaki performansından bilgi sahibi olunduğu, özel yaşamına kadar bir çok ayrıntılar araştırıldıktan sonra bu transfere karar verildiği öğrenildi. Kuyt, imza töreninden sonra Hollanda milli takım kampına döndü.

DİRK KUYT KİMDİR?

Hollanda Milli Takımı'nın ve Liverpool'un golcü oyuncusu Dirk Kuyt 11 Eylül 1980'de bir balıkçı kasabası olan Katwijk Aan Zee'de dünyaya geldi. Futbola 5 yaşında Hollanda'nın yerel amatör takımlarından Quick Boys'ta başlayan Kuyt 1998 yılında Utrecht tarafından transfer edildi. 18 yaşında profesyonelliğe adım atan Hollandalı yıldız Utrecht'te 5 sezon forma giyerken, 160 maça çıktı ve 51 gol kaydetti.

Utrecht'teki son sezonu olan 2002-2003 sezonunda 34 lig maçında 20 gol atan Dirk Kuyt ülkesinde "Altın Ayakkabı" ödülünü aldı. Aynı sezon takımının Feyenoord'u 4-1 yenerek Hollanda Kupası'nı kazanmasında önemli bir paya sahip olan Kuyt 2003-2004 sezonu öncesi Feyenoord'a transfer oldu.

Feyenoord 'daki ilk sezonunda ligde 34 maçta 20 gol atan dünyaca ünlü yıldız 2004-2005 sezonunda 29 gol kaydederek, gol kralı oldu. 2005-2006 sezonunda da 33 lig maçında 22 kez fileleri havalandıran Kuyt Hollanda'da 2006 yılının futbolcusu seçildi.

Feyenoord formasıyla toplamda 101 maça çıkan ve 71 gol atan Kuyt İngiltere Premier lig ekiplerinin dikkatini çekti. Yıldız oyuncu 2006 yılının Ağustos ayında Liverpool'a transfer oldu.

Liverpool'da ilk sezonunda 48 maçta 14 gol kaydeden Kuyt o sezon Şampiyonlar Ligi'nde takımının final oynamasında büyük pay sahibi oldu. Bir önceki sezonun Şampiyonlar Ligi Şampiyonu Liverpool, Kuyt'ın takımının tek golünü attığı finalde Milan'a 2-1 kaybetti ancak yıldız futbolcu ilk sezonunda sergilediği performansla teknik direktörü Rafael Benitez ve İngiliz medyasının övgüsünü aldı.

Hollandalı yıldız 2007-2008 sezonunda ise özellikle Şampiyonlar Ligi'nde adından söz ettirdi. Dirk Kuyt Şampiyonlar Ligi'nde 2007-2008 sezonunda 12 maçta forma giyerken attığı 7 gol ve başarı futboluyla Liverpool'un yarı finale kadar çıkmasında etkili oldu.

Kuyt Liverpool'da oynadığı 6 sezonda 276 maçta forma giydi ve 71 gol attı. Dünyaca ünlü yıldız Liverpool ile geçtiğimiz sezon lig kupası şampiyonluğu yaşadı.

Liverpool finalde normal süresi 1-1, uzatmada devreleri 2-2 biten maçta Cardiff'e penaltı atışları sonucu 3-2 üstünlük sağlayarak kupaya uzanırken maça Kuyt damgasını vurdu. Uzatma devrelerinde 1 gol atan Kuyt, penaltı atışlarında topu ağlara göndererek, ilk iki penaltı atışını gole çeviremeyen takımını rahatlattı.

Hem forvet hem de kanatta Dirk Kuyt Hollanda milli takımının vazgeçilmez isimleri arasında yer alıyor. 2004 yılından bu yana 85 kez milli takım forması giyen Kuyt fileleri 24 kez havalandırdı. Yıldız futbolcu Hollanda milli takımıyla 2010 Dünya Kupası'nda final oynadı. Kuyt Hollanda'nın EURO 2012 elemelerindeki maçlarında ise 6 gole imza atarak finallere katılmasında önemli pay sahibi oldu.


UD(UD/FG)