İlk kez 24 takımın katıldığı ve bir ay sürecek Avrupa Futbol Şampiyonası'nın açılış maçında ev sahibi Fransa Paris'te Romanya'yı 89. dakikada attığı golle 2-1 mağlup etti.

İlk yarısı golsüz biten maçta Fransa, 58. dakikada Giroud'nun kafa golüyle öne geçti. Ancak geçen sezon Gençlerbirliği'nde oynayan Stancu'nun 65. dakikada penaltıdan attığı golle skor eşitlendi.

Fransızlar tam sahadan hayalkırıklığı ile ayrılıyordu ki, Payet'nin bitime kısa bir süre kala attığı nefis gol ev sahibine 3 puanı getirdi.

Payet böylece Benzema ve Ben Arfa'yı turnuva kadrosuna almayan, Griezmann ve Pogba'yı da ikinci devre oyundan çıkaran teknik direktör Didier Deschamps'a yönelik artacak eleştirilerin de önünü kesmiş oldu.

Ev sahibi olduğu son iki turnuvada 1984'te Avrupa, 1998'de de Dünya Şampiyonu olan Fransa açılış maçında zorlansa da iddiasını bir kez daha kanıtladı.

18 yıl önce Fransa'nın Dünya Kupası'nı kaldırdığı, 13 Kasım'da ise 130 kişinin hayatını kaybettiği Paris saldırılarının düzenlendiği yerlerden Stade de France'daki açılış maçını yaklaşık 81 bin kişi izledi.

Taraftarlar, alınan yoğun güvenlik önlemleri ve süren grevler nedeniyle polisin ve demiryolu şirketi SNCF'nin tavsiyesi üzerine stadyuma alışılandan çok daha önce gitti.

Fan Zone'lar dışında toplu maç yayını yasak

Fransa'da, EURO 2016 maçlarına bileti olmayan futbolseverlerse turnuvada maçları seyirciler için özel olarak oluşturulan Fan Zone'larda izleyebiliyor.

Paris'te bu özel bölgelerden iki tane var. En büyüğü tarihi Eyfel Kulesi'nin bitişiğinde. Saint Denis'teki diğeri ise Stade De France yakınlarında.

Alınan yoğun güvenlik önlemleri kapsamında Fransa'da Fan Zonelar dışında maçların dev ekrandan kamuya açık şekilde yayımlanması yasak.

Fransa-Romanya maçını, Paris'teki iki Fan Zone'da 100 bine yakın kişinin izlediği sanılıyor.

İki ayrı arama noktasından geçilerek girilen Saint Denis'teki Fan Zone'da yiyecek-içecek alanlarının yanı sıra, hediyelik eşya satışı yapılan dükkanlar ile çocuklar ve yetişkinler için oyun alanları da vardı.

Saint Denis'te, Fransa'nın galibiyeti sevinçle kutlandı. Önce DJ'ler Les Balkan Hotspotters, sonra da La Malka Family adlı grubun konserlerini coşkuyla dinleyen Fransızlar, açılış törenini ve maçını büyük ilgiyle izledi.

EURO 2016 Cumartesi günü, güvenlik riski en yüksek görülen karşılaşmalardan İngiltere-Rusya dahil 3 maçla sürecek.

Turnuvada bizleri ise şimdiden Pazar günü Paris'te oynanacak Türkiye-Hırvatistan maçının heyecanı sardı. (Emre Temel /BBC)