Eskişehir Tepebaşı Belediyesi, "Altın Ayaklar" projesiniin iyk etabını bugün hayata geçirdi. Futbolun unutulmaz isimleri, ayak ve el izleriyle ölümsüzleştirilmesi amaçlanan proje için Tepebaşı Belediyesi, yaklaşık 2.5 yıldır sürdürdüğü çalışmayı bugün sonlandırdı. Unutulmaz futbolcuların ayak izleri, file bekçilerinin de el izleri, Eskişehir’in en işlek yerlerinden biri olan Espark önündeki alana yerleştirildi. Espark AVM önündeki ‘Altın Ayaklar’ sergisi, düzenlenen törenle açıldı.

EFSANELER BİRARAYA GELDİ

Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor gibi Türk futbolunun önde gelen kulüpleriyle Eskişehirspor’un efsane takımında yer alan futbolcuların da yer aldığı ‘Altın Ayaklar’ sergisinin açılışına Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Halit Kıvanç, Eskişehirsporlu eski ünlü futbolcular Fethi Heper, İsmail Arca, Nihat Atacan, Ender Konca, Hakkı Aygün, Halil Güngördü, Süreyya Özkefe, Taşkın Yılmaz, Burhan İpek, Kamuran Yavuz, İlhan Çolak ve amigo Orhan Ertek katıldı.

KİMLERİN İZLERİ ALINDI

Altın Ayaklar sergisinde, yakın bir geçmişte kaybettiğimiz Fenerbahçeli Lefter Küçükandonyadis, Fenerbahçeli Aykut Kocaman, Can Bartu, Beşiktaş'ın eski başkanı Süleyman Seba, Trabzonsporlu Şenol Güneş, Ogün Temizkanoğlu, Fenerbahçespor’un ‘uçan kalecisi' Cihat Arman, Galatasaraylı Coşkun Özarı, Metin Kurt, Beşiktaş’ın kaptanlarından Sanlı Sarıalioğlu, Eskişehirspor’lu Fethi Heper, Süreyya Özkefe, İsmail Arca, Nihat Atacan, Ender Konca ve eski hakem Erman Toroğlu'nun el ve ayak izlerinin yanı sıra spor spikeri Halit Kıvanç’ın portresi de yer aldı.

ALEX İKİNCİ ETABA KALDI

Sergi açılmadan günler öncesinde bazı Eskişehirsporlu taraftarlar ‘Altın Ayaklar’ sergisinde Eskişehirspor haricindeki futbolcuların ayak izlerini istemediklerini belirtmeleri üzerine Alex De Souza’nın ayak izleri son anda sergiden çıkartıldı. Altın Ayaklar sergisinin etap halinde yapılacağı, Alex De Souza ile bazı kaleci ve futbolcuların el, ayak izlerinin önümüzdeki etapta sergide yer alacağı belirtildi. Sergiyi gezmeye gelen bazı vatandaşlar Alex’in ayak izlerini göremeyince ‘Alex’i Eskişehir’de istemedi’ yorumları yapmasına neden oldu. 41 el ve ayak izinin yer aldığı ilk etap ‘Altın Ayaklar’ projesinin açılışını spor spikeri Halit Kıvanç yaptı.

TÜRKİYE’DE BİR İLK

Tepebaşı Belediye Başkanı Ataç, açılışta yaptığı konuşmada unutulmaz 50 ismin yer aldığını belirtti, "Ayak ve kalecilerin el izlerini pik döküme aktardık. Pik üzerinde adı, imzası, kulüp logosu, oynadığı dönem tarihi ile Tepebaşı Belediyesi’nin logosu bulunuyor. Profesyonel futbolda emeği geçmiş, efsaneleşmiş çok önemli futbolcularımız vardı. Bunların anısına, bunların unutulmaması için böyle bir vefa projesi hazırladık. Daha ayak izini alacağımız pek çok futbolcu var. Prnoje, Türkiye’de ilk oldu" dedi.

SÜREYYA:"ALEX'LE İFTİHAR EDİLMELİ"

Eskişehirspor'un efsane futbolcusu Süreyya Özkefe ise böyle bir sergide yer almaktan gurur duyduğunu belirterek, “Dünyada 4’üncüsü Türkiye’de ve Eskişehir’de böyle bir sergi düzenleniyor. Bu ayak izimizle anılacağız. Eskişehirspor’da 2 sene, Beşiktaş’ta 10 sene oynadım. Bizi de unutmadıkları için çok mutluyum” dedi.

Alex ile ilgili düşüncelerini de açıklayan Özkefe, Alex ile iftihar etmek gerektiğini ve Türkiye’ye gelmiş çok efendi, beyefendi bir futbolcu olduğunu söyledi.

"DAHA ÇOK İSİM VAR"

Eskişehirspor’un efsane takımının kaptanı olan Fethi Heper, “Türkiye’de değer kazanmış, Türkiye’ye değerler katmış ünlü futbolcuların yaşarlarken burada ölümsüzleştirmek istediler. Alınan ayak izlerinden 3 tanesi aramızdan ayrıldı. Büyük futbolcu Lefter, Metin ve Coşkun ayrıldı. Ama buradaki ayak izleri ilelebet onları yaşatacaktır. Bu bir başlangıçtır. Bundan sonra daha bir çok futbolcunun ayak izleri de alınacak ve sergide yer bulacaktır. Bu bir başlangıçtır ve devam edecektir. Alex’in ayak izi alındı, konulacak. Tanju Çolak’ın, Rıdvan Dilmen’in alınacak ve onlar da buralara monte edilecek" diye konuştu.

ESKİŞEHİRSPOR TARAFTARI PROTESTO ETTİ

Açılışta başka takımların futbolcularının da bulunmasına tepki gösteren bir grup Eskişehirsporlu taraftar, ayakkabı fırlattı, marşlar söyledi. Protestocu taraftarlar, bu arada, "Her zaman her yerde en büyük Eskişehirspor", "Ne Fener, ne Cimbom, ne Beşiktaş bu şehirde sadece Eses olacak", "Bir gece gelebiliriz, bu ayak izlerini yerlerinden sökebiliriz" diye gösteri yaptılar.

BÜYÜKERŞEN’E ŞİKAYET ETTİLER

Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükerşen ise taraftar grubunun yanına giderek şikayetlerini dinledi. Büyükerşen, Eskişehirsporlu futbolcuların balmumu heykellerinin yaptığını belirtti, "Türkiye’nin her tarafında Türkiye’nin ünlü futbolcuları biliniyor. Herkes bir takım tutuyor. Eskişehir bir spor şehri. Biz Tepebaşı Belediye Başkanı Ataç ile anlaştık. Ahmet, burayı turistik olarak futbol tarihinde ünlü futbolcuların ayak izlerini yaptı. Ben de yakında açacağım balmumu müzesinde Eskişehirsporlu futbolcuların balmumu heykellerini yapıyorum. EĞğer bir teklif verirseniz ve isterseniz sadece Eskişehirsporlu futbolcuların, şu anda oynayan futbolcuların ayak izlerini yaparak Atatürk Stadyumu önüne koyabiliriz. Burası turistik bir yer. Buraya her takımdan taraftar gelecek. Gençlik nedeniyle sizler şuanda yanlış düşünüyorsunuz. Sizler diğer takımların holiganları gibi değilsiniz. Buna hoşgörülü bakmanız gerekiyor" dedi. Taraftarlar, daha sonra olaysız bir şekilde sergiden ayrıldı.


KA-HT(KA/AÖ) FOTOĞRAF