Lise son sınıfta trafik kazasında sol bacağını diz altından kaybettikten sonra vücut geliştirme sporuna başlayan Balıkçı, engelliler kategorisinde 3 kez Dünya Şampiyonu oldu. Balıkçı son olarak Budapeşte'de rakipsiz şampiyon oldu. Budapeşte’deki yarışmadan döner dönmez soluğu İzmir’de yönettiği spor salonunda alan Türkiye’nin gururu Tolga Murat Balıkçı şampiyonada yaşadıklarını da anlattı. Balıkçı, şöyle dedi:

"Hindistan'dan 3, Peru ve İran’dan da 1'er engelli sporcu da podyuma çıkacaktı. Ancak beni görünce yarışmaktan vazgeçtiler. Neden yaptıklarını bilmiyorum. Kendime idol olarak Avusturya asıllı eski vücut şampiyonu olan ABD’li aktör, eski California Eyalet Valisi Arnold Scwanzenegger’i seçtim. O da uzun yıllar bu sporla uğraştıktan sonra siyasete atıldı ve yöneticilik yaptı. Ben de bu topluma siyasetçi olarak hizmet etmek istiyorum. Amacım meclise girip, engellilerin sesini duyurmak."

Artık engelliler kategorisinde değil engelsiz sporcularla yarışmak istediğini belirten Balıkçı ABD’nin Las Vegas kentinde 26-29 Eylül 2013 tarihinde yapılacak dünyanın en büyük vücut geliştirme şampiyonası olarak nitelenen Mr. Olympia’da kürsüyü hedeflediğini söyledi. Tolga Murat Balıkçı, "Artık engelli sporcularla yarışmak istemiyorum. Hayalim Mr. Olympia’da yarışıp derece. En büyük hedefim artık bu" dedi.

Balıkçı, kendisi gibi engelli sporcuların sayısının artmasını istediğini de vurgulayarak şunları söyledi:

"Benim gibi engelli arkadaşlarımız hiçbir zaman kendilerinden utanmasın. Spor, müzik, siyaset ve diğer her türlü sosyal ortamda yer almaya çalışsınlar. Burada topluma da büyük iş düşüyor. Engelli insanlara olan bakış açısını değiştirmemiz gerekli. Bizleri yük olarak görmesinler. Çünkü bizler de, hayatın her alanında, trenin vagonlarını çeken lokomotif gibi ön planda olabiliriz."

TOLGA MURAT BALIKÇI

Tolga Murat Balıkçı 5 Ekim 1981’de, Muş’un Bulanık İlçesi'nde dünyaya geldi. Ortaokul yıllarında ailesiyle Foça’ya taşındı. Lise son sınıfta, Foça’da geçirdiği trafik kazasın nedeniyle sol bacağını, dizinin altından itibaren kaybetti. Aylarca süren tedavi süreci ardından hayatına protezle devam eden Balıkçı, Adnan Menderes Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi’nden mezun oldu. Foça’daki bir vücut geliştirme salonunda başladığı sporu hayatının merkezine yerleştiren Balıkçı, şu anda İzmir’in, Bozyaka semtinde ad ve soyadının ilk hecelerinden esinlenerek isimlendirdiği TOMUBA Spor Salonu’nun işletmeciliğini yapıyor.



OB(İÖ/İD)