Yunanistan ziyaretinin ardından Türkiye’ye geçen AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Çankaya Köşkünde bir araya geldi. Davutoğlu ve Tusk, ikili ve heyetler arası görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında sığınmacı krizi ve Suriye’deki ateşkes konularında mesajlar verdi.

Donald Tusk, sığınmacı sayısının azaltılması konusunda belli rakamlar üzerinde görüşülmediğini belirterek, sürecin en iyi nasıl yönetilebileceği konusunda kararın Türkiye’ye ait olduğunu kaydetti. Tusk, Türkiye’den AB’ye geçen sığınmacı sayısının hala çok yüksek olduğuna da dikkat çekerek, “Konu rakamlar değil, devam eden ve kalıcı bir süreçtir. Bu da benim için bu üzücü olgunun tamamen azaltılması, tamamen sona erdirilmesi anlamına gelmektedir” diye konuştu.

‘Sayı hala çok yüksek’

AB Konseyi Başkanı, Türkiye’nin sığınmacılara istihdam piyasasını açmasını memnuniyetle karşıladığını da söyledi. Türkiye’nin sahil güvenlik devriyelerinin artırılması ve vize uygulamalarının sıkılaştırılması gibi artan işbirliğinden övgüyle bahseden Tusk, “Ancak sığınmacı akınının hala çok yüksek olduğu ve ek eylemlerin gerekliliği konusunda hemfikiriz” dedi.

Göç krizi konusunda Türkiye gibi partner ülkelerle ve AB üyesi ülkeler arasında mutabakat arayışına devam edilmesi gerektiğini belirten Tusk, bazı güçlerin sığınmacı krizini kendi çıkarları doğrultusunda siyasi araç olarak kullanma çabasında olduğunu kaydetti.

‘Nihai hedef, kökünün kazınması’

Tusk, sığınmacıların geri gönderilmesinin, insan kaçakçılarının iş modelini baltalayacağını vurgulayarak, nihai hedefin yasadışı göç ve Avrupa’ya insan kaçakçılığının yok edilmesi olduğunu kaydetti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu da Türkiye’nin AB ile kararlaştırılan ortak eylem planına bağlı olduğunu ve yükümlülüklerini yerine getirmeye devam edeceğini kaydetti. Türkiye ve Yunanistan’ın krizin tüm yükünü tek başına taşımasının beklenemeyeceğini de belirten Davutoğlu, Tusk ile görüşmelerinde, AB’nin sığınmacılar için Türkiye’ye taahhüt ettiği 3 milyar euroluk desteğin etkili kullanımı konusunu da görüştüklerini söyledi.

“Suriye için iyimserlik zor”

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk Suriye konusuna da değindi ve geçmişteki deneyimler göz önüne alındığında iyimserliğin zor olduğunu belirterek, “En önemlisi, Suriye’deki ateşkesin gözlenmesi” dedi.

Davutoğlu da Suriye’de ateşkesin devamı durumunda Türkiye üzerinden Avrupa’ya sığınmacı akınının azalacağını belirterek, Rus ve Suriye güçlerinin ateşkes ihlallerinin bunu zorlaştırdığını kaydetti.

‘Avrupa’ya gelmeyin’

Tusk Türkiye öncesinde ziyaret ettiği Yunanistan’da da ekonomik nedenlerle yasadışı göç etmek isteyenlere ‘yola bile çıkmayın‘ çağrısı yaptı. Tusk, Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, “Tüm potansiyel kaçak göçmenlere seslenmek istiyorum: Nereli olursanız olun Avrupa’ya gelmeyin. İnsan kaçakçılarına inanmayın. Hayatlarınızı ve paranızı tehlikeye atmayın. Hiçbir sonuç vermez” diye konuştu.

DW/AFP,rtr/BK,BD