Bursa’nın Mesken semtinde 1971 yılında bir araya gelen mahallenin gençleri ve ileri gelenleri spor kulübü kurmaya karar verdi. Yapılan girişimlerden sonra kurulan kulübe Ertuğrulgazi Gençlik ve Spor Kulübü adı verildi. Takımın başkanlığına o dönemde 30 yaşında olan Tunçkanat Yeğin getirilirken, antrenörlüğü ise Bülent Merey üstlendi. Futbol ağırlıklı kurulan kulüp, amatör lig maçlarında aldığı başarılı sonuçlarla önce mahalle sakinlerinin daha sonra da Bursa’nın ilgi odağı oldu. Mahallenin solcu olması, o dönemlerde Dinamo Kiev’in rakiplerini gol yağmuruna tutması ve Bursaspor ile bir de karşılaşma yapmasından sonra, Ertuğrulgazi Gençlik ve Spor Kulübü de taraftarlarınca ‘Dinamo Mesken’ diye anılmaya başlandı.

12 EYLÜL DARBESİ KAPATTI

Rakiplerinin korkulu rüyası olan ‘Dinamo Mesken’, adının ‘Milli değerlere açıktan saldırı’ olduğu gerekçesiyle 1981 yılında kapatıldı. Dönemin yöneticileri, kulübü kapatmakla kalmayıp, bazı yöneticileri ve futbolcuları da gözaltına aldı. Mahkemeye çıkartılanlardan sadece 3’ü beraat ederken diğerleri ise çeşitli cezalara çarptırıldı. 

Dinamo Mesken Spor’da o yıllarda futbol oynayıp yöneticilik yapanlar takımlarını yeniden kurmaya karar verdi. Kulüplerine ‘Başımız yine belaya girer’ endişesiyle gönüllerinden geçen ‘Dinamo Mesken’ adını koymayan yöneticiler bu kez ‘Ertuğrulgazi Meskenspor’ olarak adını tescil ettikleri kulüplerini amatör futbol yaşamına döndürdüler.

BELEDİYEDEN MUHTEŞEM TESİS

O yıllarda kulüpte futbol oynayıp yöneticilik yapanlar, mesken spor ruhunu yeniden yaşatmak ve futbolun yanı sıra diğer branşlarda da yetenekli sporcular yetiştirmek amacıyla kapatılmasından kulübü yeniden kurdu. Kısa sürede farklı branşlarda önemli başarına imza atan Ertuğrulgazi Meskenspor kulübü başta olmak üzere bölgedeki amatör kulüplerin kullanacağı saha bulunmaması göz önünde bulunduran Büyükşehir Belediyesi, bölgeye modern bir spor kompleksi kazandırdı. İçinde suni çim futbol sahası, basketbol sahası, idari bina ve tribünlerin bulunduğu tesisler düzenlenen törenle hizmete açıldı. 200 günde tamamlanan tesisin açılışına Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, ASKF Başkanı Cemal Vardar, Futbol İl Temsilcisi Cem Gencoğlu, Bursasporlu ve Meskensporlu eski futbolcular, o dönemde Mesken'de yaşayan tiyatrocu Erkan Can ve çok sayıda davetli katıldı.